BACK TO
TOP
Παρουσιάσεις

Ανταπόκριση από τη Γιορτή Φέτας 2018 στην Ελασσόνα

Πραγματοποιήθηκε η ανανεωμένη Γιορτή Φέτας 2018 (μετά από διακοπή έξι ετών, από το 2012) στην Ελασσόνα, από 14 έως 16 Σεπτεμβρίου 2018, με περισσότερους από 25.000 ανθρώπους να έχουν επισκεφθεί την έκθεση και να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις στο τριήμερο της Πανελλήνιας Διοργάνωσης Φέτα 2018, στην «μητρόπολη» της φέτας.

afetapologismos

10
0

Και μαζί με τα τυροκομεία, και τους chef μαγειρικής που έδειχναν πολλούς τρόπους κατανάλωσης, ήταν και οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι, των κτηνοτρόφων που παράγουν τον «λευκό χρυσό». Οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι, τόσο ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Ελασσόνας, όσο ακόμα και ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής. Μάλιστα ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής, με την κα Μάγδα Κοντογιάννη (Γραμματέα Κτηνοτρόφων Αττικής, 693 2094 231) επέλεξε να επιδεικνύει, με ένα επιδεικτικό βραστήρα INOX ST, την εύκολη δυνατότητα τυροκόμησης.

Εάν το παραγόμενο καθημερινά γάλα είναι μέχρι περίπου 300 λίτρα, είναι σε θέση ο κτηνοτρόφος, αν μπορεί να το πουλά στη λιανική, να το μεταποιεί σε τυρί, με βάση το νόμο 4235/2014 για την Οικοτεχνία. Έτσι ο κτηνοτρόφος μπορεί να περιορίσει σημαντικά την εξάρτησή του από τον «γαλατά», και να παύσει ο κτηνοτρόφος να είναι υποκείμενο συνεχούς εκβιασμού από τους μεταποιητές και εμπόρους. Και εκεί στην Φέτα 2018 επισκέφθηκαν πολλοί το stand του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής και συνομίλησαν με την κα Μάγδα Κοντογιάννη (τέταρτη γενιά) και την μητέρα της κα Κατερίνα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφους, στην Αττική, στο Περιστέρι πρώτα, και στο Μενίδι από το 1966, συνεχώς, εκεί που στο google maps εντοπίζουμε την περιοχή που χαρακτηρίζεται «Βουστάσιο Κοντογιάννη».

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, με καταβολές Βλάχικες (Βασίλης, Βαρδούσια) και Αρβανίτικες (Κατερίνα, Δερβενοχώρια), στην τέταρτη δεκαετία της, μαζί με τον αδελφό της (Γιάννη), μετά από βίαιη ανήθικη και ανεπίτρεπτη-άδικη παρέμβαση στον τρόπο ζωής τους, από τους καινούριους αφιχθέντες νεοαστούς, ανέλαβαν την τέταρτης γενιάς κτηνοτροφική εκμετάλλευση. Σήμερα με τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Αττικής «Άγιος Γεώργιος», ως μια σύγχρονη οργάνωση της Κοινωνίας των Πολιτών μάχονται για τη διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, του αττικού τοπίου και του τρόπου ζωής των Αρβανιτών, Σαρακατσάνων και Βλάχων της υπαίθρου της Αττικής. Άλλωστε στην Αττική ζουν μαζί με τους νεοαστούς 200.000 περίπου γιδοπρόβατα και 4.000 αγελάδες, σε 1.800 εκτροφές.

Το ενδιαφέρον της εστιάσθηκε στις δεξιότητες και τεχνικές όλων των συμπολιτών για την παρασκευή της δικιάς τους τροφής, κυρίως διαφόρων τυριών, κρέμας, γιαουρτιού κλπ καθώς και στην ανάγκη συλλογικών κοινωνικών δομών.

Με ισχυρή επίγνωση της ανάγκης εξεύρεσης συμβιωτικών λύσεων στην περιαστική ζώνη, ώστε οι τοπικές κοινωνίες να καταστούν βιώσιμες (αειφόρες) με συλλογική δράση και συνεργασία, οι κτηνοτρόφοι παράγουν πρωτογενείς αξίες, πλούτο, σε μια νεοταξική κοινωνία που σχεδόν μισεί την παραγωγή.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, το 2015, ξεκίνησε με τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Αττικής πρόγραμμα εξωστρέφειας και προσέγγισης των αστών-καταναλωτών συμπολιτών, με ομιλίες, εκδηλώσεις, ημερίδες, συνέδρια κλπ. Έτσι το 2016 κατέγραψαν 114 δημόσιες προδημοσιευμένες, ανοιχτές εκδηλώσεις με κύριο κορμό την τυροκόμηση με τον ειδικό επιδεικτικό παστεριωτήρα INOX ST και συνεχίζει μέχρι σήμερα αδιαλείπτως. Και αυτό έδειχναν εκεί στην «Μητρόπολη» της φέτας, στην Ελασσόνα, στους πρόποδες του Ολύμπου. Σε μια εξαιρετικής ποιότητας τελείως καινούρια Γιορτή Φέτας, με καταπληκτικές καινοτομίες.

Στην Φέτα 2018, εκτός από τον καθαρά «υλικό» τομέα, των κτηνοτρόφων, των τυροκόμων, των τεχνικών υποστηρικτικών προμηθευτών και των μαγείρων, είχε πολλά ακόμα, όπως Πωλητήριο φέτας και τυροκομικών και Έκθεση-Πωλητήριο τοπικά παραγόμενων προϊόντων. Επίσης πολύ σημαντική καινοτομία ήταν «ο Δρόμος της Φέτας στην Ελασσόνα», με επισκέψεις σε ποιμνιοστάσια, χώρους βόσκησης, τυροκομεία, επισκέψιμα οινοποιεία και άλλα αξιοθέατα όπως μοναστήρια κλπ.

Στη φωτο: μια από τις πολλές ευχάριστες στιγμές στο stand του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής με την κα Αλεξάνδρα Τσιαντέ (Αντιδήμαρχο), τον κ. Νικόλαο Ευαγγέλου (Δήμαρχο Ελασσόνας), τον κ. Βασίλη Ζάρκο (ΔΗΜΗΤΡΑ & Επιμελητήριο Λάρισας), τον κ. Νίκο Γκονέλα (chef της ΔΗΜΗΤΡΑ), την κα Μάγδα Κοντογιάννη (Γραμματέα Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής) και τον κ. Κώστα Βράκα (Chef της ΔΗΜΗΤΡΑ).

Η σημαντικότατη και σπουδαιότατη καινοτομία ήταν το πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων, το οποίο μετά την υλοποίησή του, μπορεί να χαρακτηρισθεί καταπληκτικό. Ήταν μάλιστα τόσο πυκνή η ροή των πληροφοριών που δεν μπορούσες να παρακολουθήσεις όλες τις εισηγήσεις, καθ'όσον μερικές συνέπιπταν με άλλες σε διαφορετικούς χώρους ή με άλλες δραστηριότητες, όπως παραδέχτηκε η κα Μάγδα Κοντογιάννη.

Από το stand του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής πέρασαν πάρα πολλοί, από τους 25.000 περίπου επισκέπτες, ενώ προλάβαμε να ακούσαμε μόνο μερικούς από τους εξαιρετικούς ομιλητές μεταξύ των οποίων: τον κ. Ν. Ευαγγέλου (Δήμαρχο Ελασσόνας), τον κ Β. Κόκκαλη (υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων), τον κ. Δ. Αυλωνίτη (ΓΓ Εμπορίου), τον κ. Γ. Βιτάλη (ΕΔΟ Φέτας), τον κ. Χ. Αποστολόπουλο (ΣΕΒΓΑΠ), τον κ. Π. Σατολιά (Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ, Συνεταιρισμός Καλαβρύτων), τον κ. Π. Παπαδόπουλο (Local Foods Experts), τον κ. Β. Καραολάνη (Ξενοδόχοι Μαγνησίας), τον Δρ. Α-Π Κόντη (Ξενοδοχειακό ΕΕ, Ελληνικό Πρωϊνό), την κα Α. Σιατήρα (Διατροφολόγο), τον κ. Ε. Κυριακού (Δήμος Έδεσσας), τον κ. Λ. Τσιλίδη (HATTA), τον κ. Λ. Μπαμπάνη (NorthEVENTS), τον κ. Ν. Πιτσούλη (ΔΗΜΗΤΡΑ, Δρόμοι Τυριού Ελασσόνας), τον κ. Γ. Αλμπάνη (Δρόμοι Κρασιού), τον καθ. Γ. Αρσένο (ποιότητα γάλακτος), τον καθ. Δ. Κουρέτα (τυροκομικά-superfoods), τον κ. Γ. Παλησίδη (φέτα στη μαγειρική), τον κ. Α. Ακτύπη (μικροχλωρίδα φέτας), τον Δρ. Κ. Ρότσιο (Perrotis College), τον κ. Ν. Γκιζγκή (Τάσεις μελλοντικές), τον Δρ. Α. Μέγα (Γαλακτοκομική Ιωαννίνων), τον κ. Α. Τσιάρα (ΘΕΣγάλα), τον κ Γ. Μηλιώνη (ΓάλαΕλας) και πολλούς άλλους.

«Στη σημερινή εποχή το σημαντικό είναι να πουλάς. Μπορείς να πουλάς; ... Μπράβο σου. Αν μπορείς και να παράγεις αυτό που πουλάς, δύο φορές μπράβο σου, ... στην ουσία σχηματίζεται το σχήμα V, το σήμα της νίκης (victory). Μόνο παράγεις; ... έχεις πρόβλημα και η ευγένεια δεν μου επιτρέπει να πω τίποτε παραπάνω», είπε ο κ. Δ. Μιχαηλίδης, στην εισήγηση για τον Συνεργατισμό και τη νέα επιχειρηματικότητα.

Από τα τρία συστήματα οικονομικής διαχείρισης, τη Δημόσια Οικονομική, την Ιδιωτική Οικονομική και την Κοινωνική Οικονομία, αυτό που ανταποκρίνεται αποτελεσματικότερα και μπορεί να δώσει λύσεις εκεί που το σήμερα κυρίαρχο μοντέλο (Ιδιωτική Οικονομική-Καπιταλισμός) αποτυγχάνει είναι η κοινωνική οικονομία (Συνεργατισμός, ή επί το ελληνικότερο "συνεταιρισμός").

Μοιάζει ότι ένα από τα σημαντικότερα πράγματα είναι η κοινή θέση, ότι σε ένα κοινό τόπο, με κοινά πολιτιστικά χαρακτηριστικά και πίστη σε ένα κοινό μέλλον, προαπαιτείται κοινή δράση. Είναι εξοργιστικό στην Ελασσόνα, με εκατοντάδες χιλιάδες πρόβατα και κατσίκια, και πλούσια λιβάδια, να προσφέρεται στα ξενοδοχεία βούτυρο εισαγόμενο… Δεν οργανώνεσαι για να κατακτήσεις τον κόσμο με τα γαλακτοκομικά σου προϊόντα & την ΠΟΠ Φέτα, τρώγοντας στο «σπίτι» σου εισαγόμενα γαλακτοκομικά.

Δημήτρης Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα, 699 82 82 382

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία