BACK TO
TOP
Παρουσιάσεις

Το σχέδιο εξυγίανσης της ΔΕΗ θέτει σε κίνδυνο τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις

Η µείωση των εκπτώσεων στα τιµολόγια και το «κυνήγι» των οφειλετών για την είσπραξη των ληξιπρόθεσµων λογαριασµών, είναι δύο από τους βασικούς πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζεται το σχέδιο που εκπονήθηκε από τον οίκο McKinsey για τη… σωτηρία της ∆ΕΗ, δεδοµένης της υποχρέωσης της επιχείρησης (από τους Κανονισµούς της ΕΕ και τις συµφωνίες µε τους δανειστές) να προχωρήσει σε εξυγίανση.

Το σχέδιο εξυγίανσης της ΔΕΗ θέτει σε κίνδυνο τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις

1
0

Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda, άµεσα θιγόµενοι είναι οι Έλληνες αγρότες που κάνουν αφενός χρήση του µειωµένου τιµολογίου αγροτικού ρεύµατος και αφετέρου ένας µεγάλος αριθµών αυτών έχουν χρέη στους ΤΟΕΒ (και κατ’ επέκταση οι ΤΟΕΒ προς τη ∆ΕΗ) για το ηλεκτρικό ρεύµα που χρησιµοποιούν στις γεωτρήσεις τους.

Αν οι προτάσεις αυτές υλοποιηθούν τότε θα µιλάµε για πραγµατικό θάνατο της ελληνικής γεωργίας αφού το κόστος των εισροών θα εκτιναχθεί στα ύψη µε ό,τι αυτό µπορεί να συνεπάγετε τόσο για τη βιωσιµότητα των γεωργικών εκµεταλλεύσεων όσο και για την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.

 

Παραµένουν κλειστές «µεµονωµένες ποµόνες»

Χαρακτηριστικό παράδειγµα των προβληµάτων που έχει προκληθεί µε τα χρέη των ΤΟΕΒ ήταν οι διακοπές ρεύµατος στις ποµόνες (στις αρχές του καλοκαιριού) σε διάφορες περιοχές της χώρας, αφού η ∆ΕΗ έκανε πράξη την «απειλή» της για διακοπές ρεύµατος στους ΤΟΕΒ που δεν µπόρεσαν να ανταποκριθούν στις δόσεις για την εξόφληση των χρεών τους. Να σηµειωθεί ότι τα χρέη των αγροτών αγγίζουν τα 50 εκατ. ευρώ και των ΤΟΕΒ τα 40 εκατ. Τελικά η υπόθεση µετατέθηκε για τον Οκτώβριο προκειµένου να µην µείνουν απότιστα εν µέσω θέρους χιλιάδες στρέµµατα καλλιεργειών.

Ωστόσο, σύµφωνα µε όσα µας ενηµερώνουν αναγνώστες µας από αρκετές περιοχές τη χώρας το πρόβληµα µε «κλειστές» ποµόνες λόγω χρεών στη ∆ΕΗ συνεχίζει να υφίσταται σε µεµονωµένους αγρότες που έχουν γεωτρήσεις εκτός ΤΟΕΒ. Μεγάλο είναι για παράδειγµα το πρόβληµα στην περιοχή της Θήβας όπου όπως µας ανέφεραν η ∆ΕΗ ζητά από τους µεµονωµένους αγρότες να πληρώσουν τις οφειλές τους σε πολύ λίγες δόσεις ζητώντας τους ως προκαταβολή το 30% - 40%. Ανάλογο πρόβληµα υπάρχει και στη Μεσσηνία.

 

Σχέδιο McKinsey

Το σχέδιο που εκπονήθηκε από τον οίκο McKinsey περιλαµβάνει εκτός των παραπάνω δραστική µείωση προσωπικού και επέκταση των εργασιών της ∆ΕΗ στις ανανεώσιµες πηγές, στις λιανικές πωλήσεις φυσικού αερίου και στην παροχή ενεργειακών υπηρεσιών. Μείζον ζήτηµα αποτελούν και οι ανείσπρακτες οφειλές που ανέρχονται στα περίπου 2,8 δισ. ευρώ. Σύµφωνα µε πληροφορίες, το στρατηγικό σχέδιο, έχει θέσει ως στόχο την είσπραξη ποσού της τάξης του 1 δισ. ευρώ στο τέλος της πενταετίας.

Μάλιστα η ΔEΗ έχει αναθέσει σε κοινοπραξία εισπρακτικών εταιρειών την αποστολή - κυνήγι των οφειλετών. Ωστόσο, οι προσεγγίσεις των εισπρακτικών φέρεται να έχουν εξατοµικευµένο χαρακτήρα, αφού το προφίλ του κάθε οφειλέτη κρίνει και την αντιµετώπισή του εκ µέρους της επιχείρησης προκειµένου η οφειλή να διευθετηθεί.

 

Πρόστιμα και κλειστές κάνουλες

Μία ακόµα δυσάρεστη έκπληξη περίµενε πολλούς αγρότες, όταν επιχείρησαν να συγκεντρώσουν τα απαιτούµενα δικαιολογητικά προκειµένου η ∆ΕΗ να συνεχίσει να τους χορηγεί το Αγροτικό Τιµολόγιο στην παροχή ρεύµατος των αρδευτικών τους εγκαταστάσεων.

Συγκεκριµένα, η ∆ΕΗ µε βάση την υπ’ αριθµ. 140424/06-13-2017 Υπουργική Απόφαση ειδοποίησε τους αγρότες να προσκοµίσουν τα σχετικά έγγραφα µέχρι 30-09-2018, αλλιώς θα προχωρήσει σε διακοπή της ηλεκτροδότησης.

Οι αρµόδιες υπηρεσίες όµως, για την έκδοση του απαιτούµενου ∆ελτίου Γεωργοτεχνικών και Γεωργοοικονοµικών Στοιχείων (∆ελτίο No 1) ενηµέρωσαν τους ενδιαφερόµενους αγρότες ότι πρέπει να καταβάλουν πρόστιµο 150 ευρώ εφόσον δεν είχαν ολοκληρώσει τη διαδικασία για χορήγηση άδειας χρήσης ύδατος, είχαν όµως υποβάλλει αίτηµα για εγγραφή στο Εθνικό Μητρώο Σηµείων Υδροληψίας (ΕΜΣΥ), ή πρόστιµο 250 ευρώ εφόσον δεν είχαν υποβάλλει αίτηµα εγγραφής στο ΕΜΣΥ.

«Είναι προφανές ότι για πολλούς από τους ενδιαφερόµενους αγρότες, κυρίως µικροκαλλιεργητές, τα πρόστιµα αυτά είναι ιδιαίτερα επαχθή µε βάση τα δεδοµένα της οικονοµικής συγκυρίας, πολύ δε περισσότερο είναι άδικα, καθώς, πολλοί εξ αυτών δεν ενηµερώθηκαν εγκαίρως, για τις προθεσµίες που εξέπνευσαν», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι βουλευτές της ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης κ.κ. Μιχάλης Τζελέπης, Γιάννης Κουτσούκος και Γιώργος Αρβανιτίδης. Με βάση τα παραπάνω οι τρεις βουλευτές της ∆ΗΣΥ, ερωτούν τους αρµόδιους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου αν θα προβούν στις απαραίτητες ενέργειες προκειµένου να καταργήσουν το πρόστιµο των 150 ευρώ για τους αγρότες που ήδη έχουν υποβάλλει αίτηση στο ΕΜΣΥ, αλλά δεν ολοκλήρωσαν τις απαιτούµενες διαδικασίες.

 

Μείωση των προστίµων

Οι βουλευτές της ∆ΗΣΥ ζητούν να εξεταστεί η δυνατότητα δραστικής µείωσης του προστίµου των 250 ευρώ για όσους δεν είχαν προβεί σε καµία ενέργεια, λόγω άγνοιας των προθεσµιών. Επιπλέον οι κ.κ.Τζελέπης, Κουτσούκος και Αρβανιτίδης προτείνουν να παραταθεί η προθεσµία της 30-9-2018, ώστε να διευκολυνθούν οι αγρότες για τη συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών.

 

Ένας µήνας ταλαιπωρίας

Πριν από ένα µήνα η ∆ηµόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισµού είχε λάβει την απόφαση να προχωρήσει σε άµεση διακοπή της ηλεκτροδότησης των αντλιοστάσιων των ΤΟΕΒ αφήνοντας µε τον τρόπο αυτό χωρίς νερό εκατοµµύρια στρέµµατα µε καλλιέργειες ακόµα και των συνεπών παραγωγών.

 

Διορία έως 30 Σεπτεμβρίου για υποβολή αδειών νερού στη ΔΕΗ

Μέχρι τις 30 Σεπτεµβρίου θα πρέπει όσοι αγρότες χρησιµοποιούν ρεύµα για τη λειτουργία των γεωτρήσεών τους να προσκοµίσουν την άδεια χρήσης νερού, προκειµένου να συνεχίσουν να απολαµβάνουν της µειωµένης χρέωσης για το αγροτικό ρεύµα.

Ο λόγος που οδήγησε σε αυτή την απόφαση την εταιρεία, είναι ότι, όπως υποστηρίζει, κάποιοι από τους 230.000 δικαιούχους του προνοµιακού αγροτικού τιµολογίου ηλεκτρικού ρεύµατος δεν το δικαιούνται, διότι χρησιµοποιούν την παροχή για άλλες δραστηριότητες πέραν της αρδευτικής. Η ανακοίνωση αναφέρει είσης ότι οι ∆ιευθύνσεις Υδάτων κοινοποιούν τις απορριπτικές αποφάσεις για την έκδοση αδειών χρήσης ύδατος

 

Η ανακοίνωση της ΔΕΗ

Eιδικότερα, η ΔΕΗ στην ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Δικαιούχοι του προνοµιακού αγροτικού τιµολογίου ηλεκτρικού ρεύµατος φέρονται αυτήν τη στιγµή περί τους 230.000 καταναλωτές της ∆ΕΗ. Από την εµπειρία µας, που επιβεβαιώνεται καθηµερινά, κάποιοι από αυτούς δεν δικαιούνται, διότι χρησιµοποιούν την παροχή για άλλες δραστηριότητες πέραν της αρδευτικής, όπως προβλέπει ο νόµος.

Είναι προφανές ότι αυτό δρα σε βάρος τόσο της ∆ΕΗ όσο και των πραγµατικών δικαιούχων. Για τον σκοπό αυτόν, η Επιχείρηση υλοποιεί πρόγραµµα εκκαθάρισης του Μητρώου και ζητά τόσο την κατανόηση όσο και τη συνεργασία των αγροτών».

Και προσθέτει: «συγκεκριµένα, ζητά από τους αγρότες να καταθέσουν τα προβλεπόµενα από την υπ’ αριθ. 140424/06.03.2017 Υπουργική Απόφαση δικαιολογητικά. Επισηµαίνεται ότι οι δικαιούχοι αγροτικού τιµολογίου έχουν ήδη ειδοποιηθεί µε επιστολή για να προσκοµίσουν τα αναγκαία δικαιολογητικά έως τις 30 Σεπτεµβρίου 2018.

Η ∆ΕΗ καλεί για µία ακόµη φορά τους αγρότες σε συνεργασία, ώστε τελικά να εξαλειφθεί το νοσηρό φαινόµενο κατάχρησης ενός προνοµίου που έχει θεσπιστεί από την Πολιτεία για να στηριχθούν όσοι πραγµατικά ασκούν αγροτική δραστηριότητα».

 

Σε... 22 χρόνια έκδοση αδειών

Αναστάτωση στους αγρότες έχει προκαλέσει η παραδοχή του προϊσταµένου της αρµόδιας  ∆ιεύθυνσης Υδάτων Πελοποννήσου ότι για τις αιτήσεις 23.500 περίπου αδειών χρήσης νερού για τις γεωτρήσεις που ζητεί η ∆ΕΗ από τους 4 νοµούς της Περιφέρειας (πλην Κορινθίας) συν την Ηλεία και την Τροιζηνία – η υπηρεσία θα χρειαστεί, ούτε ένα, ούτε δύο αλλά… 22 τουλάχιστον χρόνια.

Τα παραπάνω έκανε γνωστά µε ερώτησή του ο βουλευτής της ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης στη Μεσσηνία, Γιάννης Μανιάτης ο οποίος επιπλέον αναφέρει ότι «αντί για µείωση 60% του αγροτικού ρεύµατος µε φωτοβολταϊκά, η ∆ΕΗ απειλεί τους αγρότες µε 40% αυξήσεις»

«Αντί η ∆ΕΗ και η κυβέρνηση να φροντίσουν να στηρίξουν τους αγρότες της Αργολίδας και όλης της Ελλάδας, προκειµένου σύµφωνα µε το νόµο µας του 2014 (ν.4296/2014) να εγκαταστήσουν Μονάδες Φωτοβολταϊκών, ώστε να µειώσουν κατά 60% το κόστος άρδευσης, αντίθετα µε αυθαίρετες και αλλοπρόσαλλες εγκυκλίους, τους απειλούν τώρα µε αυξήσεις κατά 40% του ηλεκτρικού ρεύµατος που χρησιµοποιείται για άρδευση. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν σήµερα στην αντιπολίτευση, θα µιλούσε για απάνθρωπες και ύπουλες αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύµατος σε βάρος της ανυπεράσπιστης αγροτιάς.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία