BACK TO
TOP
Προϊόντα

Παρέμβαση εισαγγελέα ζητούν οι φασολοπαραγωγοί

«Φουντώνει» η αγανάκτηση στους φασολοπαραγωγούς από τη Δυτική Μακεδονία, οι οποίοι προσφεύγουν στον Εισαγγελέα και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, καθώς βλέπουν το προϊόν τους να απαξιώνεται στην αγορά, από τα εισαγόμενα φασόλια που «βαφτίζονται»… Καστοριάς και Πρεσπών, με συνέπεια οι τιμές να κατρακυλούν σε μη βιώσιμα επίπεδα και ίδιοι να «βουλιάζουν» στα χρέη.

fasolia_vaftisia_2

Λεωνίδας Λιάμης

10
0

Ο κύβος, για την αναζήτηση προστασίας στη Δικαιοσύνη, ερρίφθη, σε σύσκεψη που συγκλήθηκε, τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου, στην Καστοριά, μεταξύ των διοικήσεων των αγροτικών συνεταιρισμών και των αγροτικών συλλόγων του νομού, με συμμετοχή και της αντίστοιχης του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φασολοπαραγωγών του Εθνικού Δρυμού Πρεσπών «Ο Πελεκάνος».

Ήδη νομικός σύμβουλος των οργανώσεων έλαβε εντολή να συντάξει τη μηνυτήρια αναφορά που θα κατατεθεί στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή το αργότερο έως τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου, ενώ δρομολογείται επίσης η προσφυγή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού προκειμένου να διερευνήσει το ενδεχόμενο σύστασης «καρτέλ» από τους εμπόρους και λειτουργίας τους στη βάση εναρμονισμών τιμών, για χειραγώγηση της αγοράς.

«Δεν πάει άλλο. Ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Η κατάσταση έχει πλέον ξεφύγει. Η ανυπαρξία ελέγχων στην αγορά έχει επιτρέψει να γίνονται ελληνοποιήσεις μεγάλων ποσοτήτων εισαγόμενων φασολιών. Πέρυσι, για να καταλάβετε, πάνω από 70% του προϊόντος που κυκλοφορούσε στην αγορά ήταν κινέζικα φασόλια που πωλούνταν ως ελληνικά», είπε στο Agronews ο παραγωγός Θωμάς Μάνος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φυτικής Παραγωγής Δήμου Άργους Ορεστικού.

Με εμφανή την αγανάκτηση στη χροιά της φωνής του, ο συνομιλητής μας κατήγγειλε πως το 80% των εμπόρων που δραστηριοποιούνται στο νομό εκμεταλλεύονται την κατάσταση αυτή κι εφαρμόζουν τιμολογιακή πολιτική τέτοια, που υποχρεώνει τους παραγωγούς για να μην μείνει το προϊόν στην αποθήκη να το πωλούν κάτω από το κόστος παραγωγής.

«Οι τιμές είναι εξευτελιστικές φέτος. Αυτή τη στιγμή τα φασόλια της Καστοριάς πωλούνται από τους παραγωγούς στα 2 ευρώ το κιλό, ενώ στο ράφι του λιανεμπορίου και από εκεί στο τραπέζι του καταναλωτή, φτάνει στα 8 και άλλοτε 10 ευρώ το κιλό», επισήμανε ο κ. Μάνος και διερωτήθηκε «ποιος κερδίζει από αυτή τη διαδικασία;».

Παρόμοια κατάσταση αδιεξόδου βιώνουν οι παραγωγοί φασολιού και στις Πρέσπες, αφού όπως εξήγησε στο Agronews, μετά τη σύσκεψη της Καστοριάς, ο επικεφαλής του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ο Πελεκάνος» Κωνσταντίνος Ναλπαντίδης, «ο αθέμιτος ανταγωνισμός και ο πόλεμος των ελληνοποιήσεων καλά κρατούν. Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος στην αγορά, με αποτέλεσμα τα φασόλια μας να μην έχουν καμιά αξία πλέον. Ο κόσμος φτωχοποιείται και αναγκάζεται να πουλήσει όσο – όσο για να πάρει κάποια χρήματα στο χέρι και να ζήσει την οικογένειά του».

Ενδεικτικό της δεινής θέσης που έχουν περιέλθει οι φασολοπαραγωγοί της Φλώρινας, κατά τον κ. Ναλπαντίδη, είναι ότι «ο κόσμος κάνει αυτή την περίοδο τις δηλώσεις για τα ΠΣΕΑ, αλλά δεν έχει πληρώσει τον ΕΛΓΑ από πέρσι. Ο συνεταιρισμός προσπαθεί να κρατήσει ψηλά τη σημαία και να μην πουλήσει κάτω από 3 ευρώ το κιλό τον γίγαντα, ωστόσο οι καταναλωτές δεν αγοράζουν, όπως έκαναν στο παρελθόν, δεδομένου ότι μπορούν να βρουν φασόλι με 2 και 2,20 ευρώ το κιλό».

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον αθέμιτου ανταγωνισμού, οι παραγωγοί τόσο στην Καστοριά, όσο και στις Πρέσπες, έχουν πουλήσει μικρότερες ποσότητες από την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι και το χειρότερο με τιμές που, συγκριτικά, είναι αρκετά χαμηλότερες.

«Η αγορά είναι τελματωμένη. Εμείς ως συνεταιρισμός Πελεκάνος από τους περίπου 700 τόνους, καθαρισμένης από φύρα, παραγωγής από τη φετινή καλλιεργητική σεζόν, έχουν πουλήσει μέχρι στιγμής γύρω στους 200 τόνους και μας μένουν άλλοι σχεδόν 500 τόνοι», υποστήριξε ο κ. Ναλπαντίδης, θυμίζοντας πως τα δύο τελευταία χρόνια ο Συνεταιρισμός υποχρεώθηκε μέρος της παραγωγής του να το διαθέσει το καλοκαίρι σε τιμές κάτω του κόστους. «Αν συμβεί και φέτος κάτι ανάλογο, τότε πάει τελειώσαμε», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως συνολικά στη Φλώρινα καλλιεργούνται γύρω στα 11.000 στρέμματα (σ. σ. 8.000 με γίγαντες και 3.000 με φασόλι πλακέ), από περίπου 250 παραγωγούς και παράγονται σχεδόν 2.500 τόνοι φασολιών. Ο «Πελεκάνος» μόνος του αριθμεί μόλις 34 μέλη – φασολοπαραγωγούς, οι οποίοι παράγουν το 50% της ετήσιας παραγωγής φασολιών των Πρεσπών.

Πάνω από 650 είναι οι οικογένειες που ασχολούνται με την καλλιέργεια στην Καστοριά και κάθε χρόνο φυτεύουν περί τα 13.000 στρέμματα (σ. σ. τα 10.000 με γίγαντες και τα 3.000 με πλακέ) φασολιού, επισημαίνει ο κ. Μάνος, σημειώνοντας πως «όλοι μας οδεύουμε σε αδιέξοδο αν δεν μπει μια τάξη στην αγορά. Κι εδώ πλέον ευθύνη να μας προστατεύσει, εκτός του υπουργείου και των ελεγκτικών του μηχανισμών, θα έχουν κι η δικαιοσύνη μαζί με την Επιτροπή Ανταγωνισμού».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία