BACK TO
TOP
Παρουσιάσεις

Η SIAL θέλει τον παραγωγό μέτοχο επιχειρηματικών σχημάτων

Ημερίδα της Enterprise Greece πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στο ξενοδοχείο Divani Caravel με το βλέμμα στην έκθεση SIAL που θα γίνει στο Παρίσι τον Οκτώβριο.

Enterprise-2

18
0

Ο παραγωγός να βάλει κεφάλαιο και να γίνει μέτοχος επιχειρήσεων που θα δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό – δεν αρκεί μόνο η καλή ποιότητα του προϊόντος, αυτό επεσήμανε ο κ. Θωμάς Πούτας, μάνατζερ και σύμβουλος επιχειρήσεων μιλώντας στην ημερίδα της Enterprise Greece την περασμένη Πέμπτη στο ξενοδοχείο Divani Caravel. Με το βλέμμα στη SIAL, τη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι στις 21 – 25 Οκτωβρίου 2018, η εταιρεία διοργάνωσε ημερίδα ενημέρωσης και προετοιμασίας των εκθετών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των εξαγωγών.

Ο κ. Πούτας που ήταν ο βασικός εισηγητής της, πήγε στη Γερμανία μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου για σπουδές και μοιραζόμενος την εμπειρία που έχει αποκτήσει από τα χρόνια της δραστηριοποίησής του στη χώρα ανέτρεξε σε μια αναπτυξιακή εταιρεία που είχαν συστήσει στο Ντίσελντορφ με δύο clusters (ομάδες) με τοπικούς παραγωγούς - μετόχους. «Στην Ελλάδα έχουμε μιλήσει με επιμελητήρια για να φτιάξουμε κάτι παρόμοιο κατά τόπους, όχι συνεταιριστικά. Αυτό δεν έχει σχέση με το ίδιο το προϊόν. Στην Ελλάδα παρατηρούμε το φαινόμενο πολλοί μικροί παραγωγοί να εργάζονται για έναν μεγάλο είτε αυτό είναι το Lidl είτε η Βασιλόπουλος. Είμαστε κατακερματισμένοι, για παράδειγμα έχουμε περίπου 230 ελαιοτριβεία ενώ η Ιταλία γύρω στα 60. Έτσι, όμως, δεν μπορεί να δημιουργηθεί οικονομία κλίμακας.»

Ο κ. Αντώνης Γραβάνης, υπεύθυνος για τη διοργάνωση της εθνικής συμμετοχής σε διεθνείς εκθέσεις, σημείωσε από την πλευρά του «Δεν θέλουμε να αποθαρρύνουμε τον μικρό παραγωγό αλλά να τον προστατεύσουμε. Λίγες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν το μέγεθος για να στήσουν δικό τους περίπτερο σε μια έκθεση. Εμείς παρέχουμε στήριξη. Η Enterprise Greece σε συνεργασία με τέσσερις περιφέρειες μεταξύ των οποίων αυτή της Αττικής παρέχει ένα κέλυφος, ενώ είστε κάτω από την ομπρέλα του εθνικού περιπτέρου. Πρέπει επίσης να καταλάβουμε ότι δεν ανταγωνιζόμαστε μεταξύ μας, ο Έλληνας συνάδελφος που πουλά παρόμοια προϊόντα μ’ εμάς και δραστηριοποιείται στον ίδιο κλάδο είναι σύμμαχος και συνεταίρος.»

Η Agrenda μίλησε με την κ. Νανά Βερβέρη της οικογενειακής επιχείρησης ΑΙΟΛΙΚΟΣ ΑΕΒΕΤ με έδρα τη Λέσβο, προσωπικό 15 άτομα και τζίρο 4 εκατ. ευρώ τον χρόνο που θα συμμετάσχει στη SIAL με τη φέτα. Η Περιφέρεια Β. Αιγαίου θα καλύψει το 50% του κόστους του περιπτέρου (το οποίο η κ. Βερβέρη υπολογίζει γύρω στα 2.500 ευρώ) το οποίο θα αποδώσει στην Enterprise Greece. «Το υπόλοιπο κόστος το επωμιζόμαστε εμείς. Η Enterprise Greece μας βοηθά στην προβολή και σε άλλα διαδικαστικά θέματα, όπως για παράδειγμα με τη μεταφορά του προϊόντος, αλλά δεν κανονίζει B2B (business to business=επιχείρηση με επιχείρηση) συναντήσεις. Παίρνουμε λίστα με πιθανούς συνεργάτες από τα εμπορικά τμήματα των ελληνικών πρεσβειών στις χώρες που θέλουμε να αναπτύξουμε εμπορικές συνεργασίες. Είχαμε συμμετάσχει και στην προ-προηγούμενη SIAL υπό την αιγίδα τότε της Περιφέρειας. Ήμασταν σε ένα περίπτερο 10 τμ., 10 επιχειρήσεις από Σάμο, Χίο και αλλού. Εταιρείες του δικού μας μεγέθους καλό είναι να μη συμμετέχουν στην έκθεση με κριτήριο τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιούνται (στην περίπτωσή μας τα γαλακτοκομικά) όπως άλλες ελληνικές επιχειρήσεις μεγαλύτερες από εμάς. Από τη στιγμή που η φέτα είναι προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) το προτιμώ που θα είμαστε εκεί στο πλαίσιο της ελληνικής συμμετοχής. Θα έχουμε μαζί μας προϊόν γύρω στα 50 κιλά και σκεφτόμαστε τώρα ποιο θα μπορούσε να είναι το αναμνηστικό-δώρο που θα δώσουμε σε όσους έρθουν στο περίπτερο. Θα φτιάξουμε 300 κομμάτια. Μας έχει βοηθήσει πολύ η συμμετοχή σε εκθέσεις, εξάγουμε το 80% της φέτας που παράγουμε σε χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστραλία, η Νορβηγία.»

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία