BACK TO
TOP
Παρουσιάσεις

Ξέρει, µπορεί, το ζήτηµα είναι θα προκάµει, στο λίγο χρόνο που αποµένει, ο Σταύρος Αραχωβίτης

Την ύστατη ώρα, φαίνεται να αναλαµβάνει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Σταύρος Αραχωβίτης, µένει δε να αποδειχθεί, στον λίγο σχετικά χρόνο που µένει ως τις επόµενες εθνικές εκλογές, ότι µπορεί να είναι αυτό που λέµε «ο κατάλληλος άνθρωπος, στην κατάλληλη θέση».

Ξέρει, µπορεί, το ζήτηµα είναι θα προκάµει, στο λίγο χρόνο που αποµένει, ο Σταύρος Αραχωβίτης

3
0

Δεν υπάρχει αµφιβολία ότι ο χρόνος θα είναι πυκνός. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ο Λάκωνας πολιτικός θα χρεωθεί ή θα πιστωθεί αντίστοιχα, τη διάλυση του αγροτικού συνεταιριστικού χώρου ή την αναγέννηση των συνεταιριστικών οργανώσεων.

Για όσους παρακολουθούν στενά και χωρίς υστεροβουλία τις εξελίξεις στον πρωτογενή τοµεά, καθίσταται κάτι παραπάνω από σαφές ότι αγροτική ανάπτυξη χωρίς συνεργατισµό και συνεργασίες δεν δύναται να υπάρξει. Απαιτείται επειγόντως η απελευθέρωση των διαδικασιών που θα ξαναφέρουν τους αγρότες σε ένα κοινό τραπέζι. Είναι αναγκαία µια µαζική εξόρµηση σε κάθε χωριό και σε κάθε κεφαλοχώρι, ώστε να επουλωθούν οι πληγές του παρελθόντος -πρώτο ζητούµενο είναι η αποκατάσταση της εµπιστοσύνης- και να µπουν τα θεµέλια µιας ανοικοδόµησης της συνεταιριστικής δράσης, σε υγιείς βάσεις, µε γνώµονα την παραγωγή και τον προσανατολισµό στις πραγµατικές ανάγκες της αγοράς. Η αλήθεια είναι πως η αναζήτηση αυτή δεν γίνεται στην κατάλληλη εποχή. Οι δεκαετίες της επίπλαστης ευµάρειας και τα χρόνια της ελεγχόµενης χρεοκοπίας, πήγαν πίσω αυτά τα οποία, στις αναπτυγµένες ευρωπαϊκές χώρες έγιναν στην ώρα τους. Πολλοί πίστεψαν τον τελευταίο καιρό ότι τα θέµατα θα τα λύσει η ίδια η αγορά. Κάνουν λάθος.

Η δοµή του κλήρου και των αγροτικών εκµεταλλεύσεων στη χώρα µας είναι τέτοια που καµιά λύση δεν µπορεί να προκύψει χωρίς τη συλλογική έκφραση από την πλευρά των παραγωγών. Η καθαρά εξατοµικευµένη λειτουργία των αγροτικών µονάδων, ακόµα και στις καλές περιπτώσεις αυτών, έχει αποδειχθεί «παγίδα», συχνά δε, αξιοποιείται ως άλλοθι από τους έχοντες διαφορετικές στοχεύσεις.

Σε τελευταία ανάλυση, αυτό που προκύπτει ως εικόνα αγροτικών επιχειρήσεων µέσα από τα διαφηµιστικά φιλµ των σούπερ µάρκετ και των τραπεζών στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν έχει καµιά σχέση µε την πραγµατικότητα. Η δύναµη της αγροτικής παραγωγής στη χώρα µας είναι στην ευελιξία και την ικανότητα των µικρών να συνεργάζονται. Να συνεργάζονται για την κατάκτηση της γνώσης, να συνεργάζονται για την προµήθεια των εισροών, να συνεργάζονται για τη χρήση του τεχνολογικού τους εξοπλισµού, να συνεργάζονται για τη διαχείριση και διάθεση της παραγωγής τους. Αυτή τη δύναµη καλείται να αναδείξει ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. 

Η ευχάριστη νότα της Τελιγιορίδου

Στα καλά του τελευταίου ανασχηµατισµού θα πρέπει να λογίζεται και η ανάδειξη της Ολυµπίας Τελιγιορίδου στη θέση της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης. Η ιδιότητα της κτηνιάτρου της εξασφαλίζει εκ προοιµίου τις αρµοδιότητες που σχετίζονται µε τη ζωική παραγωγή, ωστόσο ενδιαφέροντες κρίνονται

οι κατασταλαγµένες απόψεις που φαίνεται να έχει η Καστοριανή πολιτικός για τα ευρύτερα θέµατα που συνδέονται µε την περιφερειακή ανάπτυξη και την οικονοµία της υπαίθρου. Άλλωστε, σε όλο το διάστηµα της θητείας της ως βουλευτής έχει διακριθεί για τις παρεµβάσεις στα θέµατα, που συνδέονται µε την αγροτική παραγωγή. Για µας, τόνισε, κατά την ανάληψη των καθηκόντων της, το επάγγελµα του αγρότη είναι ένα επάγγελµα πολύ σοβαρό, που χωρίς αυτό, δεν µπορούµε να µιλήσουµε για µια άλλη Ελλάδα,  έξω από την οικονοµική κρίση.

Η υποβάθμιση του υπουργείου σε προτελευταίο κάτι δείχνει 

∆εν είναι ώρα κριτικής γι’ αυτά που δεν µπόρεσε να κάνει ο Βαγγέλης Αποστόλου. Σηµειωτέον ότι, µαζί µε τον Κώστα Σηµίτη, την πρώτη περίοδο του ΠΑΣΟΚ, είναι ο µακροβιότερος υπουργός Γεωργίας της Μεταπολίτευσης. Ο Ευβοιώτης πολιτικός έµεινε στο τιµόνι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τρία χρόνια και επτά µήνες.

Υπάρχει φόβος ο ιστορικός του µέλλοντος, στην αναζήτησή του για τα πεπραγµένα της περιόδου Αποστόλου να µη βρει πολλά πράγµατα, πέραν κάποιων αδύναµων νοµοθετηµάτων, δηλαδή διορθώσεις στο νοµοθετικό πλαίσιο των συνεταιρισµών και µέτρα για τη λειτουργία της αγοράς. Έριξε, λέει, το βάρος στους καταλογισµούς των κοινοτικών αρχών και στην αντιµετώπισή τους. Όµως κι εκεί τα πράγµατα κινήθηκαν αργά, η δουλειά έχει µείνει στη µέση, χωρίς κανείς να ξέρει πως θα ξεκαθαρίσουν τα πράγµατα.

Η αναθεώρηση του Κανονισµού του ΕΛΓΑ δεν έγινε ποτέ, η Κάρτα του Αγρότη που πολύ διαφήµισε αποδείχθηκε δώρον άδωρο, η διαχείριση των κοινοτικών πόρων παραµένει κάκιστη. Το ΟΣ∆Ε που ευαγγελίστηκε δεν επέστρεψε σπίτι του ποτέ, αντίθετα στην τελευταία φάση της υπουργείας του υποτάχθηκε ολοκληρωτικά στα κελεύσµατα της «µηχανοπαρέας», ανταλλάσσοντας, όπως τελικά προκύπτει, αυτή την υποταγή, µε λίγους ακόµα µήνες στο διοικητήριο της πλατείας Βάθη. Λέµε «διοικητήριο», γιατί, από 13ο τη τάξει υπουργείο που το παρέλαβε, το παρέδωσε, σύµφωνα µε την τελευταία απόφαση του πρωθυπουργού 18ο, δηλαδή προτελευταίο πριν από το υπουργείο Τουρισµού (τελευταίο).

Το γεγονός ότι διετέλεσε υπουργός στα δύσκολα µνηµονιακά χρόνια δεν αποτελεί κανενός είδους άλλοθι. Άλλωστε αυτό που χρειάζονταν και χρειάζεται ο αγροτικός τοµέας δεν ήταν και δεν είναι περισσότερα χρήµατα. Αυτό το οποίο απαιτείται είναι οργανωτικό πνεύµα, ξεκαθάρισµα των όρων λειτουργίας της αγοράς και αναπτυξιακός προσανατολισµός χωρίς πελατειακές αγκυλώσεις. ∆εν µπορούσε ο ίδιος δεν είχε όµως και καλούς συµβούλους.

Νωρίτερα το agronews έγραφε:

Ένα σχήμα που καλείται να υπηρετήσει αγρότες του μόχθου και της παραγωγής

Μεγάλη δόση τόλµης και αποφασιστικότητας καλείται να επιδείξει το νέο ηγετικό σχήµα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αν θέλει να δικαιώσει, στο λίγο χρόνο που έχει στη διάθεσή του, τις προσδοκίες των αγροτών για βελτίωση της κατάστασης στο χώρο.

Σταύρος Αραχωβίτης (Λακωνία) και Ολυµπία Τελιγιορίδου (Καστοριά), µε την αρωγή του παραµένοντος Βασίλη Κόκκαλη (Λάρισα), θα κληθούν να πουν το µεγάλο ναι ή το µεγάλο όχι στους αγύρτες του ΟΣ∆Ε και στα κάθε είδους συµφέροντα που έχουν βάλει στο µάτι την εναποµείνασα συνεταιριστική περιουσία και παρασιτούν σε βάρος των αγροτών. Ο χρόνος που έχουν στη διάθεσή τους δεν είναι πολύς, ωστόσο, η κρισιµότητα της κατάστασης δεν αφηνει περιθώρια για αναβλητικότητα και παλινωδίες.

Θέλετε γιατί το νέο ηγετικό σχήµα έρχεται να υπηρετήσει την εποµένη µέρα των µνηµονίων, θέλετε γιατί, τη νέα ηγεσία στελεχώνουν το σύνολό της άνθρωποι της νέας γενιάς, θέλετε ακόµη, γιατί, όλοι τους έχουν σαφέστατη αναφορά στην ελληνική περιφέρεια και στον τοµέα της αγροτικής παραγωγής, στα πέριξ της πλατείας Βάθη, φαίνεται πως αυτή τη φορά, κάτι έχει αλλάξει και κάνει το παιχνίδι ενδιαφέρον.

Τα λόγια που ακούσθηκαν κατά τη διάρκεια της τελετής, είναι µάλλον λίγα για να δώσουν το κλίµα ανανέωσης που υπήρχε, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση µπαίνει στον τελευταίο χρόνο του τετραετούς της κύκλου και η αµφιβολία για τις δυνατότητές της έχει φωλιάσει για τα καλά στην κοινωνία. Αυτό αποδεικνύεται άλλωστε και από την περιορισµένη συµµετοχή υπαλληλικού κόσµου, στην εκδήλωση υποδοχής της νέας πολιτικής ηγεσίας, µε τους πολλούς να επενδύουν, τουλάχιστον σ’ αυτή τη φάση, στην προοπτική της «αλλαγής σκυτάλης» όχι σε επίπεδο υπουργών αλλά ευρύτερα σε επίπεδο πολιτικών σχηµατισµών.



Σε κάθε περίπτωση, την παράσταση έκλεψαν, αφενός ο νέος υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης, με την σταθερότητα του προσανατολισμού στις ανάγκες της αγροτικής κοινωνίας και την αναφορά του ότι «τώρα είναι ώρα εξεύρεσης λύσεων και όχι καταγραφής προβλημάτων», όσο και η νέα υφυπουργός Ολυμπία Τελιγιορίδου με την επιμονή της στο «ξαναζωντάνεμα της υπαίθρου» και την αξιοποίηση του στελεχιακού δυναμικού που έχει επιλέξει να βρίσκεται δίπλα στον αγρότη.

Θετική και η παρουσία του υφυπουργού Βασίλη Κόκκαλη, ο οποίος, δείχνει να έχει βρει τα  πατήματά του στην πλατεία Βάθη και έχει τον τρόπο να ισορροπεί ανάμεσα στον «απογαλακτισμό των αγροτών από τις επιδοτήσεις» και τις πρακτικές αναπαραγωγής του πελατειακού κράτους.



Οι ώρες που πέρασαν από την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος φαίνεται πως δεν ήταν αρκετές να καταλαγιάσουν την ένταση και συγκινησιακή φόρτιση του Βαγγέλη Αποστόλου, ο οποίος μετά από τρία χρόνια και επτά μήνες υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει το στρατηγείο της πλατείας Βάθη. Έδειξε να κυριαρχείται από το άγχος και να προσπαθεί εναγωνίως να παρουσιάσει έναν απολογισμό, του οποίου οι υψηλοί τόνοι δεν αρκούσαν για να πείσουν για το μέγεθος των πολιτικών παρεμβάσεων.

Τέλος, με συνθήματα του τύπου «ούτε ένα ευρώ στον παρασιτισμό» και «ο πλουραλισμός μας δίνει δύναμη», ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης, προσπάθησε να καλύψει την πλήρη ασυμμετρία έργων και πράξεων που οδήγησαν τελικά στην απομάκρυνσή του από το υπουργείο.

Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο



Ομιλία υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Αραχωβίτη

Στόχος πρωταρχικός είναι η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος του παραγωγού αγρότη από τον καρπό των κόπων τους

Σας ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας σήμερα.

τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για την εμπιστοσύνη.

Ευχαριστώ τον φίλο και σύντροφο Βαγγέλη, που με προλόγισε με τα καλά του λόγια.. Τον ευχαριστώ και για την συνεργασία που είχαμε όπως και τον Αναπληρωτή Υπουργό Γ. Τσιρώνη. Μοιραστήκαμε μαζί ,σε μεγάλο βαθμό, τις αγωνίες της πρώτης αριστερής ηγεσίας του ΥπΑΑΤ.



• Έβαλε τάξη στο σημαντικό για τους αγρότες θέμα των πληρωμών, χωρίς πρόστιμα.

• Συνέβαλε στην αύξηση των εξαγωγών,

• και πολλά άλλα που απαρίθμησε ο  Β. Αποστόλου

Ξέρω ότι θα σταθεί δίπλα μου και θα με συνδράμει με την πείρα του.

Γνωρίζω ότι αναλαμβάνω ένα παραγωγικό Υπουργείο πρώτης γραμμής. Ένα Υπουργείο με πολλά αντικείμενα, πολλά από τα οποία εμπίπτουν σε συναρμοδιότητα και άλλων Υπουργείων. Θα επιδιώξω την στενή και αποτελεσματική συνεργασία με τους συναδέλφους μου Υπουργούς.

Αναλαμβάνω ένα Υπουργείο που είναι άμεσα και άρρηκτα συνδεδεμένο με την ανάγκη της μεταμνημονιακής Ελλάδας για παραγωγή και παραγωγική ανασυγκρότηση. Ένα Υπουργείο με Ευρωπαϊκή διασύνδεση και διεθνή κατεύθυνση.

Κυρίως όμως, γνωρίζω ότι αναλαμβάνω ένα Υπουργείο το οποίο οφείλει να υπηρετεί τους ανθρώπους του μόχθου και της παραγωγής, τους αγρότες τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς.

Το εισόδημά τους συρρικνώθηκε όπως και όλων των Ελλήνων, τόσο με την αποδιάρθρωση της παραγωγής όσο και με την εφαρμογή των μνημονίων και της βίαιης λιτότητας. Ωστόσο, αυτές οι μέρες ανήκουν στο παρελθόν και η νέα περίοδος θέλω να πιστεύω ότι θα μας δώσει τον χώρο ώστε ενωμένοι για να υλοποιήσουμε τους στόχους μας:

Α) στην αλιεία, να διαχειριστούμε τα ιχθυαποθέματα με τρόπο αειφορικό. Να εξασφαλίσουμε παραγωγή και δουλειά για τη σημερινή αλλά και τις επόμενες γενιές ψαράδων.

Β) Στην κτηνοτροφία, να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα του γάλακτος και των σταβλικών εγκαταστάσεων

Γ) Στη φυτική παραγωγή, να ενισχύσουμε περεταίρω την εξωστρέφεια, να συμπιέσουμε το κόστος παραγωγής, να την θωρακίσουμε απέναντι στις προκλήσεις των αγορών και της κλιματικής αλλαγής.

Δηλαδή στόχος πρωταρχικός είναι η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος του παραγωγού αγρότη από τον καρπό των κόπων τους.



Έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στις γνώσεις και τις ικανότητες του φίλου Βασίλη Κόκκαλη, αλλά και στη Μακεδόνισσα συνάδελφο (Βουλευτή και γεωτεχνικό) Ολυμπία Τελιγιορίδου, είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε αγαστή συνεργασία και καλά αποτελέσματα.

Οι δυο Γραμματείς του Υπουργείου μας έχουν την απόλυτη εκτίμησή μου τόσο για τις γνώσεις τους όσο και για την εμπειρία τους. Έχουμε συνεργαστεί εποικοδομητικά στο παρελθόν και είμαι σίγουρος ότι αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί.

Ο κορμός όμως του Υπουργείου και των Οργανισμών είναι οι εργαζόμενοί τους. Οι περισσότεροι είναι συνάδελφοι γεωτεχνικοί και μιλάμε την ίδια γλώσσα. Θα είμαι ανοικτός στα προβλήματα που τους απασχολούν αλλά και στις λύσεις, ιδέες και προτάσεις τους.

Τελειώνοντας,

1. Να επισημάνω ότι τα προβλήματα είναι γνωστά. Είναι η ώρα των λύσεων και όχι της καταγραφής. Όλοι όσοι έχουν να συμβάλλουν στην κατεύθυνση αυτή, θα βρίσκουν την πόρτα του Υπουργείου ανοικτή.

2. Θα ζητήσω συστηματοποίηση της δουλειάς μας: στοχοθεσία, αφοσίωση, ανιδιοτελή δουλειά και αποτέλεσμα.

3. Πιστεύω ακράδαντα ότι θεμέλιος λίθος για το αποτελέσματα και την επιτυχία είναι οι συνεργασίες. Συνεργασίες με τους συναδέλφους Βουλευτές, με το ΓΕΩΤΕΕ και τους θεσμικούς παράγοντες και κυρίως με τους αγρότες.

Σας ευχαριστώ πολύ όλους και εύχομαι υγεία καλή συνεργασία και καλά αποτελέσματα.

 

Ομιλία υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Ολυμπίας Τελιγιορίδου

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την τιμή, να  βρίσκεστε σήμερα εδώ, σε μια στιγμή που  για μας είναι καθοριστική, καθώς αναλαμβάνουμε την πολιτική ευθύνη για τον αγροτικό τομέα. 

Υπάρχουν κάποιες στιγμές στη ροή της ιστορίας ενός ανθρώπου και στη ζωή του, οι οποίες είναι καθοριστικές για το μέλλον του και πολλές φορές και για το μέλλον του τόπου.

Τέτοιες στιγμές ήταν αυτές, κατά τις οποίες ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, ο αναπληρωτής υπουργός ο Γιάννης Τσιρώνης ανέλαβαν την διοίκηση του υπουργείου και την δημιουργία της νέας πολιτικής της κυβέρνησής μας στον αγροτικό τομέα.



Δεν θα κάνω εγώ τον απολογισμό. Προφανώς πολλά στοιχεία από τον απολογισμό, αν  και όχι όλα, τ’ ανέφερε ο υπουργός στην τοποθέτησή του, όπως και ο Γιάννης ο Τσιρώνης. Νομίζω, όμως ότι το έργο, το οποίο έγινε, είναι πάρα πολύ σημαντικό. Κι επειδή στη ζωή, ποτέ δεν ξεκινάει τίποτα, πολλές φορές από το μηδέν, αλλά έχει συνέχεια πάνω σ’ αυτό το έργο, καλούμαστε εμείς να συνεχίσουμε και να δώσουμε και μία άλλη προοπτική.

Εμείς, Βαγγέλη και Γιάννη, ίσως είμαστε -και θα τολμήσω να το πω – και λίγο πιο τυχεροί από εσάς, γιατί εγώ κι ο Σταύρος, αναλαμβάνουμε την ηγεσία του υπουργείου, στην αρχή της μεταμνημονιακής εποχής.

Πράγματι, το δικό σας έργο, ήταν πολύ πιο δύσκολο, γιατί γινόταν με τους συγκεκριμένους περιορισμούς με τη μνημονιακή επιτροπεία, με την οποία δεν μπορούσατε πολλές φορές, να έχετε μια αυτόνομη και ανεξάρτητη πολιτική και  πολλές φορές σας εμπόδιζε να χαράξετε μια πιο αυτόνομη  πολιτική.

Θέλω να πιστεύω ότι με το Σταύρο (σ.σ. Αραχωβίτη), είμαστε πιο τυχεροί. Καταρχήν να πω ότι προτεραιότητα της κυβέρνησής μας, είναι ο αγροτικός τομέας.

Αυτό που λένε ότι ο αγροτικός τομέας είναι η ατμομηχανή της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, για εμάς δεν είναι απλά ένα σύνθημα, αλλά είναι η πραγματική ουσία. Είμαστε άνθρωποι του γεωτεχνικού χώρου, ο Σταύρος, γεωπόνος, και εγώ κτηνίατρος και μάλιστα άνθρωποι, που ασχολήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα με την αγροτική παραγωγή.

Θέλω να σας πω ότι εμείς πιστεύουμε βαθιά ότι μπορούμε να υλοποιήσουμε  ένα όραμα διαφορετικό, που θα βοηθήσει στο ξαναζωντάνεμα της υπαίθρου. Έχουν γίνει πάρα πολλά βήματα. Ο στόχος μας και η φιλοδοξία μας είναι να κρατήσουμε τον κόσμο της υπαίθρου, στις ακριτικές, στις παραμεθόριες περιοχές και να τους δώσουμε τη δυνατότητα, να ζήσουν με αξιοπρέπεια και να είναι υπερήφανοι για το επάγγελμά τους.

Τις προηγούμενες δεκαετίες, πολλές φορές το επάγγελμα του αγρότη ήταν, στην κοινή συνείδηση, υποτιμημένο. Για μας, είναι ένα επάγγελμα πολύ σοβαρό, που χωρίς αυτό, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για μια άλλη Ελλάδα, έξω από την οικονομική κρίση. Για μιαν άλλη Ελλάδα, που θα δίνει δυνατότητες και προοπτικές, για να μην ξαναζήσουμε αυτό που ζήσαμε, τα τελευταία οκτώ δύσκολα χρόνια. 

Προτεραιότητα για μας, οι νέοι άνθρωποι, οι νέοι αγρότες – αναφέρθηκε ο Βαγγέλης ο Αποστόλου  στα προγράμματα για τους νέους αγρότες. Η κυβέρνηση κατάφερε να βρει για παράδειγμα κονδύλια, ώστε ακόμη και οι επιλαχόντες νέοι αγρότες να μπορέσουν να μπουν στο πρόγραμμα (σ.σ. Νέων Γεωργών). Για μας προτεραιότητα είναι να δημιουργήσουμε όλο εκείνο το νομικό πλαίσιο, που θα δώσει στην αγροτική παραγωγή μια άλλη προοπτική` που θα δώσει στον Έλληνα αγρότη τη δυνατότητά του να αυξήσει το εισόδημά του, την παραγωγή επώνυμων, ταυτοποιημένων προϊόντων, που θα έχουν υψηλή προστιθέμενη αξία.

Δεν θέλω ν’ αναφερθώ πιο συγκεκριμένα αυτήν τη στιγμή είτε στον κλάδο της Κτηνοτροφίας, παρόλο που λόγω της επαγγελματικής μου ιδιότητας, ως κτηνίατρος, γνωρίζω λίγο παραπάνω αυτόν τον κλάδο ούτε στον κλάδο της αλιείας, ούτε στην γεωργική παραγωγή ούτε στη μελισσοκομία.

Έκανε κάποιες νύξεις, ο υπουργός, ο Σταύρος ο Αραχωβίτης. Θέλω αυτά όλα να είναι θέματα, που θα τα συζητάμε μαζί και θα τα συνδιαμορφώνουμε, με βάση βέβαια, την πολιτική, την οποία έχει η κυβέρνηση. Είναι όμως, μια πολιτική, η οποία επιδέχεται συζητήσεις, δεν είναι εκ των άνω, αλλά είναι μια πολιτική, που πάνω απ΄όλα ποντάρει – επιτρέψτε μου την έκφραση – στις συνεργασίες. Γι΄ αυτό θεωρώ ότι το ανθρώπινο δυναμικό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι εκείνο στο οποίο θα πρέπει να στηριχθούμε, στις γνώσεις του, στην εμπειρία του  - σας χρειαζόμαστε – έχουμε στόχους και όραμα.



Θα τα δείτε (τους στόχους και τα οράματα) να ξεδιπλώνονται πολύ άμεσα από εκεί και πέρα όμως νομίζω πως η συνεργασία μας θα πρέπει να είναι μια συνεργασία ουσίας. Με σύνεση, λοιπόν` με σοβαρότητα, με συνεργασία, θέλω να πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθεια, που έκαναν οι προηγούμενοι υπουργοί, η προηγούμενη πολιτική ηγεσία. Ευελπιστούμε στη συνεργασία των γενικών γραμματέων και των διευθυντών του υπουργείου, αλλά και κάθε υπαλλήλου του υπουργείου. Πιστεύω ότι μαζί μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια πολιτική, η οποία θα έχει άμεσο αντίκρισμα στην καθημερινότητα των αγροτών.

Θέλω να πιστεύω ότι τα προβλήματα, που έχουν επιλυθεί με τις πληρωμές, χωρίς πρόστιμα, με τους νόμους που έχουν γίνει όλα αυτά τα τρία χρόνια, για τους συνεταιρισμούς, για τα βοσκοτόπια είναι η βάση, πάνω στην οποία μπορούμε να οικοδομήσουμε πολύ περισσότερα πράγματα. Με καινοτομία, με νέες πρωτοβουλίες, με νέες δυνατότητες, τις οποίες πιστεύω ότι οφείλουμε κι έχουμε υποχρέωση να τις δώσουμε ειδικά στη νέα γενιά.

Όχι, όμως, μόνο στη Νέα Γενιά αλλά και σ΄ αυτούς τους ανθρώπους, που για χρόνια μοχθούν στην αγροτική παραγωγή και πολλές φορές δεν έχουν το αντίκρισμα του βιοτικού επιπέδου, που θα έπρεπε να έχουν.

Για εμάς αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα, στο νέο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Νομίζω ότι θα πρέπει να εκμεταλλευθούμε όλες τις δυνατότητες, που υπάρχουν. Να προστρέξουμε ώστε να μη μειωθεί ο προϋπολογισμός (σ.σ. της νέας ΚΑΠ) κι όλα αυτά τα προβλήματα, που έχουν προκύψει κατά καιρούς και θέλω να πιστεύω ότι όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε.

Εύχομαι να έχουμε μια καλή συνεργασία. Θέλω, κλείνοντας, να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό, τον Αλέξη Τσίπρα, για την  εμπιστοσύνη που μου έδειξε και θέλω να πιστεύω ότι την εμπιστοσύνη αυτή θα την τιμήσω και ότι θα έχουμε μεταξύ μας, συνεννόηση ώστε να προχωρήσουμε μαζί.

Ομιλία του Βαγγέλη Αποστόλου

Πριν 3 χρόνια και 7 μήνες ο Πρωθυπουργός μου ανέθεσε την ευθύνη του αγροτικού χώρου.

Η έννοια μας, από την πρώτη στιγμή, ήταν,  να αντιμετωπίσουμε άμεσα τις στρεβλώσεις και τις δυσλειτουργίες που επιβάρυναν τον αγρότη και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να «ξεδιπλώσουμε» σταδιακά το στρατηγικό μας σχέδιο για τον αγροτικό τομέα.

Το πρώτο που βρήκα στα συρτάρια του Υπουργείου ήταν δύο φακέλους, ο  ένας δημοσιονομικών διορθώσεων , δηλαδή προστίμων και ο άλλος καταλογισμών , δηλαδή ανακτήσεων, συνολικού ύψους περί τα 3 δις, δηλαδή  περίπου το σύνολο των ετήσιων εισροών από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Άμεση λοιπόν προτεραιότητα ήταν να νοικοκυρέψουμε τις πληρωμές και να διασφαλίσουμε ότι ο αγρότης θα παίρνει τα λεφτά του έγκαιρα , προγραμματισμένα και χωρίς πρόστιμα και καταλογισμούς.

Το καταφέραμε και σήμερα θεωρείται αυτονόητο.

Αυτή την ώρα μάλιστα είναι σε εξέλιξη και διαπραγμάτευση και για την απομείωση των προστίμων και των καταλογισμών.



Καθιερώσαμε επίσης την άμεση καταβολή και την  αποτελεσματική χρήση των συνδεδεμένων ενισχύσεων, ώστε να υπηρετούν στοχευμένες πολιτικές ανά προϊόν και κλάδο. 

Αλλά και ως προς τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, ένα θέμα που καίει πολύ τους αγρότες,  ο χρόνος έχει μειωθεί σημαντικά, ενώ τα σύγχρονα φαινόμενα και οι προβλέψεις της κλιματικής αλλαγής μας υποχρέωσαν να προγραμματίσουμε   αναπροσαρμογή του κανονισμού του Φορέα και μάλιστα μέσα στο 2018.

Στο πλαίσιο αυτού που ανέφερα προηγουμένως ως νοικοκύρεμα, αλλά και με άξονα τις αναπτυξιακές προοπτικές του κλάδου, ολοκληρώσαμε έγκαιρα την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του Υπουργείου, επιλέγοντας Γενικούς Διευθυντές με διαφάνεια και αντικειμενικά κριτήρια .

Απαραίτητη  ήταν επίσης η αντιμετώπιση του μεγάλου θέματος της ρευστότητας στον αγροτικό χώρο, καθώς η κατάργηση της Αγροτικής Τράπεζας δημιούργησε ένα μεγάλο κενό.

 Θεσμοθετήσαμε τη Κάρτα του Αγρότη, με εγγύηση τις κοινοτικές επιδοτήσεις. Έχουμε μέχρι σήμερα δώσει  τη δυνατότητα στους δικαιούχους να αντλήσουν περί το 1 δις ευρώ ρευστότητα και μάλιστα με επιτόκιο χαμηλότερο του 5% , που σημαίνει μείωση του κόστους κατά τουλάχιστον 10%, ιδιαίτερα στον τομέα των εφοδίων.

Βάλαμε τις βάσεις για τη μεγαλύτερη ως  τώρα ανακούφιση του αγροτικού χώρου από το τεράστιο πρόβλημα των δανειακών του υποχρεώσεων. Ήταν σημαντική η δουλειά του Βασίλη του Κόκκαλη.

Όπως ξέρετε η ρύθμιση των οφειλών τους μπορεί να περιλαμβάνει 100% διαγραφή  των τόκων υπερημερίας των δανείων, διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων του Δημοσίου, αποπληρωμή ως 120 δόσεις, διαγραφή κεφαλαίου έως και στο 60%.



Έπρεπε επίσης να βρούμε λύση και στην πληρωμή της απασχόλησης στον αγροτικό χώρο με στόχο να μειώσουμε κι άλλο  το κόστος παραγωγής . Γι αυτό και προχωρήσαμε  στη θέσπιση του εργοσήμου ως βασικού εργαλείου πληρωμής , ώστε η δαπάνη αυτή να καταλογίζεται ως έξοδο στην αγροτική επιχείρηση. Έχει  κατοχυρωθεί ήδη και για τους μετανάστες και η εφαρμογή του διαρκώς διευρύνεται .

Στηρίξαμε με την εμπλοκή μας τη  Φορολογική και Ασφαλιστική παρέμβαση που μας επέβαλλαν οι θεσμοί στον ασφαλιστικό χώρο , πετυχαίνοντας  ελάφρυνση για την μέγιστη πλειοψηφία των αγροτών με τη θέσπιση

αφορολόγητου ορίου για τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς.

Στο ασφαλιστικό κατοχυρώσαμε και την ελάχιστη εθνική σύνταξη των 384 ευρώ , πράγμα που δεν προβλεπόταν και μάλιστα  με δυνατότητα αύξησής της από την ανταποδοτικότητα.

Πρέπει εδώ να σημειώσω κάτι σημαντικό γιατί αυτά τα θέματα ήταν τα κύρια που έθεταν οι αγρότες στις κινητοποιήσεις τους: Οι αγρότες είχαν δίκιο σε πολλά αιτήματά τους όταν βρέθηκαν στους δρόμους. Το είπαμε και στους ίδιους. Με φρόνηση και διάλογο καταφέραμε να δημιουργήσουμε κλίμα εμπιστοσύνης και συνεννόησης και να οδηγηθούμε σε λύσεις.

Έρχομαι τώρα σε κάποιες από τις παρεμβάσεις μας που είχαν ως στόχο να δώσουν αναπτυξιακή ώθηση και προοπτική στον αγροτικό τομέα και στον ίδιο τον αγρότη.

1) Κάναμε παρέμβαση για την ηλικιακή ανασυγκρότηση του χώρου.  Προχωρήσαμε στη στήριξη των νέων αγροτών,  έως 40 ετών, με στόχο την παραμονή αλλά και την επιστροφή των νέων στην περιφέρεια. Όχι μόνο υλοποιήθηκε προγραμματικά ο συγκεκριμένος στόχος, αλλά  και εντάξαμε το σύνολο των επιλαχόντων. 300 εκατ. θα δοθούν σε 16.000 νέους αγρότες.

2) Βάλαμε φραγμό στην  διακίνηση των αγροτικών προϊόντων  με ανεξέλεγκτη έκδοση τιμολογίων αγοράς και στις απαράδεκτες –πολλές φορές επτάμηνες και οκτάμηνες- καθυστερήσεις πληρωμών.

Υλοποιήθηκε με νόμο η πληρωμή των 60 ημερών για τα νωπά και ευαλλοίωτα προϊόντα. Ειδικά για το καθεστώς των παράνομων Ελληνοποιήσεων έχουμε ορατά αποτελέσματα.

Με τον ίδιο νόμο μετά από έντονη και επίπονη διαβούλευση στο πλαίσιο της ΕΕ, θεσπίσαμε  την υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης του γάλακτος στα γαλακτοκομικά προϊόντα, με σκοπό να λειτουργήσει προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της διαφάνειας της αγοράς και της αποφυγής παραπλάνησης του καταναλωτή .

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με βάση συγκεκριμένη στόχευση και με την απαραίτητη συνεργασία . Όπου υπήρξαν ευρήματα προτάθηκαν κυρώσεις.

3) Η ανυποληψία και η κακοδιαχείριση στο συνεταιριστικό τομέα καθιστούσε αναγκαία την άμεση  προώθηση προς ψήφιση,  νόμου για το πλαίσιο λειτουργίας του συνεργατισμού.

Καθιερώσαμε κίνητρα για συλλογικές μορφές οργάνωσης της παραγωγής και της μεταποίησης, συνεταιρισμούς, ομάδες και οργανώσεις παραγωγών.

Για την ενίσχυση  των συλλογικών μορφών επαγγελματικής οργάνωσης των αγροτών ήδη  έχει κατατεθεί  στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο για τη συγκρότησή τους.

Στο ίδιο ν/σ έχουμε συμπεριλάβει τροπολογία για την επαναφορά της  άδειας της ερασιτεχνικής αλιείας  και τη κατάργηση της βιτζότρατας.

4) Προχωρήσαμε ήδη στην  Ίδρυση Φορέα Αξιοποίησης της δημόσιας αγροτικής γης , με σκοπό  τη παραχώρησής της  σε νέους αγρότες και συλλογικές μορφές.

Έχει θεσμοθετηθεί  ο σχετικός οργανισμός (ΟΔΙΑΓΕ) και ως το τέλος  του 2018  πρέπει να συγκροτηθεί και να λειτουργήσει.

5) Προχωρήσαμε στη δημιουργία Τράπεζας Γενετικού Υλικού με στόχο την διατήρηση, αναπαραγωγή, εμπορία και προώθηση του εγχώριου γενετικού υλικού.



Εγκαινιάστηκε η λειτουργία του και έχει αποκτήσει περιεχόμενο.

6) Από τη πρώτη στιγμή εφαρμόσαμε Ειδικό Σχέδιο για την στήριξη της κτηνοτροφίας, με στόχο την αύξηση της παραγωγής, την διατροφική επάρκεια,  την  συγκράτηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο και την συμπληρωματική απασχόληση ιδιαίτερα των κατοίκων των ορεινών περιοχών.

Η ψήφιση του νόμου για τις βοσκήσιμες γαίες όχι μόνο μας διασφάλισε επιλεξιμότητες για τις ενισχύσεις της κτηνοτροφίας , αλλά και αποτελεί οραματική προσέγγιση , αφού κάθε κοπάδι θα έχει το δικό του λιβάδι. 

Επί μέρους μέτρα και αποφάσεις ιδίως σε ότι αφορά τις ενισχύσεις και λοιπές διευκολύνσεις ήδη ισχύουν . Μένει να συνταχθούν τα διαχειριστικά σχέδια .

Ήδη το νομοσχέδιο για τις σταβλικές εγκαταστάσεις , μια δουλειά που ο Γιάννης ο Τσιρώνης  με επιμέλεια ολοκλήρωσε έχει μπει σε διαβούλευση και μέχρι τέλους του χρόνου μπορεί να  γίνει νόμος του κράτους λύνοντας ένα μεγάλο πρόβλημα του χώρου.

Ανέφερα κάποιες βασικές παρεμβάσεις από ένα μακρύ κατάλογο σημαντικών πρωτοβουλιών που όσοι δραστηριοποιούνται ή παρακολουθούν τον αγροτικό χώρο τις ξέρουν καλά.

Βέβαια υπάρχουν και δυσάρεστες επιπτώσεις στο χώρο που προέκυψαν από αποφάσεις, λόγω αρμοδιότητας άλλων Υπουργείων. Εμείς αντιδράσαμε.

Περιμένουμε, όπως εξάλλου έχει δεσμευτεί και ο Πρωθυπουργός σύντομα να καταργηθεί ο φόρος του κρασιού.

Όπως επίσης  να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των επιπτώσεων που έχει η κύρωση των δασικών χαρτών στις ενισχύσεις του αγροτικού χώρου.

Ο αγροδιατροφικός τομέας της χώρας μας βρίσκεται σήμερα μπροστά σε δύο μεγάλες προκλήσεις για τις οποίες έχουμε δώσει πολλές και νικηφόρες μάχες. 

Η πρώτη πρόκληση συνεπάγεται την αυστηρή στοχοθέτηση της χρήσης και την άριστη αξιοποίηση των πόρων της ΚΑΠ και συνδέεται με τις πιέσεις στον Προϋπολογισμό της Ένωσης και της ΚΑΠ  μετά το 2020.

Επιμένουμε:

• να μην μειωθεί ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ

• να μην υπάρξει  άμεση και πλήρης εξωτερική σύγκλιση των ενισχύσεων χωρίς να λαμβάνει υπόψη κι άλλες παραμέτρους, εκτός της στρεμματικής ενίσχυσης. Σε αυτή τη μάχη έχουμε ήδη πετύχει μια πρώτη νίκη. Καταφέραμε στο Συμβούλιο Υπουργών να πάρουμε απόφαση με 23 υπέρ και 5 κατά της πρότασής μας

• να αποτραπεί κάθε  ιδέα ακόμη και για μικρού βαθμού συγχρηματοδότηση των άμεσων ενισχύσεων από εθνικούς πόρους , που σημαίνει απλά ότι αποφύγαμε τον κίνδυνο της επανεθνικοποίησης.

Η δεύτερη πρόκληση συνδέεται με τις αυξημένες τάσεις της ζήτησης αγροτικών προϊόντων τόσο στην Ε.Ε. όσο και στις διεθνείς αγορές, που μετά τις σημαντικές διεθνείς επαφές και συμφωνίες της Κυβέρνησης αναπτύσσουν ιδιαίτερη δυναμική που επιβάλλει την προετοιμασία για την ενισχυμένη και ανταγωνιστική παρουσία μας στις διεθνείς αγορές.

Προχωρήσαμε στην υλοποίηση προγραμμάτων για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων. Βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και την φετινή χρόνια με προϋπολογισμό πάνω από τα 170 εκ. Ευρώ .

Ήδη τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2018 θα κλείσουμε με μηδέν έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων, όταν το παραλάβαμε γύρω στα 3 δις.

Θέλω να κάνω ειδική αναφορά στην υλοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης:

Είναι βασική  προτεραιότητα  στη πολιτική διαχείριση του αγροτικού τομέα κινητοποιώντας συνολικούς πόρους της τάξης των 6 δις € περίπου.

Στα πλαίσια της πολιτικής μας για Αποκέντρωση με Αυτοδιοίκηση εκχωρήσαμε στις Περιφέρειες της χώρας αρμοδιότητες διαχείρισης  στο 37,4% των πόρων του.

Το 82,6% της δημόσιας δαπάνης ύψους 4,7 δις  , σε μόλις 31 μήνες από την έγκρισή του έχει δεσμευτεί και οι  πληρωμές, μέχρι σήμερα, έχουν φτάσει συνολικά στα 1,6 δις ευρώ,  δηλαδή  έχει ξεπεράσει το 36,2 % .

Τους προσεχείς μήνες προγραμματίζονται προκηρύξεις  ύψους 826 εκ.  €.



Από το Επιχειρησιακό, δε, Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας, ύψους 523 εκατ. Ευρώ έχουν ενεργοποιηθεί  μέτρα ύψους 350  εκατ. Ευρώ, δηλαδή το 67 % της συνολικής δαπάνης του προγράμματος.

Επιτρέψτε μου, τέλος, να σταθώ για λίγο σε ένα θέμα, τις αγροτοδασικές πυρκαγιές της υπαίθρου, που μπορεί να μην είναι στην αρμοδιότητά μας,  υφιστάμεθα όμως ως αγροτικός χώρος τις επιπτώσεις του.

Το Υπουργείο έχει υπό την εποπτεία του το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων, που έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση , την έχω παραδώσει στον Υπουργό, με την οποία   , πέραν των μέτρων που ανακοινώθηκαν για την καταστολή και την λειτουργία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, προτείνει να εστιάσουμε στην οργάνωση του τομέα της πρόληψης  όπου θα έχουν ουσιαστικότερο ρόλο και οι αγρότες .

Πρέπει να ξαναφέρουμε τον άνθρωπο, τον κάτοικο της Υπαίθρου  στο δάσος.  Κι αυτό θα γίνει με την άσκηση χρήσεων συμβατών  με τους κανόνες της αειφορικής διαχείρισης των δασών, αλλά και με τη διασφάλιση γι αυτούς ενός πρόσθετου εισοδήματος.

Για όλα τα προαναφερόμενα μέτρα υπάρχουν οι αναγκαίοι πόροι, τόσο από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, όσο και από το ΕΣΠΑ.

Με λίγα λόγια  το Υπουργείο  Αγροτικής Ανάπτυξης  πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία να οργανώσει σε νέα βάση τον τομέα της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών, επαναφέροντας την εικόνα των κατοίκων της Υπαίθρου, όταν βγαίνει καπνός από το δάσος, να τρέχουν να σβήσουν τη φωτιά  κι όχι να κοιτάνε τον ουρανό αν έρχονται τα εναέρια μέσα.

Θέλω τελειώνοντας να ευχαριστήσω τον Αναπληρωτή Υπουργό Γιάννη Τσιρώνη, τον υφυπουργό Βασίλη Κόκκαλη και τους Γενικούς Γραμματείς Νίκο Αντώνογλου και Χαράλαμπο Κασίμη για τη συνεργασία.

Επίσης τη διοικητική πυραμίδα του Υπουργείου, τους συνεργάτες του γραφείου μου, τους απλούς υπαλλήλους για τη βοήθεια και τη συνεργασία.

Και κάτι προσωπικό για όσους με ρωτούν αν αιφνιδιάστηκα ή απογοητεύτηκα από την απόφαση του Πρωθυπουργού για αντικατάστασή μου:

Έχω πεί και το επαναλαμβάνω: Εμείς δεν μπήκαμε στην αριστερά και στην πολιτική με την προοπτική των υπουργικών και των άλλων θέσεων.

Μπήκαμε για να προσφέρουμε στον άνθρωπο και στην κοινωνία, μπήκαμε για να αλλάξουμε τα πράγματα. Αυτό έκανα στο Υπουργείο στα περίπου 4 χρόνια που ο πρωθυπουργός μου ανέθεσε αυτό το καθήκον .

Αυτό θα κάνω και στη συνέχεια, σε όποια θέση και αν βρίσκομαι, ακόμα και του απλού ενεργού πολίτη, θέση την οποία, σε όλη την πορεία μου έχω υπηρετήσει και, να ξέρετε, την υπολήπτομαι στο έπακρο.

Θέλω να συγχαρώ και να ευχηθώ καλή δουλειά και καλή επιτυχία στη νέα ηγεσία του Υπουργείου, στο Σταύρο Αραχωβίτη με τον οποίο έχουμε συνεργαστεί στενά , στην Ολυμπία Τελιγιορίδου, κι αυτή του χώρου, και στον Βασίλη Κόκκαλη που παραμένει στο πόστο του.

Παρέδωσα ήδη στον Υπουργό ένα λεπτομερές Ενημερωτικό Σημείωμα για την αναπτυξιακή στρατηγική και τις προτεραιότητες της επόμενης περιόδου, όπως είχαμε σχεδιάσει να υλοποιήσουμε, για τη συνέχιση του κυβερνητικού έργου στον αγροτικό τομέα.

Καλή επιτυχία και πάλι και καλή δύναμη.

 

Σημεία ομιλίας Γιάννη Τσιρώνη

Μια όμορφη και εποικοδομητική πορεία από τη θέση του υπουργού της κυβέρνησης ολοκληρώθηκε. Ένας κύκλος κλείνει και πάντα ένας άλλος ανοίγει. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την εμπιστοσύνη και τη στήριξή του σε όλη αυτή τη διαδρομή.

Να ευχαριστήσω επίσης τους συναδέλφους για τη συνεργασία τους, τους συνεργάτες για την ακούραστη προσφορά τους, εκπροσώπους φορέων και πολίτες για τα πραγματικά συγκινητικά μηνύματά τους.



Πριν καλωσορίσω τους συναδέλφους, επιτρέψτε μου να αναφερθώ επιγραμματικά σε μερικά μόνο εμβληματικά έργα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενός κομβικής σημασίας υπουργείου, γιατί ο πρωτογενής τομέας και η κτηνοτροφία μας μπορούν και πρέπει να είναι η ατμομηχανής της Ελλάδας που παράγει και αναπτύσσεται.

• Σχολάζουσες Γαίες

Σημαντικό ποσοστό καλλιεργήσιμης γης, ακόμα και δενδρωδών καλλιεργειών, εγκαταλείφθηκαν και σχολάζουν. Προχωρήσαμε σε πιλοτική διερεύνηση με το υπουργείο εργασίας και ΟΤΑ για την ολοκλήρωση πορίσματος από την ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί.

• Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης

Κινητοποιήθηκε η διαδικασία των ΔΣΒ με σκοπό την υλοποίηση τους. Αποτελεί κομβικό έργο καθώς τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης (ΔΣΒ) θα αποδώσουν πολλαπλάσιες επιλέξιμες εκτάσεις, το  σημαντικότερο όμως είναι ότι θα αποτελέσουν την βάση για να πολλαπλασιασθεί η βοσκοϊκανόητα της χώρας και να έχουμε πιο φτηνή ζωοτροφή.

• Υδατοκαλλιέργειες

Νομοθετήσαμε το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις μισθώσεις των λιμνοθαλασσών που τροποποίησε τον Αλιευτικό Κώδικα 420/1970. Οι ρυθμίσεις που ήδη υλοποιούνται  είναι στον πυρήνα της αναπτυξιακής προσέγγισης αντιμετώπισης των προβλημάτων και σύμφωνη με τις ανάγκες που επιτάσσει η σημερινή οικονομική  κατάσταση και οι δεσμεύσεις της χώρας.

Συγκεκριμένα με τις νέες ρυθμίσεις:

Α) Ενισχύεται η αυτοχρηματοδότηση  αναγκαίων παρεμβάσεων των δημοσίων εγκαταστάσεων των λιμνοθαλασσών.

Β) Προωθείται  η εξυγίανση της λειτουργίας των μισθωτών ιδιαίτερα των συνεταιρισμών και αναβάθμιση της υπευθυνότητας τους στην προστασία του περιβάλλοντος που εκμεταλλεύονται καθώς  και η αναβάθμιση του ουσιαστικού ρόλου των υπηρεσιών αλιείας.

Γ) Ενισχύεται η βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων, οικονομική ανακούφιση των μισθωτών  και αύξηση της απασχόλησης

• Σταβλικές Εγκαταστάσεις

Αφορά προδιαγραφές, ώστε να απλοποιηθεί όσο γίνεται περισσότερο η σημερινή χρονοβόρα διαδικασία, η οποία επιβάρυνε επιπλέον τον κτηνοτρόφο σε χρόνο και χρήμα, αποκλείοντάς τον πολλές φορές ακόμη και από τα κοινοτικά προγράμματα και χρηματοδοτήσεις. Είναι στη διαβούλευση.

• Βιολογική Γεωργία

Επανασχεδιάσαμε τα κριτήρια επιλογής των δικαιούχων της βιολογικής γεωργίας με παρέμβαση μας στην ευρωπαϊκή Επιτροπή έτσι ώστε να υπάρχει δίκαιη και ορολογική κατανομή των πόρων. Μια ακόμα καινοτομία είναι και η περιφερειακή κατανομή των πόρων ανάλογα με το ζωικό ή φυτικό κεφάλαιο.

Δημιουργήσαμε για πρώτη φορά τις αγορές βιολογικών προϊόντων, που θα υπογραφεί από τη νέα πολιτική ηγεσία.

Να ευχηθώ κάθε επιτυχία στο νέο κυβερνητικό σχήμα και ιδιαίτερα στους συναδέλφους που αναλαμβάνουν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κ Τροφίμων. Είναι ευτύχημα ότι αναλαμβάνουν τόσο έμπειροι και καλοί συνάδελφοι και είμαι σίγουρος ότι θα πετύχουν.

Αγαπητέ Σταύρο είναι τιμή μου που παραδίδω σε σένα, και από καρδιάς σου εύχομαι καλό αγώνα και καλή επιτυχία!

Προσωπικά πιστεύω, όπως πολλές φορές έχω πει, ο αγώνας για μια Ελλάδα που θα πατάει στα δικά της πόδια είναι υπόθεση όλων μας και δεν εξαρτάται από θέσεις. Και όπως είναι φυσικό, με την ίδια πίστη και μαχητικότητα θα συνεχίσω να παλεύω για τα οράματα της Οικολογίας και για τους κοινούς στόχους που μας συνέδεσαν με την κυβέρνηση της αριστεράς σε μια δύσκολη συγκυρία, για όλα αυτά που έχει ανάγκη ο τόπος και που αξίζουμε ως πολίτες.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε

Ήρθε η ώρα του Σταύρου Αραχωβίτη για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης 

Σε έναν γεωπόνο με θητεία στους συνεταιρισμούς και αγαπημένο παιδί του κόμματος της Κουμουνδούρου, ανέθεσε ο πρωθυπουργός την ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, βγάζοντας μετά από τέσσερα χρόνια στη «σύνταξη» τον Βαγγέλη Αποστόλου.



Τέλος από την κυβέρνηση σήμανε και για τον οικολόγο Γιάννη Τσιρώνη, τη θέση του οποίου καλείται να αναλάβει η Ολυμπία Τελιγιορίδου, βουλευτής Καστοριάς. Αντίθετα, στη θέση του παραμένει ο εκ των ΑΝΕΛ προερχόμενος  βουλευτής Λάρισας Βασίλης Κόκκαλης.  

Το μεσημέρι η τελετή παράδοσης-παραλαβής

Η ορκωμοσία των μελών της νέας κυβέρνησης θα γίνει στις 2 το μεσημέρι της Τετάρτης 29 Αυγούστου, οπότε η τελετή παράδοσης-παραλαβής είναι προγραμματισμένη για περίπου στις 4 το απόγευμα.

Οι πρώτες δηλώσεις του νέου υπουργού

Στις πρώτες του δηλώσεις ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης κατέγραψε ως κεντρικό πυρήνα της φιλοσοφίας του την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος του αγρότη.

Ο κ. Αραχωβίτης ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που τού έδειξε, αλλά και τον απερχόμενο υπουργό, Βαγγέλη Αποστόλου, για τη συνεργασία που είχαν όλο το προηγούμενο διάστημα αλλά και την τάξη που, όπως είπε, έβαλε στο Υπουργείο (σ.σ. ο κ. Αποστόλου), εκφράζοντας την ελπίδα να φανεί άξιος συνεχιστής του.

Ερωτηθείς για τις προτεραιότητες που θα θέσει στο υπουργείο, ο κ. Αραχωβίτης σημείωσε ότι «οι προτεραιότητες είναι κατά τομέα» και εξήγησε: «Η αλιεία έχει τα ζητήματά της όσον αφορά τη διαχείριση των ιχθυαποθεμάτων, στην κτηνοτροφία έχουμε ένα άμεσο πρόβλημα με το εισόδημα του παραγωγού από το γάλα, στη φυτική παραγωγή έχει δοθεί από τον προκάτοχό μου μια πολύ καλή κατεύθυνση στην εξωστρέφεια, ωστόσο πρέπει να δουλέψουμε με πιο γοργά βήματα για τη μείωση του κόστους παραγωγής και την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος του παραγωγού από την καλλιέργειά του».

Όπως είπε, «πάνω σε αυτούς τους τρεις βασικούς άξονες και γύρω απ' όλα αυτά χτίζονται και αναπτύσσονται οι πολιτικές και σε κάθε περίπτωση, ο κεντρικός πυρήνας της φιλοσοφίας είναι η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος του αγρότη».

«Πρέπει να δώσουμε ώθηση στην πραγματική καλλιέργεια έτσι ώστε να έχουμε αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος. Πρέπει να φύγουμε από τη λογική ότι όλα κινούνται δια μέσου των επιδοτήσεων. Αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Το να μπορέσουμε να κινήσουμε τον τροχό σε όλο αυτό το περιβάλλον με τους περιοριστικούς παράγοντες είναι το μεγάλο στοίχημα και το μεγάλο ζητούμενο», υπογράμμισε ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τα ζητήματα τόσο στην αλιεία όσο στην κτηνοτροφία αλλά και τη φυτική παραγωγή είναι πολλά, σύμφωνα με τον κ. Αραχωβίτη, γι' αυτό και χρειάζεται «συνεργασίες με τους συναρμόδιους συναδέλφους υπουργούς, συνεργασίες με τον κόσμο του μόχθου, γιατί το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι μόνο σε όφελος των παραγωγών αλλά και σε όφελος της εθνικής οικονομίας, άρα και όλων μας».

Είπε ακόμα πως «έχει περάσει ο καιρός των διαπιστώσεων των προβλημάτων, καθώς λίγο-πολύ τα προβλήματα είναι γνωστά και αυτό που χρειάζεται τώρα είναι λύση γι' αυτό και το επόμενο διάστημα πρέπει να είναι στην κατεύθυνση των λύσεων».

«Τώρα πλέον δεν έχουμε τις δεσμεύσεις της σκληρής επιτροπείας, ώστε κάποια πράγματα που χρειάζονται για να δώσουν ώθηση και να λειτουργήσουν ως καταλύτης για την επιτάχυνση των αποτελεσμάτων, τώρα πια είναι στο χέρι μας», σημείωσε ο κ. Αραχωβίτης και πρόσθεσε: «Βέβαια με τους περιορισμούς της ελληνικής οικονομίας, τους περιορισμούς της διάρθρωσης της αγροτικής παραγωγής. Είμαστε μια χώρα του νότου, όπου έχουμε την κλιματική αλλαγή, έχουμε τον μικρό κλήρο, έχουμε τον μεγάλης ηλικίας αγροτικό πληθυσμό. Όλα αυτά είναι τα προβλήματα από τη μία και από την άλλη έχουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, κυρίως της ποιότητας, που εκεί πρέπει να δώσουμε τη μεγάλη ώθηση έτσι ώστε τα μειονεκτήματα που έχουμε να τα κάνουμε πλεονεκτήματα».


Βιογραφικό Σταύρου Αραχωβίτη

O Σταύρος Αραχωβίτης γεννήθηκε στο Ξηροκάμπι Λακωνίας στις 14/12/1972, έχει σπουδάσει στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι γεωπόνος στο επάγγελμα.

Είναι συντονιστής της ΕΠ.Ε.Κ.Ε Αγροτικής Ανάπτυξης, Μέλος της Ομάδας Φιλίας Αρμενίας, Μέλος του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ, πρώην μέλος Δ.Σ του Παραρτήματος ΓΕΩΤ.Ε.Ε Πελοποννήσου.

Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη για πρώτη φορά στις εκλογές του Μαΐου του 2012, επανεξελέγη τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2015.

Διετέλεσε εξωτερικός συνεργάτης της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας με αντικείμενο τις εκτιμήσεις εμπορικής αξίας αγροτεμαχίων. Ασχολήθηκε με τη σύνταξη διαγνωστικών και τεχνικοοικονομικών μελετών, εργάσθηκε επίσης ως τεχνικός σύμβουλος σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις παραγωγής βιολογικών προϊόντων καθώς και σε μονάδες που ασχολούνται με την επεξεργασία – τυποποίηση και προώθηση βιολογικών προϊόντων.

Είναι τακτικό μέλος του ΓΕΩ.ΤΕ.Ε, ενώ διετέλεσε γραμματέας του Συλλόγου Γεωπόνων (2004-2005)

Ο νέος υπουργός είναι έγγαμος και έχει τρία παιδιά.

Βιογραφικό Ολυμπίας Τελιγιορίδου

Η Ολυμπία Τελιγιορίδου, γεννήθηκε στη Καστοριά το 1966. Σπούδασε Κτηνιατρική (Α.Π.Θ.) και Ευρωπαϊκό Πολιτισμό (Ε.Α.Π.). Ιδιώτης κτηνίατρος. Εθελόντρια Σταθμού Περίθαλψης Άγριων Ζώων και Πτηνών Δυτικής Μακεδονίας, Κυνοκομείου Καστοριάς, Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας και Αρκτούρου.

Υποψήφια βουλευτής ΠΑΣΟΚ Α’ Θεσσαλονίκης (1993, 1996). Αποχώρησε το 1998. Μέλος Νομαρχιακής Επιτροπής, Συντονιστικής Επιτροπής και Γραφείου Τύπου ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς. Εκλέγεται Βουλευτής Καστοριάς στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 και είναι μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς του Κοινοβουλίου.

Αναλυτικά η νέα σύνθεση της κυβέρνησης

Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης: Γιάννης Δραγασάκης

 

Υπουργείο Εσωτερικών

Υπουργός: Αλέξανδρος Χαρίτσης

Υφυπουργός : Μαρίνα Χρυσοβελώνη

Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης: Κατερίνα Νοτοπούλου

 

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη:

Υπουργός : Ολγα Γεροβασίλη

Υφυπουργός: Κατερίνα Παπακώστα

 

Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης:

Υπουργός: Γιάννης Δραγασάκης

Αναπληρωτής Υπουργός Βιομηχανίας : Στέργιος Πιτσιόρλας

Υφυπουργός: Στάθης Γιαννακίδης

 

Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

Υπουργός: Νίκος Παππάς

Υφυπουργός: Λευτέρης Κρέτσος

 

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Υπουργός: Πάνος Καμμένος

Αναπληρωτής Υπουργός: Παναγιώτης Ρήγας

Υφυπουργός : Μαρία Κόλλια Τσαρουχά

 

Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Υπουργός: Κώστας Γαβρόγλου

Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας: Κώστας Φωτάκης

Υφυπουργός: Μερόπη Τζούφη

 

Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Υπουργός: Εφη Αχτσιόγλου

Αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Θεανώ Φωτίου

Υφυπουργός Εργασίας: Αναστάσιος Πετρόπουλος

Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης: Αθανάσιος Ηλιόπουλος

 

Υπουργείο Εξωτερικών

Υπουργός: Νίκος Κοτζιάς

Αναπληρωτής Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων: Γιώργος Κατρούγκαλος

Υφυπουργός για θέματα Θρησκευμάτων : Μάρκος Μπόλαρης

Υφυπουργός αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό: Τερενς - Σπένσερ Κουίκ

 

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Υπουργός: Μιχάλης Καλογήρου

Αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για θέματα Διαφθοράς: Δημήτρης Παπαγγελόπουλος

 

Υπουργείο Οικονομικών

Υπουργός: Ευκλείδης Τσακαλώτος

Αναπληρωτής Υπουργός: Γιώργιος Χουλιαράκης

Υφυπουργός: Κατερίνα Παπανάτσιου

 

Υπουργείο Υγείας

Υπουργός : Ανδρέας Ξανθός

Αναπληρωτής Υπουργός: Παύλος Πολάκης

 

Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης:

Υπουργός: Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

 

Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Υπουργός: Μυρσίνη Ζορμπά

Υφυπουργός Αθλητισμού: Γιώργος Βασιλειάδης

Υφυπουργός: Κωνσταντίνος Στρατής

 

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Υπουργός: Γιώργος Σταθάκης

Αναπληρωτής Υπουργός: Σωκράτης Φάμελλος

Υφυπουργός: Γιώργος Δημαράς

 

Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Υπουργός: Χρήστος Σπίρτζης

Υφυπουργός: Νίκος Μαυραγάνης

 

Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής

Υπουργός: Δημήτρης Βίτσας

 

Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Υπουργός: Φώτης Κουβέλης

Αναπληρωτής Υπουργός : Νεκτάριος Σαντορινιός

 

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Υπουργός: Σταύρος Αραχωβίτης

Υφυπουργός : Βασίλης Κόκκαλης

Υφυπουργός: Ολυμπία Τελιγιορίδου

 

Υπουργείο Τουρισμού

Υπουργός: Ελενα Κουντουρά

 

Υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για θέματα Καθημερινότητας του Πολίτη: Αλέκος Φλαμπουράρης

Υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου: Χριστόφορος Βερναρδάκης

Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Δημήτρης Τζανακόπουλος

Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ: Δημήτρης Λιάκος

Επίσης νέος Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης ορίζεται ο Ακρίτας Καϊδατζής.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία