Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Προϊόντα

Η Strategie Grains χαμηλώνει την προσδοκία για Ευρωπαϊκό σιτάρι και κριθάρι, αλλά βλέπει ανάκαμψη από τις βροχές

Η συμβουλευτική εταιρεία Strategie Grains χαμήλωσε εκ νέου την προσδοκώμενη παραγωγή σιταριού και κριθαριού στην Ευρωπαική Ένωση, εν μέρει λόγω της ξηρασίας στην Ουγγαρία, αλλά σημείωσε πως πρόσφατες βροχοπτώσεις σε όλη την Ευρώπη έχουν απαλύνει το φαινόμενο και επιτρέπει αξιοπρεπείς προσδοκίες για την τελική παραγωγή.

sitari_krithari_site

Ελισσαίος-Ιωάννης Μανιάτης

315
0

Σε μηνιαία έκθεση για τα δημητριακά που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, η γαλλική φίρμα μείωσε την προβολή της μελλοντικής παραγωγής μαλακού σιταριού για την επερχόμενη σεζόν 2019/20 στα 143,9 εκατομμύρια τόνους από 144,8 εκατ. τόνους που είχε υπολογιστεί τον Απρίλιο. Αυτή η ποσότητα βέβαια, πάλι βρίσκεται 13% πάνω από την χτυπημένη από την ξηρασία παραγωγή του περασμένου έτους.

Για το κριθάρι, η προσδοκώμενη παραγωγή το 2019/20, μειώθηκε στα 60,3 εκατ. τόνους, από 61 τον προηγούμενο μήνα, και σε αυτήν την περίπτωση πάνω από την περσινή παραγωγή 2018/19 κατά 8%.

Οι υπολογιζόμενες παραγωγές, παραμένουν σε καλά επίπεδα για τις συγκομιδές σε σιτάρι, κριθάρι και αραβόσιτο και εξακολουθούν να αναμένονται μεγαλύτερες από του προηγούμενου έτους, αναφέρεται στην έκθεση της Strategie Grains.

Οι βροχές ήρθαν αργά τον Απρίλη με αρχές Μαίου, κατευνάζοντας την αυξημένη ανησυχία σε πολλές περιοχές της ΕΕ, παρ’ όλα αυτά όμως, κάποιοι θύλακες ξηρασίας επιμένουν σε χώρες της κεντρικής και βορείου Ευρώπης.

«Μολαταύτα, αυτόν τον μήνα, αναθεωρούμε αρνητικά την προσδοκώμενη συγκομιδή κατά σχεδόν ένα εκατομμύριο τόνους για το σιτάρι και 700.000 τόνους για το κριθάρι, αντανακλώντας τη μικρότερη έκταση από αυτή που υπολογιζόταν σε Δανία και Τσεχία και ζημίες από την ξηρασία στην Ουγγαρία», αναφέρει η έκθεση. 

Η Strategie Grains είχε «κόψει» επίσης την πρόβλεψη για παραγωγή σιταριού και κριθαριού τον περασμένο μήνα, εξ’ αιτίας του ξηρού καιρού. Όμως, τα νερά που έπεσαν ανά την Ευρώπη τον περασμένο μήνα, ανέβασαν τις προσδοκίες για μεγάλες συγκομιδές φέτος στο βόρειο ημισφαίριο, συνεισφέροντας στην ανάσχεση της τιμής που έχει φέρει τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για σιτάρι στο Παρίσι να «χτυπίσουν» ελάχιστο.

Η πτώση της τιμής θα μπορούσε να ενισχύσει την προτίμηση σε σιτάρι και κριθάρι ως τροφή για τα ζώα, έπειτα από την τωρινή εκτεταμένη χρήση καλαμποκιού που εκτίναξε τις Ευρωπαϊκές εισαγωγές σε καλαμπόκι. Αυτό, σύμφωνα με τη συμβουλευτική φίρμα, θα βοηθούσε να μειωθούν τα ευρωπαϊκά αποθέματα κριθαριού σε φυσιολογικά επίπεδα την επόμενη περίοδο, αλλά τα αποθέματα σε σιτάρι αναμένονται να παραμείνουν υψηλά, αφού ο σκληρός ανταγωνισμός από αντιπάλους εξαγωγείς όπως η Ρωσία και η Αργεντινή φαίνεται να περιορίζουν την ανάπτυξη των Ευρωπαϊκών εξαγωγών σιτηρών.

H Strategie Grains μείωσε ελαφρώς την πρόβλεψη για παραγωγή καλαμποκιού το 2019/20 σε 62,9 εκατομμύρια τόνους, από 63,1 τον προηγούμενο μήνα, παραμένοντας όμως σε μεγαλύτερες ποσότητες κατά 2% από το περασμένο (2018/19) έτος.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία