BACK TO
TOP
Αναγγελίες Εκδηλώσεων

Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Συνεργατισμού

Το πρώτο Σάββατο κάθε Ιουλίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Συνεργατισμού (CoopsDay), η οποία φέτος είναι στις 6 Ιουλίου 2019.

ainternadaycoopsnew2

Δημήτρης Μιχαηλίδης

65
1

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής θα την τιμήσει την Παρασκευή 5 Ιουλίου 2019, στην έδρα του (Πλήθωνος Γεμιστού 14, 13678 Αχαρνές - γωνία με Λάμπρου Πορφύρα 4, περιοχή Λαθαία, Βουστάσιο Κοντογιάννη), ώρα 21:00μμ (μετά τις κτηνοτροφικές εργασίες στον στάβλο), με θέμα: «Συνεταιρισμοί για αξιοπρεπή εργασία» (πληροφ. κα Μάγδα Κοντογιάννη, τηλ: 690 6962 549).



Στη λέσχη του 1ου Συστήματος Προσκόπων Θέρμης (Μαρίνου Αντύπα 1, 57001 Θέρμη - δίπλα στο γήπεδο μπάσκετ) θα πραγματοποιηθεί συζήτηση την Κυριακή 7 Ιουλίου 2019 με θέμα: «Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία» (πληροφ. Δημήτριος Μιχαηλίδης, τηλ: 699 8282 382).



Οι συνεργατισμοί (που εκ λάθους στη μετάφραση, το 1915, στην Ελλάδα ορίσθηκαν ως «συνεταιρισμοί») είναι η κύρια μορφή επιχειρηματικής δράσης της Κοινωνικής Οικονομίας, μαζί με τα ιδρύματα, τις ηθικές τράπεζες και τα αλληλόχρεα κεφάλαια (συνήθως ασφαλιστικά και στον κλάδο υγείας).

Οι Συνεργατισμοί (Συνεταιρισμοί) είναι τριών κύριων τύπων: Οι Αστικοί Συνεταιρισμοί (Καταναλωτικοί, Οικοδομικοί, Προμηθευτικοί, Πιστωτικοί κλπ), οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (με αρκετές ιδιομορφίες στην Ελλάδα) και οι Εργασιακοί Συνεταιρισμοί (Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις-ΚοινΣΕπ, Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης-ΚοιΣΠΕ και οι Συνεταιρισμοί εργαζομένων).

Τα τελευταία χρόνια, ως μια ιδιάζουσα μορφή «πολιτικής μόδας» έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (Κ.Αλ.Ο.) και έχουν νομοθετηθεί πολλά καινούρια στοιχεία για τις ΚοινΣΕπ, τις ΚοιΣΠΕ και τους ΣυνΕρ, ίσως και λόγω της αύξησης της ανεργίας που ακολούθησε την παγκόσμια χρηματιστηριακή κρίση του 2008.

Το φετινό σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Συνεργατισμού είναι «Συνεταιρισμοί για αξιοπρεπή εργασία», που έρχεται να συνδυάσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη «μόδα» με ολόκληρη την Κοινωνική Οικονομία, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για αξιοπρεπή εργασία.



Στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Πλανήτη, με ορίζοντα το 2030, που συμφωνήθηκαν και υπογράφηκαν (πάντα με αυτή την σειρά, όχι υπογράφηκαν και θα συμφωνηθούν σε τρία χρόνια! …) το 2015 από 193 κράτη (ΟΛΑ! …) περιλαμβάνεται: 8. Αξιοπρεπής Εργασία και Οικονομική Ανάπτυξη.

Περίπου ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός ζει με κατά μέσο όρο δύο δολάρια την ημέρα. Ακόμη, σε πολλά μέρη το να έχει κανείς δουλειά δεν αποτελεί εγγύηση ότι θα ξεφύγει από τη φτώχεια. Αυτή η βραδεία και άνιση πρόοδος απαιτεί να αναθεωρήσουμε αλλά και να εκσυγχρονίσουμε τις οικονομικές και κοινωνικές μας πολιτικές που στοχεύουν στην εξάλειψη της φτώχειας.

Η διαρκής έλλειψη αξιοπρεπών ευκαιριών εργασίας, οι ανεπαρκείς επενδύσεις και η υποκατανάλωση οδηγούν σε διάβρωση του βασικού κοινωνικού συμβολαίου που διέπει τις δημοκρατικές κοινωνίες: ότι όλοι πρέπει να μοιραζόμαστε την πρόοδο. Η δημιουργία θέσεων εργασίας θα παραμείνει μία σημαντική πρόκληση για σχεδόν όλες τις οικονομίες από το 2015 και έπειτα.

Η βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη προϋποθέτει ότι οι κοινωνίες θα δημιουργήσουν τις συνθήκες εκείνες οι οποίες θα επιτρέψουν στους ανθρώπους να έχουν ποιοτικές θέσεις εργασίας και οι οποίες θα τονώνουν την οικονομία χωρίς ωστόσο να βλάπτουν το περιβάλλον. Οι ευκαιρίες απασχόλησης και οι αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας είναι επίσης απαραίτητες για όλες τις ηλικίες του εργασιακά ενεργού πληθυσμού.

«Αξιοπρεπής» χαρακτηρίζεται κάποιος που τον χαρακτηρίζει ο σεβασμός στους κανόνες που καθορίζουν τη σωστή συμπεριφορά, τόσο στους τύπους, όσο και στην ουσία, ενώ αξιοπρεπής αμοιβή, είναι η ικανοποιητική αμοιβή εργασίας, που δεν είναι κατώτερη από την εργασία για την οποία δίνεται. Αξιοπρεπής είναι συνώνυμο του «καθωσπρεπικός» και «ευπρεπής». Μένει, σύμφωνα με τις αξίες και αρχές που έχει κάθε κοινωνία, να καθορισθεί το «σωστή» και το «καθωσπρέπει».

Οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις-ΚοινΣΕπ του Ν. 4430/2016 είναι εργασιακοί συνεταιρισμοί, που θα έπρεπε να ακολουθούν τις αρχές και αξίες της Διεθνούς Συνεταιριστικής Συμμαχίας. Ο Ariel Guarco, Πρόεδρος της Διεθνούς Συνεταιριστικής Συμμαχίας-ICA, δήλωσε: «Οι Συνεταιρισμοί συμβάλλουν στη διατήρηση της απασχόλησης και την προώθηση της αξιοπρεπούς εργασίας σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Μέσω της συμμετοχής, τα μέλη των συνεταιρισμών έχουν ένα κίνητρο για να αλλάξουν τη ζωή τους, τις κοινότητές τους και τον κόσμο».

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Συνεργατισμού CoopsDay 2019 είναι μια ευκαιρία να προσκληθούν όλοι να γιορτάσουν ένα μέλλον στο οποίο η ανθρώπινη ανάπτυξη και η κοινωνική δικαιοσύνη θα αποτελούν προτεραιότητες. Μέσω της CoopsDay, τοπικές, εθνικές και παγκόσμιες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών μπορούν να μάθουν πώς συνεταιρισμοί συμβάλλουν σε ένα αξιοπρεπές περιβάλλον εργασίας.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη εκτίμηση, οι συνεταιρισμοί σε όλο τον κόσμο απασχολούν ή είναι η κύρια πηγή εισοδήματος για πάνω από 279.000.000 άτομα, σχεδόν το 10% του συνολικού ενεργού πληθυσμού της ανθρωπότητας. Πέρα από αυτούς τους αριθμούς, διαφορετικές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι, σε σχέση με την απασχόληση σε άλλους τομείς, οι συνεταιριστικές θέσεις εργασίας:
- τείνουν να είναι πιο βιώσιμες στον χρόνο
- παρουσιάζουν μικρότερο χάσμα στις αποδοχές μεταξύ υψηλότερης και χαμηλότερης αμοιβής και
- είναι πιο ομοιόμορφα κατανεμημένες μεταξύ αγροτικών και αστικών περιοχών

Όταν οι Συνεταιρισμοί γίνονται για να καλύψουν τις ανάγκες των μελών τους, και τηρούν τις αρχές και αξίες της Διεθνούς Συμμαχίας Συνεταιριστών είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο, για πάρα πολλά ανθρώπινα, ακόμα και για να εξασφαλίσουν αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας.

Όταν όμως είναι συγκαλυμμένες δομές που καλύπτουν ανάγκες και άλλων (τρίτων) τότε μοιάζουν σαν Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης, ή ακόμα και σαν Κοινοπραξίες ή Cluster, που απλά νοθεύουν, ή ακόμα χειρότερα, μολύνουν την έννοια του συνεργατισμού (συνεταιρισμού) και προσπαθούν να αλλοιώσουν αξίες και αρχές και να κακολογήσουν (συνειδητά και στρατευμένα ή απλά ανοήτως…) την Κοινωνική Οικονομία (πάντα στα όρια της Ελλάδας).

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

02-07-2019 13:14Αγγελος Φίσκιλης

Κοινωνική Οικονομία η λύση στο πρόβλημα της ανάπτυξης της χώρας; Κανείς δεν μπορεί να πει με μια λέξη αν η κοινωνική οικονομία όπως την ευαγγελίζονται οι κυβερνώντες και οι αυτοπροσδιοριζόμενοι ως εμπειρογνώμονες είναι η λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας γενικά σαν όρος και σαν ένα γενικό πλαίσιο πάνω στο οποίο μπορεί κάποιος να στηρίξει την ελπίδα του είτε σαν άτομο είτε σαν ομάδα η σαν κοινωνία. Η Κοινωνική Οικονομία είναι ένας γενικός όρος που δεν μπορεί να αυτοπροσδιοριστεί σαν η πανάκεια στην Οικονομική κατάρρευση καθώς είναι ένας άγνωστος παράγοντας σε μια πολυσύνθετη εξίσωση που δεν είναι η λύση αλλά ένα μέρος μιας σύνθετης εικόνας που μπορεί αν δυνάμει να έχει πολλές και διαφορετικές έννοιες και αναφορές. Η Κοινωνική Οικονομία σαν έννοια συγκεκριμένη που θεσμοθέτησε ένα νέο μοντέλο εργασίας και ανάπτυξης καθιερώθηκε το 2011 με την ψήφιση του νόμου 4019/2011 για την νομική και λειτουργική θεσμοθέτηση ενός πλαισίου που έθετε κάποιους κανόνες αλλά δυστυχώς σαν κάθε καλή προσπάθεια σε αυτόν τον τόπο βρήκε πολέμιους από την πρώτη στιγμή και δεν είχε επαρκή υποστήριξη με τους κατάλληλους μηχανισμούς από τον ίδιο τον νομοθέτη και την οργανωμένη πολιτεία. read more http://bit.ly/2xmMhdK Πανελλαδικό Επίσημο Κέντρο Στήριξης της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας - ΑΓεΜΚΟ 132303011

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία