BACK TO
TOP
Προϊόντα

Ο ένας τον άλλο περιμένουν οι μεταποιητές για τιμή στον Μπασμά

Θέµα ωρών είναι πλέον να ανοίξουν τα «χαρτιά» τους οι µεταποιητικές βιοµηχανίες καπνού, για τη φετινή τους τιµολογιακή πολιτική στην ποικιλία του «Μπασµά» και να «ξεπαγώσουν» τις εµπορικές συναλλαγές που για πρώτη φορά µετά από χρόνια, µέσα Νοεµβρίου, δεν έχουν κάνει «σεφτέ» στη Ροδόπη.

kapnos_sxediagrama

Λεωνίδας Λιάμης

9
0

Όλα δείχνουν ότι η ώρα αυτή θα είναι τελικά τη ∆ευτέρα 19 Νοεµβρίου, αν δεν υπάρξει νέα παράταση, όπως πριν µερικές ηµέρες, όταν οι µεταποιητές είχαν ειδοποιήσει τους εκπροσώπους του συνεταιρισµού της Κοµοτηνής, ότι θα πήγαιναν να κάνουν τις πρώτες αγορές στις 13 του µήνα, αλλά τελικά το ανέβαλαν.

Η παρελκυστική αυτή πολιτική εκ µέρους της µεταποίησης για τις τιµές του Μπασµά φέτος, σύµφωνα µε όσα τόνισε στην Agrenda ο πρόεδρος του συνεταιρισµού καπνοπαραγωγών Ροδόπης, Εσάτ Χουσεΐν, έγκειται στο ότι οι έµποροι περιµένουν ποιος θα κάνει πρώτος το βήµα.

Και αυτό γιατί φέτος η παραγωγή του Μπασµά είναι ποσοτικά µικρή -ζήτηµα αν θα φτάσει τους 3.200 µε 3.500 τόνους, όταν πέρυσι ήταν στους 8.100 τόνους- ενώ έχει και αρκετά προβλήµατα ποιότητας, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν το καλοκαίρι, µε αποτέλεσµα οι καπνοπαραγωγοί να ζητούν να πληρωθούν τουλάχιστον τις περσινές τιµές, όταν µεσοσταθµικά πήραν 5,17 ευρώ το κιλό, αλλά το εµπόριο να µην παίρνει ακόµη απόφαση να δώσει αυτό το ποσό. Οι παραγωγοί τους ζήτησαν να βάλουν πλάτη φέτος, γιατί η χρονιά είναι εξαιρετικά δύσκολη.

«Οι στρεµµατικές αποδόσεις είναι µειωµένες στο 60%, ενώ σε κάποια χωράφια έφτασε ακόµη και το 90%. Επίσης δεν µπορούµε να µην αναγνωρίσουµε ότι ποιοτικά υπάρχουν κάποια ζητήµατα. Ωστόσο, για 40 χρόνια έπαιρναν από τη Θράκη πρώτης ποιότητας καπνά, ας µας στηρίξουν φέτος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χουσεΐν, τονίζοντας ότι στην ευρύτερη περιοχή έχουν καλλιεργηθεί φέτος 57.800 στρέµµατα (µε µέσο κλήρο τα 9,5 στρέµµατα), αλλά «µόνο σε λίγα χωριά η ποιότητα είναι πραγµατικά καλή».

Ο συνοµιλητής µας σηµείωσε, ακόµη, πως όλα τα στοιχεία για το πώς εξελίχθηκε παραγωγικά και ποιοτικά η χρονιά, έχουν αποσταλεί προ ηµερών, για µια ακόµη φορά στο αρµόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και στον ΕΛΓΑ (στελέχη του οποίου έχουν κάνει και τις σχετικές αυτοψίες στην περιοχή, επιβεβαιώνοντας τη µεγάλη ζηµιά που έχει υποστεί η παραγωγή) και πλέον αναµένονται ανακοινώσεις για το ποσό που θα υπάρξει ως αποζηµίωση, πιθανότατα µέσω των De minimis.

Το θέµα, πάντως, απασχόλησε και σύσκεψη που πραγµατοποιήθηκε στις 15 Νοεµβρίου, στο υπουργείο, µεταξύ εκπροσώπων της ∆ιεπαγγελµατικής Καπνού και του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του τοπικού ΣΠΕΚΟ Βροντούς Γιώργος Νάτσιος αποκάλυψε πως έχει αποφασιστεί να κλειστεί και ραντεβού µε τον Σταύρο Αραχωβίτη για να του εκθέσουν το πώς έχει η κατάσταση φέτος µε τα καπνά.

Προηγήθηκαν  συνεννοήσεις µε τους άλλους δύο προέδρους συνεταιρισµών του ∆ήµου ∆ίον Πιερίας, αλλά και µε τους τοπικούς βουλευτές, ώστε να ετοιµαστεί ένα υπόµνηµα και να σταλεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνδυασµό µε τη συνάντηση µε τον υπουργό. «Πρέπει να γίνει και τροποποίηση του κανονισµού ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτει τους παραγωγούς και σε άλλες ζηµιές. Το έχουµε θέσει και στο παρελθόν, αλλά δεν έχει γίνει τίποτε», τονίστηκε.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 16 Νοεμβρίου μαζί με το περιοδικό Ελαίας Καρπός «EL»

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία