BACK TO
TOP
Αναγγελίες Εκδηλώσεων

Βιολογικά και eco-living στο Γκάζι

Το Bio Festival προσανατολισμένο 100% στα βιολογικά τρόφιμα και το eco-living, που απευθύνεται τόσο σε καταναλωτές (b2c), όσο και σε επαγγελματίες του κλάδου (retailers), θα πραγματοποιηθεί στις 11-13 Μαΐου, στο ιστορικό εργοστάσιο φωταερίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

abionaturalproductstexnopolhgkazi

22
0

Οι συμμετέχοντες εκθέτες θα παρουσιάσουν βιολογικά ποτά, φυσικά καλλυντικά και προϊόντα περιποίησης, συμπληρώματα διατροφής, super foods και ελεύθερα από συγκεκριμένα συστατικά προϊόντα, φιλικές  προς το περιβάλλον συσκευασίες, προϊόντα και υπηρεσίες eco-living, ενώ θα εκπροσωπούνται και εταιρείες πιστοποίησης.

Η προσέλευση των επισκεπτών θα εξυπηρετείται από την κεντρική είσοδο επί της οδού Ιάκχου (στα 50 περίπου μέτρα από τον σταθμό «Κεραμεικός» του μετρό). Το εισιτήριο εισόδου στο φεστιβάλ για το κοινό, ημερήσιας διάρκειας είναι αξίας πέντε ευρώ.

Τα βιολογικά προϊόντα, όπως σημειώνουν οι διοργανωτές, εγγυώνται αυθεντικές γεύσεις και ποιότητα ζωής. Σε μία εποχή που τα βιολογικά προϊόντα κατακτούν όλο και περισσότερο τους καταναλωτές και κερδίζουν περίοπτη θέση στα ράφια των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων λιανικής, αλλά και στο μενού των επιχειρήσεων της μαζικής εστίασης, το Bio Festival θα φιλοξενήσει επαγγελματίες του κλάδου των βιολογικών προϊόντων αλλά το κοινό που έχει μυηθεί στην κουλτούρα του eco living ή θέλει να μάθει περισσότερα γι’ αυτή και να προμηθευτεί βιολογικά και φυσικά αγαθά, μέσα από 80 εκθέτες με βιολογικά και φυσικά προϊόντα από κάθε γωνιά της Ελλάδας ενώ παράλληλα θα ενημερωθούν για τις νέες τάσεις και τις εξελίξεις στον κλάδο μέσα από εξειδικευμένα σεμινάρια και παρουσιάσεις αλλά και live cooking shows από καταξιωμένους chefs. Οι εκθέτες που συμμετέχουν είναι παραγωγικές και εμπορικές επιχειρήσεις, καθώς και καταστήματα λιανικής, τα προϊόντα των οποίων είναι πιστοποιημένα ως βιολογικά, ή βρίσκονται σε διαδικασία μετάβασης πιστοποίησης ή φυσικά προϊόντα καθώς και προϊόντα με βιολογικές πρώτες ύλες.

Σημείο συνάντησης των επαγγελματιών του κλάδου

Οι παραγωγοί και οι έμποροι που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των βιολογικών και φυσικών προϊόντων θα μπορέσουν να συναντήσουν από κοντά και να πραγματοποιήσουν ραντεβού με τους επαγγελματίες του κλάδου με σκοπό να διευρύνουν το πελατολόγιο τους και να κλείσουν νέες εμπορικές συμφωνίες και συνεργασίες. Παράλληλα, οι επαγγελματίες επισκέπτες από όλη τη χώρα θα έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν σε έναν χώρο μέσα σε τρεις ημέρες, νέα προϊόντα, πρωτότυπες ιδέες και προτάσεις, όλα τα trends που κυριαρχούν στον κλάδο και να επιλέξουν από τους καλύτερους της αγοράς με στόχο να αναβαθμίσουν την επιχείρηση τους και να βελτιώσουν το προϊόν που παρέχουν στον καταναλωτή είτε στα ράφια είτε στο μενού της επιχείρησης τους.  

Πλούσιες παράλληλες εκδηλώσεις και live cooking shows

Το Bio Festival θα φιλοξενήσει μια σειρά από ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις, επιδείξεις, workshops από ειδικευμένους και έμπειρους επαγγελματίες του χώρου. Η πλούσια θεματολογία θα είναι χωρισμένη σε δύο βασικές κατηγορίες που θα απευθύνονται σε επαγγελματίες και καταναλωτές αντίστοιχα. Αναλυτικότερα, ο τομέας της περιποίησης και της ομορφιάς επιφυλάσσει μια σειρά από σεμινάρια, ομιλίες και επιδείξεις. Ενημέρωση και καινοτομίες που αφορούν τους επαγγελματίες και ενδιαφέρουν τους καταναλωτές σε ένα πρωτοποριακό «εργαστήρι». Επίσης, διακεκριμένοι διατροφολόγοι και πανεπιστημιακοί αναλαμβάνουν να ενημερώσουν υπεύθυνα για όλα τα ζητήματα που αφορούν τα οργανικά και φυσικά τρόφιμα. Πόλο έλξης αναμένεται να αποτελέσουν και οι ζωντανές επιδείξεις μαγειρικής, όπου μεταξύ άλλων σεφ, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν και τις προτάσεις της Ντίνας Νικολάου. Στο πλευρό της ο Αλέξανδρος Παπανδρέου, ο επίσημος Chef της Γαλλικής Πρεσβείας Jean Marie Hoffmann, ο Chef των εστιατορίων «Nice 'n Easy» Χρήστος Αθανασιάδης και οι γνωστές food blogger, «Funky Cook» – Εύα Μονοχάρη, «The Ηealthy Cook» – Εύη Σκούρα και η «Πάστα Φλώρα» - Ιωάννα Χαλμούκη.

Στην κεντρική σκηνή του φεστιβάλ οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί: Γιάννης Γιακουμάκης, Σάκης Τσιτομενέας, Εύα Μπουντούρη, Σπύρος Παγιατάκης, Μανώλης Οικονόμου, Μαίρη Μαργέλη, Ελένη Μανουσάκ, Δημήτρης Βραχνός, Γιώργος Αποστόλου, από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς ΗΙΤ 88.9, ΜΕΛΩΔΙΑ 99.2, RED 96.3 και EN LEFKO 87.7, θα πλαισιώνουν μουσικά το φεστιβάλ. Παράλληλα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, θα πραγματοποιούνται live Quiz γνώσεων, στα οποία οι συμμετέχοντες θα απαντούν σε μία σειρά από ερωτήσεις σχετικές με τα βιολογικά προϊόντα και το eco living ώστε να διεκδικούν δώρα –προσφορά των εκθετών.

Λίγα λόγια για τα βιολογικά προϊόντα

Η βιολογική ή οικολογική γεωργία είναι η ήπια και φιλική προς το περιβάλλον μορφή γεωργίας. Υλοποιείται χωρίς χρήση φυτοφαρμάκων, χημικών λιπασμάτων, γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, ορμονών, αντιβιοτικών και συντηρητικών όχι μόνο στα φυτά αλλά και στα ζώα. 

Πρόκειται για ένα σύστημα που βασίζεται στην αμειψισπορά (εναλλαγή των καλλιεργειών), την ανακύκλωση των φυτικών υπολειμμάτων και της ζωικής κοπριάς, τη χλωρή λίπανση, την ήπια χρήση γεωργικών μηχανημάτων και τις βιολογικές και φυσικές μορφές αντιμετώπισης ασθενειών των καλλιεργειών και των εκτρεφόμενων ζώων. Ο τρόπος παραγωγής απαιτεί λιγότερο εντατική χρήση γης, προστατεύει το αγροσύστημα, βελτιώνει την ποιότητα και τη φυσική γονιμότητα του εδάφους και παράλληλα μεριμνά για την υγεία και ευημερία των ζώων.

Κατηγορίες βιολογικών προϊόντων

Τρεις είναι οι βασικές κατηγορίες στις οποίες χωρίζονται τα βιολογικά προϊόντα:

- Γεωργικά προϊόντα (πχ. φρούτα, λαχανικά, μέλι, βαμβάκι)

- Ζωικά προϊόντα (πχ. αυγά, κρέας, ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας)

- Μεταποιημένα προϊόντα (κυρίως τρόφιμα όπως ψωμί, τυρί, έλαια κ.ά.)

Λίγα ιστορικά στοιχεία

Πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, την ίδια περίπου εποχή με την εντατικοποίηση και βιομηχανοποίηση της γεωργίας. Το 1924 ο κοινωνιολόγος Rudolf Steiner έδωσε μία σειρά διαλέξεων για την εναλλακτική μορφή γεωργίας που εστίαζε στην υγιεινή διατροφή και διαβίωση. Από τις θέσεις του αυτές τέθηκαν οι βάσεις της «βιοδυναμικής γεωργίας», πρόδρομος της σημερινής βιολογικής γεωργίας.

Το 1946 ιδρύθηκε ο οργανισμός Soil Association, ο οποίος σήμερα αποτελεί τον πρώτο οργανισμό ελέγχου και πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων σε παγκόσμιο επίπεδο. Από το 1972 λειτουργεί ο Διεθνής Οργανισμός Κινημάτων Βιολογικής Γεωργίας (IFOAM), ο οποίος εξέδωσε το πρώτο διεθνές πρότυπο με κανόνες παραγωγής και ελέγχου της βιολογικής γεωργίας. Το 1986 στο Ευρωκοινοβούλιο ψηφίζεται για πρώτη φορά πρόταση για την προώθηση της βιολογικής γεωργίας. Το 1991 αποτέλεσε χρονιά - ορόσημο καθώς δημοσιεύθηκε ο Κανονισμός και αναγνωρίστηκε επίσημα η σημασία αυτής της μορφής παραγωγής γεωργικών προϊόντων και πολλές χώρες προχώρησαν στην υιοθέτηση συναφών κανόνων για τη βιολογική γεωργία.

Ένα kids friendly bio φεστιβάλ

Το bio festival θα αποτελέσει τον χώρο και τόπο όπου τόσο οι γονείς όσο και τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να μυηθούν στη γενικότερη κουλτούρα του eco living. Οι γονείς θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν στα περίπτερα των εκθετών μία πολύ μεγάλη ποικιλία από βιολογικά και φυσικά προϊόντα, τα οποία μπορούν να εντάξουν στην καθημερινή διατροφή των παιδιών τους. Επίσης, μέσα από στοχευμένα σεμινάρια θα εκπαιδευτούν στη bio κουλτούρα και θα μάθουν όλα όσα χρειάζεται για να βάλουν τις βάσεις ενός αναβαθμισμένου τρόπου διαβίωσης και ταυτόχρονα να μυήσουν μέσα από την ευχάριστη εμπειρία του φεστιβάλ τα παιδιά τους στη φιλοσοφία του eco living. Το Bio Festival, με μότο το «Το μέλλον είναι οργανικό, (The future is organic)» έχει το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Και το μέλλον είναι τα παιδιά. Σε αυτό το πλαίσιο η είσοδος στο φεστιβάλ για παιδιά κάτω των 12 ετών θα είναι δωρεάν.

Τα παιδία... μαγειρεύει με βιολογικά προϊόντα

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων και των live cookings, έχει προβλεφθεί ένα ειδικό καθημερινό τμήμα για τους μικρούς φίλους. Η μαγειρική γίνεται παιχνίδι με την πολύτιμη βοήθεια διακεκριμένων και έμπειρων σεφ, οι οποίοι ζωντανά θα δημιουργούν πρωτότυπες συνταγές και εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης πιάτα στην κουζίνα μαζί με τα παιδιά, πάντα με πρώτη ύλη τα βιολογικά προϊόντα. Μέσα από αυτά τα «μαθήματα μαγειρικής» θα έχουν την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουν ότι το υγιεινό μπορεί να είναι και γευστικό.


Διοργάνωση - Πληροφορίες:

FORUM AE

Λεωφ. Βουλιαγμένης 328, Άγ. Δημήτριος, 173 42

τηλ: 210 52 42 100, fax: 210 52 46 581

email: info@forumsa.gr

Άντζελα Ζαμπακόλα (email: za@forumsa.gr, κινητό: 697 6444 286)

Άρης Καφούρος (email: ark@forumsa.gr, κινητό: 697 7000 010)

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία