BACK TO
TOP
Παρουσιάσεις

Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ πριν τελειώσει η βιομηχανική ντομάτα

Να αποζημιωθούμε χωρίς αστερίσκους και παραθυράκια βροντοφώναξαν οι ντοματοπαραγωγοί της χώρας από το κέντρο της Ελλάδας την Λάρισα, παρουσιάζοντας την εικόνα καταστροφής, πανελλαδικής και καθολικής, της φετινής καλλιεργητικής περιόδου.

Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ πριν τελειώσει η βιομηχανική ντομάτα

1
0

Εκπέμποντας SOS για το παρόν και το μέλλον της καλλιέργειας, οι Ομάδες Παραγωγών Βιομηχανικής Ντομάτας και οι εκπρόσωποι- καλλιεργητές  ζήτησαν επιτακτικά αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και ραντεβού με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Αποστόλου στην Αθήνα, ώστε να δοθεί λύση διαχρονική. 

Στην πολύωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας 27 Αυγούστου 2018 στα γραφεία του ΘΕΣΤΟ, παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του ΘΕΣΤΟ και συντονιστής της σύσκεψης Χρήστος Σουλιώτης, ο διευθυντής Αστέριος Σαπουνάς, σύσσωμο το Δ.Σ. του ΘΕΣΤΟ Χριστίνα Κουτσαμπέλα, Νίκος Κυρίτσης, Κωνσταντίνος Χριστοδούλου, Γεώργιος Δρόσος, Απόστολος Καούνας, Δημήτρης Γκαραγκούνης, Μιχάλης Τσιούπρας, από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Λαρισαίων Αγροτών οι Παναγιώτης Καλογιάννης και Κωνσταντίνα Γκανιάτσα, από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό ΚΙΛΕΛΕΡ οι Απόστολος Μούσιος και Ευάγγελος Μαραγγούλης, από τον ΑΣΟΠ ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ο Κωνσταντίνος Αλεξίου, από ΑΣΟΠ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ οι Παρίσης Πρασσάς και Άγγελος Κολοκύθας, από ΟΠ «Τομάτας γη» ΒΟΙΩΤΙΑΣ ο Νικόλαος Καρανάσιος και ο εκπρόσωπος από τις Σέρρες γεωπόνος και τοματοπαραγωγός Σταμάτης Κανάκης με πολλούς εκπροσώπους να αδυνατούν να παραστούν λόγω της απότομης και ραγδαίας επιδείνωσης του καιρού.  

Τα αιτήματα και οι απόψεις όλων σύγκλιναν στο γεγονός ότι για δεύτερη συνεχή χρονιά οι ντοματοπαραγωγοί χτυπήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που συνοδεύονταν από χαλάζι και πλημμυρικά φαινόμενα και ο ΕΛΓΑ πρέπει να σκύψει στο πρόβλημα δίνοντας άμεσα λύση.

Εδώ υπάρχει ζημιογόνο αίτιο έντονης βροχόπτωσης και πλημμυρών χωρίς αστερίσκους και παραθυράκια του νόμου τόνισε, ο πρόεδρος του ΘΕΣΤΟ κ .Σουλιώτης και σε αυτό πρέπει να εστιάσουν οι αρμόδιοι του ΕΛΓΑ και να βρουν τρόπο να ανοίξουν την ομπρέλα προστασίας, ώστε να διασφαλιστεί το αύριο της καλλιέργειας, καθώς η φτώχεια φέρνει γκρίνια και η γκρίνια αλλαγή καλλιέργειας.

Mεταξύ άλλων δημιουργήθηκε το εύλογο ερώτημα γιατί πέρσι δέχτηκε ο ΕΛΓΑ να αποζημιώσει τις έντονες βροχοπτώσεις και τα πλημμυρικά φαινόμενα, ενώ φέτος στα ίδια προβλήματα κλείνει την πόρτα των αποζημιώσεων στους ντοματοπαραγωγούς και στην ουσία τους δείχνει την πόρτα εξόδου από την καλλιέργεια.
Ιδιαίτερο πρόβλημα που παρουσιάζεται σε μεγάλο ποσοστό καλλιεργητών είναι η χαμηλή παραγωγή κάτω των 5 τόνων το στρέμμα, γεγονός που τους φέρνει εκτός της συνδεδεμένης ενίσχυσης

.
«Με κοινή γραμμή στα προβλήματα κατεβαίνουμε στην Αθήνα, αναφέρει στην Agronews o πρόεδρος του ΘΕΣΤΟ και συντονιστής της σύσκεψης Χρήστος Σουλιώτης, ζητώντας διαχρονική λύση, καθώς η κλιματική αλλαγή με τα ραγδαία και έντονα καιρικά φαινόμενα που επιφέρει πρέπει να φέρει και αλλαγή στον απαρχαιωμένο κανονισμό του ΕΛΓΑ. Ένας τέτοιος κανονισμός με ζωή σχεδόν 3 δεκαετίες δεν μπορεί να δώσει λύση στα σημερινά προβλήματα που συνεχίζονται και σήμερα, καθώς τώρα που μιλάμε βρέχει καρεκλοπόδαρα και υπάρχει ντομάτα έξω, σε εκατοντάδες στρέμματα χωραφιών.

Αίτημά μας ο νέος κανονισμός να είναι προϊόν όχι μόνο των τεχνοκρατών των αρμόδιων υπηρεσιών, αλλά και των συλλογικών μας οργάνων πανελλαδικά, καθώς εμείς βιώνουμε τα προβλήματα και μπορούμε να αποτυπώσουμε την πραγματική εικόνα της ντοματοκαλλιέργειας. Άμεσα δημιουργούμε ομάδες εργασίας με εκπροσώπους από κάθε περιοχή της χώρας για ενημέρωση, διεκδίκηση και λύση των προβλημάτων μας, με παράλληλη ενημέρωση των τοπικών βουλευτών ώστε να πάρουν θέση και να συνδράμουν σε λύση, καθώς στην παρούσα φάση χρειάζεται και η πολιτική βούληση.

Με την λήξη της φετινής καλλιεργητικής περιόδου που θα μας δώσει την πλήρη εικόνα της κατάστασης και το μέγεθος της ζημιάς θα ζητηθεί ραντεβού με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του ΕΛΓΑ στην Αθήνα, ώστε να πάρει αίσιο τέλος ο Γολγοθάς που ανεβαίνουμε.»

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία