Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Με 3.000 διεθνή ραντεβού στη Freskon αποκτά μεγάλη φήμη ο ελληνικός οπωρώνας

Με το διεθνές συνέδριο αφιερωµένο στον παραγωγικό και εµπορικό κόσµο του βερίκοκου, άνοιξε τις πόρτες της στις 11 Απριλίου η διεθνής κλαδική έκθεση Freskon, όπου έως και το Σάββατο 13 Απριλίου παραγωγοί και έµποροι νωπών φρούτων και λαχανικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό αναζητούν κοινά πεδία για τη σύναψη εµπορικών συνεργασιών. Μάλιστα, φέτος είναι και η πρώτη φορά, που λειτουργεί µια πλατφόρµα Β2Β συναντήσεων στην οποία ο επισκέπτης µπορεί να κλείνει ραντεβού µε τους εκθέτες, χωρίς τη µεσολάβηση τρίτων.

Μέχρι στιγµής, σύµφωνα µε τα στοιχεία που δόθηκαν, έχουν προγραµµατιστεί 3.000 επιχειρηµατικά ραντεβού µεταξύ εκθετών και εµπορικών επισκεπτών, ενώ οι εµπορικοί επισκέπτες που έκαναν εγγραφή προέρχονται από 50 χώρες. Σηµειώνεται εδώ πως το Σάββατο, τελευταία ηµέρα της έκθεσης διοργανώνεται το φόρουµ για το ακτινίδιο (11.00 π.µ-13.00µµ.), στο οποίο συµµετέχουν ειδικοί από τις σηµαντικότερες ευρωπαϊκές χώρες παραγωγής ακτινιδίων και θα τεθούν επί τραπέζης, σε διεθνές πλέον επίπεδο, σηµαντικά θέµατα που αφορούν στο παρόν και το µέλλον του ποιοτικού ακτινιδίου, την παραγωγή, το εµπόριο και τις ασθένειες που το επηρεάζουν.

Τιµώµενη χώρα η Πολωνία

Τιµώµενη χώρα στη φετινή Freskon είναι η Πολωνία η οποία συµµετέχει στην έκθεση µε 15 επιχειρήσεις. Όπως ανέφερε κατά τη συνέντευξη Τύπου για την επίσηµη παρουσίαση της διεθνούς κλαδικής έκθεσης, ο Κύρος Λαζαρίδης, Επίτιµος Πρόξενος της Πολωνία και πρόεδρος του Ελληνο-πολωνικού Επιµελητηρίου, το εµπορικό ισοζύγιο µεταξύ των δύο χωρών είναι στα 2 δισ. ευρώ, µε την Ελλάδα να εισάγει µήλα µανιτάρια και ντοµάτες και να εξάγει στην Πολωνία ροδάκινα, βερίκοκα καρπούζια και φράουλες.

«Η Freskon ήταν µια διεθνής έκθεση από την πρώτη φορά που έκανε πρεµιέρα», επισήµανε ο πρόεδρος της ∆ΕΘ-HELEXPO, Τάσος Τζήκας, ενώ η υπεύθυνη διοργάνωσης της έκθεσης, Τόνια Νικολαΐδου έσπευσε να προσθέσει πως στο πλαίσιο της λειτουργίας της, εκπρόσωποι 14 σουπερµάρκετ από εννέα χώρες (Ελλάδα, Βουλγαρία, Λευκορωσία, Ουκρανία, Κύπρο, Πολωνία, Ρουµανία, Σερβία και Βόρεια Μακεδονία) της Βαλκανικής και την Πολωνία θα κάνουν επιχειρηµατικά ραντεβού µε παραγωγούς για συνεργασίες, µέσω του FreshConMarket 2024.

Έχει θέματα αλλά και την πιο καλή απόδοση τιμής σταθερά το βερίκοκο 

Σε σηµείο καµπής βρίσκεται η καλλιέργεια της βερικοκιάς, η οποία αν και διαθέτει δυναµική και αφήνει και καλό εισόδηµα στον παραγωγό, απειλείται από την κλιµατική αλλαγή, η οποία ειδικά στη Λεκάνη της Μεσογείου, έχει αρχίσει και δηµιουργεί µεγάλα προβλήµατα.

Περιοχές όπως για παράδειγµα η Νάουσα στη Μακεδονία σε λίγο θα προσοµοιάζουν κλιµατικά µε την Κεντρική Ελλάδα, µε συνέπεια αυτό να καθιστά επείγουσα ανάγκη την προσαρµογή της καλλιέργειας στα νέα κλιµατικά δεδοµένα. Ανάλογα φαινόµενα παρατηρούνται και στις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου, όπου λόγω της κλιµατικής µεταβολής και αιτιών όπως είναι η µειωµένη συσώρευση ψύχους, ολοένα και πιο συχνά παρατηρούνται απώλειες παραγωγής.

Σωστή οργάνωση και στρατηγικός σχεδιασµός σε όλη την αλυσίδα αξίας του προϊόντος, από την έρευνα µέσα στο εργαστήριο και τις φροντίδες στα κτήµατα, µέχρι το ράφι του καταναλωτή, είναι βασικές παράµετροι που πρέπει να απασχολήσουν τους εµπλεκόµενους µε την καλλιέργεια.

Τα συµπεράσµατα αυτά εξήχθησαν, µεταξύ άλλων, στις εργασίες του Συνεδρίου για το Βερίκοκο, που οργανώθηκε την Πέµπτη 11 Απριλίου, µε τη συµµετοχή εκπροσώπων του κλάδου από την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ελλάδα, στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης φρέσκων φρούτων και λαχανικών «Freskon», που πραγµατοποιείται µέχρι και το Σάββατο 13 Απριλίου στο διεθνές εκθεσιακό κέντρο Θεσσαλονίκης.

Για την ελληνική παραγωγή βερίκοκου, πάντως, τα µηνύµατα φέτος δεν είναι καθόλου καλά. Τα δέντρα λόγω των δυσµενών καιρικών συνθηκών την περίοδο της ανθοφορίας, εµφανίζουν ακαρπία, η οποία κυµαίνεται σε κάποιες περιοχές και ανάλογα τις ποικιλίες, από 50% έως και 80%, ενώ σε ορισµένες ακραίες περιπτώσεις φτάνει ακόµη και το 100%.

Βροχές που έπεφταν σχεδόν για 10 συνεχόµενες ηµέρες επηρέασαν δυσµενώς την παραγωγή

Τη δυσµενή πρόβλεψη για τη φετινή χρονιά στο βερίκοκο, επιβεβαίωσε και η δρ Παυλίνα ∆ρογούδη, ερευνήτρια στο Τµήµα Φυλλοβόλων και Οπωροφόρων ∆έντρων του ΕΛΓΟ-∆ΗΜΗΤΡΑ στη Νάουσα, η οποία απέδωσε τα αίτια της ακαρπία κυρίως στις βροχές που έπεφταν σχεδόν για 10 συνεχόµενες ηµέρες, κατά την περίοδο της επικονίασης, αλλά όπως είπε υπάρχουν και ποικιλίες που επηρεάστηκαν κυρίως από το µειωµένο ψύχος, το οποίο σχετίζεται µε την κλιµατική αλλαγή.

«Πρέπει να ερευνήσουµε, µε διεπιστηµονική συνεργασία, τί µπορούµε να καλλιεργήσουµε και σε ποιες περιοχές», ανέφερε η ερευνήτρια και αφού προέβλεψε ότι το 2024 θα είναι µία ακόµη καταστροφική χρονιά, καθώς τα δένδρα είναι άδεια, όπως συνέβη το 2020 και το 2023, τόνισε την ανάγκη να προχωρήσει η έρευνα στην ανάπτυξη ποικιλιών που να συνδυάζουν πολλά χαρακτηριστικά, µε αύξοντα σηµασία τις µειωµένες απαιτήσεις σε ώρες ψύχους και την αντοχή στην ίωση Σάρκα.

Το πρόβληµα στην παραγωγικότητα φαίνεται να είναι πολυπαραγοντικό

∆εδοµένης της αύξηση της θερµοκρασίας, στην περιοχή της Νάουσας και της µείωσης των ωρών συσσώρευσης του ψύχους, η κ. ∆ρογούδη επανάφερε την πρόταση εφαρµογής προγραµµάτων αναδιάρθρωσης από τους παραγωγούς, µε τη φύτευση ποικιλιών που να µπορούν να ανταποκριθούν στις νέες κλιµατικές συνθήκες.

Το πρόβληµα, πάντως, φαίνεται να είναι πολυπαραγοντικό, καθώς πέρυσι µε περίπου ίδιες ώρες ψύχους η καλλιέργεια είχε υπερπαραγωγή, οπότε θα πρέπει να σκύψουν οι επιστήµονες πάνω στο φαινόµενο και να µελετήσουν και άλλες παραµέτρους όπως ενδεχοµένως τα ασυνήθιστα κύµατα ζέστης το αργά το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη, διότι 2-3 συνεχόµενες τέτοιες χρονιές, µπορούν να καταστρέψουν έναν παραγωγό.

Στα προβλήµατα από την κλιµατική αλλαγή, την οποία χαρακτήρισε ως το µεγαλύτερο εχθρό για τον πρωτογενή τοµέα στη Μεσόγειο, έκανε αναφορά και ο παραγωγός Κωνσταντίνος Μαρκοβίτης, σηµειώνοντας, ταυτόχρονα, πως είναι κρίσιµο να γίνονται και σοφές επιλογές από τους παραγωγούς στο κοµµάτι των ποικιλιών, θέµα για το οποίο έθεσε προ των ευθυνών τους και τους ερευνητές και τους φυτοριούχους.

Αναφέρθηκε δε, και σε άλλα προβλήµατα, όπως η έλλειψη εργατικών χεριών, που γίνεται όλο και πιο έντονη χρόνο µε το χρόνο και βάζει σε κίνδυνο τη συγκοµιδή της παραγωγής.

Με πολλές οµαδικές συµµετοχές

Στη φετινή διοργάνωση, που έχει ως στόχο την ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων του κλάδου, την αύξηση των εξαγωγών και την ανάδειξη της ποιοτικής εγχώριας παραγωγής οπωροκηπευτικών,
οι άµεσοι και οι έµµεσοι εκθέτες ανέρχονται σε 267 και προέρχονται από 28 χώρες, ενώ το «παρών» δίνουν µε τα προϊόντα τους
κι 6 ελληνικές περιφέρειες.

Παράλληλα έχουν προσκληθεί και βρίσκονται στη φετινή Freskon, µε σκοπό να είτε να κλείσουν νέες δουλειές, είτε να ανανεώσουν και να επεκτείνουν υφιστάµενες συµφωνίες, συνολικά 121 εµπορικοί αγοραστές από 34 χώρες, ενώ υπάρχουν και 250 οµαδικές συµµετοχές από τα Βαλκάνια, όπως επισηµάνθηκε από τους διοργανωτές, στη συνέντευξη Τύπου για την επίσηµη παρουσίαση της διεθνούς κλαδικής έκθεσης.

Λιγότερες κάθε χρόνο οι ώρες ψύχους στη Μεσόγειο

«∆εν είναι δυνατό να περιµένουµε τέσσερα χρόνια, έχοντας επενδύσει πολλά κεφάλαια και την ώρα που πρέπει να αποδώσει η καλλιέργεια να αντιλαµβανόµαστε ότι έχουµε καταστραφεί, γιατί δεν ήταν η σωστή ποικιλία για την περιοχή», επισήµανε µεταξύ άλλων ο παραγωγός Κωνσταντίνος Μαρκοβίτης.

Περαιτέρω υπογράµµισε µε έµφαση πως η Ελλάδα, µαζί µε την Γαλλία, είναι οι Ευρωπαϊκές χώρες που παράγουν τα γευστικότερα βερίκοκα, αλλά η Ελλάδα υστερεί, σε σύγκριση µε την Ισπανία και την Ιταλία, στο κοµµάτι της έρευνας και των βελτιωτικών παρεµβάσεων στο προϊόν. Στο πλαίσιο αυτό δεν έκρυψε πως η καλλιέργεια του βερίκοκου, εφόσον αντιµετωπιστούν οι προκλήσεις που βάζει η νέα εποχή, κυρίως µε σωστή οργάνωση -στο τρίπτυχο, έρευνα, καινοτοµία, ανάπτυξη νέων εµπορικών δικτύων- θα συνεχίσει να έχει ευοίωνες προοπτικές.

Την καλύτερη απόδοση σε τιµή για τον παραγωγό από άλλα φρούτα

«Αυτή τη στιγµή το βερίκοκο έχει, ίσως, την καλύτερη απόδοση σε τιµή για τον παραγωγό από άλλα φρούτα που παράγουµε στην περιοχή και για αυτό µπαίνουν νέες φυτείες. Πρέπει να είµαστε ικανοποιηµένοι. Το πιο σηµαντικό όµως είναι ότι πρόκειται για ένα φρούτο που µπαίνει σε όλα τα σπίτια και όχι µόνο στην Ελλάδα και κυρίως το λατρεύουν τα µικρά παιδιά, που σηµαίνει πως δηµιουργείται ένα αγοραστικό κοινό και για τα επόµενα χρόνια», σηµείωσε ο κ. Μαρκοβίτης.

Στην παρέµβασή του, ο David Ruiz, από το ινστιτούτο της Νότιας Μούρθια CEBAS-CSIC, επισήµανε ότι η κλιµατική αλλαγή είναι τεράστιο θέµα και στην Ισπανία όπου καταγράφονται όλο και λιγότερες ώρες ψύχους την περίοδο από το Νοέµβριο µέχρι και το Φεβρουάριο κάθε έτους, µε συνέπεια να προκύπτουν προβλήµατα στη διαφοροποίηση τόσο των βλαστικών, όσο και των καρποφόρων οφθαλµών, φέρνοντας στα όριά τους της καλλιεργητικές ζώνες του βερίκοκου.

Λόγω της ανόδου της θερµοκρασίας τα φυτά, επίσης, δεν µπορούν να ανταποκριθούν στους εχθρούς και στις ασθένειες, ενώ επηρεάζεται και η µετασυλλεκτική τους διατηρησιµότητα. Για την αντιµετώπιση αυτών των προβληµάτων το Ινστιτούτο προχωρά την έρευνα για νέες ποικιλίες που να µπορούν να προσαρµοστούν καλύτερα και ήδη το 2023 βγήκαν ορισµένες νέες στην αγορά, ενώ αναφερόµενος στις έρευνες που γίνονται στην Ισπανία είπε πως τα ευρήµατά τους µπορεί να φανούν χρήσιµα και στην Ελλάδα.

Ανάγκη για νέες ποικιλίες

Ο Marco C–irilli επιστηµονικός ερευνητής στο πανεπιστήµιο του Μιλάνο εστίασε στα διάφορα συστήµατα φύτευσης και στη µηχανοποίηση της παραγωγής, για την αντιµετώπιση προβληµάτων όπως η έλλειψη των εργατικών χεριών, ενώ ο Jesus Lopez – Alcolea, υπεύθυνος ποικιλιών και µεταφοράς ποικιλιών Prunus από το τµήµα Αναπαραγωγής Φυτών του CEBAS-CSIC στη Μούρθια της Ισπανίας εστίασε στην κλιµατική αλλαγή και σηµείωσε πως επηρεάζει την απόδοση στο χωράφι, αλλά και τους φυσικούς πόρους, όπως το νερό και η συσώρευση ψύχους.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως τόνισε, η έρευνα είναι στραµµένη στο να βρεθούν βελτιωµένες ποικιλίες και υποκείµενα, ενώ θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και σε παράγοντες όπως η περίοδος επικονίασης µε αξιοποίηση των µελισσών, να διατηρείται η λίπανση το φθινόπωρο, να γίνεται πρώιµη αραίωση, να χρησιµοποιούνται διχτυοκήπια ώστε να ρίχνουν τη θερµοκρασία και να αυξάνονται οι ώρες ψύχους και να γίνεται κλάδευµα φθινοπωρινό – χειµερινό και το θερινό, ανάλογα την ποικιλία να ολοκληρώνεται µε ανάλογο τρόπο και χρόνο.

Το µήνυµα ότι η παραγωγή στην Ευρώπη µειώνεται και θα πρέπει να αναληφθούν δράσεις για να διατηρηθεί στα επίπεδα των περίπου 400.000 – 500.000 τόνων, γιατί σε πολύ κόσµο αρέσει το βερίκοκο, έστειλε ο Raphael Martinez επικεφαλής της Γαλλικής Ένωσης Οργανώσεων Παραγωγών Ροδακίνου και Βερίκοκου, ο οποίος έκανε, επίσης, λόγο για υπερπροσφορά ποικιλιών που µπερδεύει τον παραγωγό και από την άλλη ο καταναλωτής δεν ξέρει τίποτε για αυτές. Σηµείωσε ακόµη πως είναι κρίσιµο να γνωρίζουµε για ποια αγορά θα παραχθεί το κάθε προϊόν, διότι άλλα κριτήρια έχει για παράδειγµα ο Γερµανός καταναλωτής και άλλα ο Γάλλος ή ο Ιταλός.

ZAGORIN HELLAS

SYGENTA

Timac AGRO | ΛΥΔΑ

VELVITA

Ολόκληρο το αφιέρωμα της Agrenda για την Freskon διαθέσιμο εδώ.

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ανθοφορίες σε διαφορετικές φάσεις και προβληματικές γονιμοποιήσεις εμφανίζει η καλλιέργεια βερίκοκου στα μεγάλα παραγωγικά κέντρα της Βορείου Ελλάδος.

REPORTS

Καταλύτη για την µετατροπή της «ευκαιριακής» ευφορίας στα εσπεριδοειδή σε µία µόνιµη ανάπτυξη του κλάδου πρέπει να αποτελέσουν οι διεθνείς συγκυρίες που έκαναν µέχρι...

REPORTS

Στα κηπευτικά η εµφάνιση και το µέγεθος πληρώνεται πολύ καλά. Το χάσµα µεταξύ της πρώτης ποιότητας ντοµάτας και της µέσης είναι συνήθως µεγαλύτερη των...

REPORTS

Πρόωρες κοπές και «ελληνοποιήσεις» βάζουν «βόμβα» στα θεμέλια της φήμης που έχει «χτίσει», με κόπο, το ελληνικό ακτινίδιο στις αγορές του εξωτερικού και υπονομεύουν...