Ωστόσο, µε το 90% της παραγωγής 2017/18, να είχε ήδη πουληθεί από το φθινόπωρο κιόλας του 2018, η άνοδος αυτή στη τιµή, δεν µπορεί να επηρεάσει ουσιαστικά την ψυχολογία του παραγωγού, µε εξαίρεση ίσως εκείνο το 10% που κράτησαν στις αποθήκες τους όσοι είχαν την δυνατότητα, σύµφωνα µε τον ∆ηµήτρη Βλαχάκη, Campaign Manager ηλίανθου, ενεργειακών φυτών και σιτηρών της Syngenta. Σηµειώνεται εδώ πως τα αποθέµατα του 2017-18 δεν ξεπερνούν τους 200.000 τόνους, από µια συνολική παραγωγή των 700.000 τόνων
Λιγότερα στρέµµατα σπάρθηκαν φέτος µε σκληρό σιτάρι
Αυτήν την περίοδο, τα σπαρµένα χωράφια µε σκληρό σιτάρι, είναι µειωµένα κατά 200.000 στρέµµατα, όπως εκτιµά ο κ. Βλαχάκης, προσεγγίζοντας τα 3.700.000 στρέµµατα, ενώ επιπλέον 1 εκατ. στρέµµατα είναι σπαρµένα µε µαλακό και άλλα 1.400.000 µε κριθάρι. Όπως εξήγησε ο κ. Βλαχάκης, η µείωση αυτή στις καλλιεργούµενες µε σκληρό σιτάρι εκτάσεις, οφείλεται στις χαµηλές τιµές όλο το προηγούµενο διάστηµα, που µέχρι ένα βαθµό οφείλονται και στην πολύ καλή χρονιά του 2016, από την οποία άλλωστε υπάρχουν ακόµα αποθέµατα σε ορισµένες χώρες. «Όταν κοντεύει η τιµή του σκληρού µε το µαλακό, τότε οι παραγωγοί στρέφονται σε αυτό, αφού έχει µεγαλύτερες αποδόσεις αλλά και λιγότερες απαιτήσεις», είπε. Οµοίως και µε το κριθάρι, αφού αρκετοί το έσπειραν φέτος βλέποντας αυξηµένη ζήτηση για ζωοτροφές αλλά και µειωµένα αποθέµατα.
Πάντως µέχρι στιγµής όλα δείχνουν πως η παραγωγή θα είναι καλή, αφού αν εξαιρέσει κανείς τις δυσκολίες στην σπορά, λόγω των βροχών, τα σιτάρια δεν πάγωσαν µε τον χιονιά. Σε κάθε περίπτωση όµως, έχει πολύ δρόµο µπροστά του µέχρι την συγκοµιδή.
Με ασύμφορες τιμές εδώ και τρία χρόνια το καλαμπόκι
Στους χαμένους της εαρινής καλλιεργητικής σεζόν, με τις τιμές να κρατιούνται εδώ και τρία χρόνια σε επίπεδα που δεν ικανοποιούν τους παραγωγούς, αλλά και δυσκολεύουν τους κτηνοτρόφους λόγω έλλειψης ρευστότητας, θα είναι το καλαμπόκι. Με το κόστος παραγωγής να ξεπερνά τα 150 ευρώ το στρέμμα, αυτή την περίοδο οι παραγωγοί δεν έχουν αποθέματα στις αποθήκες τους, ενώ και κάποιες Ενώσεις αποφεύγουν να το διαθέσουν στην αγορά δεδομένου ότι θα «βγουν μείον», γιατί αγόρασαν σε υψηλές τιμές από τον παραγωγό στο ξεκίνημα. Μεγάλη πληγή οι εισαγωγές φθηνότερου προϊόντος από τις Βαλκανικές χώρες, όπως Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία και Ουγγαρία, στις οποίες το καλαμπόκι καλλιεργείται σε τεράστιες εκτάσεις ως ξηρικό, με χαμηλότερο κόστος. Είναι άλλωστε γνωστό ότι έρχεται βουλγάρικο καλαμπόκι στη Δράμα και τις Σέρρες με 15-16 λεπτά παραδοτέο στον στάβλο, επίπεδα τιμής τα οποία δεν μπορεί να ανταγωνιστεί ο ντόπιος παραγωγός ούτε οι εγχώριοι έμποροι.
Εν τω μεταξύ, στη χώρα μας το καλαμπόκι θεωρείται κοστοβόρα καλλιέργεια, καθώς απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού και ενέργειας. Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις θα μειωθούν από τα περσινά 1,1 εκατ. στρέμματα. Οι νέες σπορές θα ξεκινήσουν από τα μέσα Μαρτίου ανάλογα με την περιοχή και τις καιρικές συνθήκες. Πάντως, δεν αναμένεται κάποια βελτίωση στην τιμή παραγωγού, η οποία εκτιμάται ότι θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα, από 16 λεπτά στη Βόρεια Ελλάδα, μέχρι 20 λεπτά το ανώτερο.
Αναλυτικό ρεπορτάζ στο περιοδικό ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ που κυκλοφορεί το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου μαζί με την εφημερίδα Agrenda