BACK TO
TOP
Προϊόντα

Η ανομοιόμορφη φετινή ωρίμανση θέλει άλλα πρωτόκολλα οινοποίησης

Η φετινή χρονιά στο οινοποιήσιμο σταφύλι ήταν πάρα πολύ δύσκολη. Είχε ξεκινήσει πολύ νωρίς στη ζώνη, όπως συμβαίνει και σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, γιατί δεν έχουμε πλέον χειμώνες. Στη Νάουσα τα τελευταία έτη έχουμε μια μέση αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμούς που είναι μεγάλη», αναφέρει η Χαρούλα Σπινθηροπούλου, επικεφαλής του Οινοποιείου Αργατία στο Ροδοχώρι.

wine_anomiomorfia_protokolo

Λεωνίδας Λιάμης

26
0

Όπως μας εξηγεί, υπήρξαν πολλές βροχοπτώσεις στη διάρκεια της βλαστικής περιόδου μέχρι το τέλος Ιουλίου. «Ήθελε να είσαι εκεί, να προλαβαίνεις τις ασθένειες. Οι Ναουσαίοι, ωστόσο, είναι προσεκτικοί και επαγγελματίες, οπότε θεωρώ πως ως περιοχή πήγαμε πολύ καλά, αν και κάποια κτήματα καταστράφηκαν από τον περονόσπορο».

Σύμφωνα με την έμπειρη οινολόγο, το πρόβλημα που προέκυψε είναι ότι επειδή έπεσαν πολλές βροχές στην ανθοφορία το αποτέλεσμα στην ωρίμανση είναι ανομοιόμορφο. «Έβλεπες στο ίδιο φυτό ένα βλαστό να βρίσκεται στο στάδιο του μούρου, ο άλλος να είναι στην ανθοφορία και ο τρίτος να έχει καρποδέσει. Οπότε αυτή η ανομοιομορφία εξακολούθησε και στον περκασμό με αποτέλεσμα στο ίδιο φυτό σταφύλια καταπράσινα, ροζέ και μαύρα, γεγονός που μας ανάγκασε να πάμε σε πράσινο τρύγο». Από τα πρώτα δείγματα φαίνεται ότι φέτος το Ξινόμαυρο δεν έχει πολλές τανίνες κι οι φαινόλες δεν είναι σε τόσο υψηλά επίπεδα. «Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, πρέπει απλώς ο καθένας ανάλογα με τον τύπο του κρασιού που θα παράξει να ακολουθήσει διαφορετικό πρωτόκολλο οινοποίησης», είπε η κυρία Σπινθηροπούλου.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία