BACK TO
TOP
Παρουσιάσεις

Το θανατηφόρο μεταχρωματικό έλκος πλάτανου στη Βουλή

Με νέα πρωτοβουλία του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Δημαρά και της Προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Κατερίνας Ιγγλέζη, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018 συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της ελληνικής Βουλής. Η πρωτοβουλία ήρθε σε συνέχεια της πρόσφατης σχετικής σύσκεψης στην έδρα του Υπουργείου, μετά και την ημερίδα «Πλατάνι-Καστανιά: Αντιμετωπίζοντας τις απειλές», όπου το θέμα αναδείχθηκε σε όλο του το εύρος.

athanathfometaxrwmatikoelkosplatanou

17
1

«Το θανατηφόρο μεταχρωματικό έλκος του πλάτανου προκαλεί μια τεράστια οικολογική καταστροφή που βρίσκεται σε εξέλιξη με σύμμαχο κυρίως την αδράνεια πολιτών και υπηρεσιών» τόνισε ο Καθηγητής Π. Τσόπελας (τακτικός ερευνητής του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων-ΙΜΔΟ, ειδικός στην Φυτοπαθολογία) που ήταν ο κύριος εισηγητής, ενώ υπογράμμισε τα χρόνια προβλήματα της δημόσιας διοίκησης σχετικά με την αυστηρή εφαρμογή της φυτοϋγειονομικής νομοθεσίας καθώς και τα προβλήματα υποστελέχωσης, ιδιαίτερα των απομακρυσμένων Δασαρχείων. «Η Ελλάδα βρίσκεται, δυστυχώς, μεταξύ Αυστραλίας (όπου το πλαίσιο είναι αυστηρότατο) και της Αλβανίας (όπου δεν γίνεται απολύτως τίποτα)» ανέφερε, προτείνοντας επιπλέον μέτρα και δράση που στοιχίζουν «ελάχιστα εάν εφαρμοστούν άμεσα και γρήγορα στις νέες εστίες όπου εμφανίζεται το παθογόνο και πριν η ασθένεια πάρει διαστάσεις».

Η κα. Τσαγκάρη, Διευθύντρια και τακτική ερευνήτρια του ΙΜΔΟ
μίλησε για το ζήτημα της χρηματοδότησης της έρευνας, ο κ. Καρέτσος (αναπλ. ερευνητής ΙΜΔΟ, ειδικός στη Δασική Οικολογία) στάθηκε στη μεγάλη σημασία του είδους για τα υδάτινα οικοσυστήματα και την ιστορική και πολιτισμική αξία του, και η κα. Αβραμίδου (δόκιμη ερευνήτρια ΙΜΔΟ, ειδική στη Δασική Γενετική) στη σημασία της διατήρησης του γενικού υλικού, της εύρεσης ανθεκτικών ατόμων και της αναζήτησης ανθεκτικών γονιδίων για τη σωτηρία του. Ο κ. Βακάλης (Γεν. Δ/ντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος) ανέλυσε τις δράσεις που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα από τη Δασική Υπηρεσία και τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν ακόμη και από ευρωπαϊκά κονδύλια ενώ, τέλος, ο κ. Γκουντούφας (Προϊστάμενος της Δ/νσης Προγραμματισμού και Δασικής Πολιτικής) επεσήμανε την ανάγκη για επικαιροποίηση της σχετικής ΚΥΑ, για υλοποίηση Τοπικών και Περιφερειακών Σχεδίων Δράσης, για την έκδοση ΔΑΔ απαγόρευσης υλοτομίας και εφαρμογή μέτρων χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες με επιβολή κυρώσεων ιδιαίτερα στις συμβάσεις των δημοσίων έργων καθώς και για καμπάνια ενημέρωσης εθνικής εμβέλειας στα ΜΜΕ προτρέποντας: «πρέπει να δράσουμε έγκαιρα, ευέλικτα, αποτελεσματικά και επαγγελματικά».

Εντύπωση προκάλεσε σε όλους τους παρευρισκόμενους βουλευτές η πλήρης άγνοια που είχαν επί του θέματος, που θυμίζει ακόμη μία «τραγωδία των κοινών» και αναρωτήθηκαν για την επάρκεια του νομοθετικού πλαισίου, την αποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών καθώς και για το εάν έχουν αξιολογηθεί οι ανειλημμένες δράσεις.

Τέθηκε το θέμα της συνεργασίας με τις τεχνικές υπηρεσίες των ΟΤΑ, που με τους καθαρισμούς ρεμάτων και επαρχιακού δικτύου ενδέχεται να εξαπλώσουν την ασθένεια σε πολλά χιλιόμετρα (με ιδιαίτερη αναφορά σε νέες περιοχές στην Εύβοια), καθώς και με τους εργολάβους της ΔΕΔΔΥΕ, που με τους καθαρισμούς της βλάστησης κατά μήκος των γραμμών μπορεί να εξαπλώσουν την ασθένεια σε όλη την χώρα.

Κλείνοντας ο Γιώργος Δημαράς, ευχαρίστησε όλους για τη διοργάνωση και υποστήριξε ότι το θέμα είναι εθνικής σημασίας, σημειώνοντας ότι «αργήσαμε, νιώθω ότι ενώ ξέραμε το πρόβλημα πάνω από 10 χρόνια, κάπου κολλάμε, ντρέπομαι για την κατάσταση του ελληνικού κράτους που δείχνει να είναι τόσο αναποτελεσματικό», ενώ δεσμεύτηκε, έχοντας ήδη συλλέξει πολλές προτάσεις, να προχωρήσει άμεσα σε νομοθετικές ενέργειες και περαιτέρω πρωτοβουλίες ενημέρωσης όλων των αρμοδίων, αλλά και των πολιτών.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

03-01-2019 09:55ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

https://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikes-Epitropes/Synedriaseis?met_id=9243da60-c3a8-4bab-8c0e-a9b900a5cf06

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία