Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Προϊόντα

Ζημιές σε Ελλάδα για ροδάκινο, αύξηση για Ισπανία και Γαλλία

Με καλύτερους οιωνούς από την περασμένη χρονιά, φαίνεται να ξεκινά φέτος η παραγωγή για τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια της ΕΕ, αφού όπως μαρτυρούν οι αριθμοί, υπάρχει βελτίωση στις στρεμματικές αποδόσεις, συνολικά, κατά μέσο όρο. Ο προβληματισμός, ωστόσο, για τα ζητήματα τιμής και εμπορίας συνεχίζει να υπάρχει.

Ανοίγει τη Δευτέρα η πλατφόρμα για αιτήσεις αποζημιώσεων στα ροδάκινα

224
0

Αφήνοντας πίσω μια χρονιά με μειωμένη παραγωγή και εκτάσεις καλλιέργειας, οι προοπτικές είναι θετικές, όσον αφορά την καθεαυτήν παραγωγή, καθώς η καλλιεργητική περίοδος έδωσε καλές καρποφορίες.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης των εκπροσώπων συνεταιρισμών και ιδιωτικών παραγωγικών επιχειρήσεων του κλάδου των πυρηνόκαρπων από τις χώρες-μέλη της ΕΕ, με τη συμμετοχή στελεχών της γενικής διεύθυνσης Γεωργίας της Κομισιόν (DG AGRI), η φετινή καλλιεργητική περίοδος δημιουργεί καλές προϋποθέσεις για τα ροδάκινα. Αναφέρθηκε πως κατά την περίοδο της ανθοφορίας δεν υπήρξαν προβλήματα, συνεπώς εξελίχθηκε καλά η καρπόδεση και, άρα, αναμένεται αυξημένη παραγωγή. Ωστόσο, όπως επεσήμαναν οι συμμετέχοντες, δεν μπορούν να εκτιμηθούν ενδεχόμενα έντονα καιρικά φαινόμενα που μπορεί να πλήξουν τα προϊόντα το επόμενο διάστημα.

Όσον αφορά στην ελληνική παραγωγή, ροδάκινα και νεκταρίνια, παρά την αυξημένη αρχική καρπόδεση, δέχτηκαν σημαντικό πλήγμα από το χαλάζι που ακολούθησε, σε περιοχές της Ημαθίας και της Κεντρικής Μακεδονίας.  

Όπως είχε σημειώσει παλαιότερα το Agronews, «Φρούτα με λεία επιφάνεια, όπως νεκταρίνια και κεράσια, αλλά επίσης και βερίκοκα, ροδάκινα πρώιμων και υπερπρώιμων ποικιλιών, ακτινίδια, δαμάσκηνα ακόμη και αχλάδια, που βρέθηκαν στο έλεος του χαλαζιού, έχουν πάθει σημαντικές καταστροφές και σε ορισμένες περιπτώσεις το ποσοστό της ζημιάς ξεπερνά ακόμη και το 80%.»

Οι ζημιές, σύμφωνα με την υπάρχουσα εικόνα, είναι σημαντικές, πρωτίστως στο επιτραπέζιο όπου μπορεί το ποσοστό να φτάνει και το 40% και δευτερευόντως, σε μικρότερη έκταση, στο συμπύρηνο.

Για την Ισπανία, οι εκτιμήσεις που κατατέθηκαν, δείχνουν σαφή αύξηση, με τις πιο μετριοπαθείς να την υπολογίζουν στο 5% και τις πιο αισιόδοξες μέχρι και 23%, ενώ για τη Γαλλία αναμένεται, υπό κανονικές συνθήκες, αύξηση παραγωγής της τάξης του 15%.

Σε ό,τι αφορά την Ιταλία, οι εκτιμήσεις της για την παραγωγή του 2019 αναμένονται να γνωστοποιηθούν στην ετήσια συνεδρίαση της ομάδας επαφών ροδάκινων και νεκταρινιών της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας στη Μούρθια.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης των εκπροσώπων συνεταιρισμών και ιδιωτικών παραγωγικών επιχειρήσεων του κλάδου των πυρηνόκαρπων, στις 23/05/2019, στις Βρυξέλλες, η συνολική παραγωγή της ΕΕ προβλέπεται να είναι αυξημένη σε σχέση με πέρσι (από 2.777.580 τόνους το 2018 στους 3.060.811 τόνους το 2019).

  • Ελλάδα: 335.904 τόνοι. Από αυτούς οι 216.416 τόνοι θα είναι επιτραπέζια, 119.488 νεκταρίνια. Ακόμη θα έχουμε και 451.930 συμπύρηνα (βιομηχανικά).
  • Ιταλία: 1.298.679 τόνοι. Από αυτούς οι 331.762 τόνοι θα είναι επιτραπέζια, 331.776 επιτραπέζια πλακέ, 635.141 νεκταρίνια. Ακόμη θα έχουμε και 305.701 συμπύρηνα (βιομηχανικά).
  • Γαλλία: 210.219 τόνοι. Από αυτούς οι 111.932 τόνοι θα είναι επιτραπέζια, 98.287 νεκταρίνια. Ακόμη θα έχουμε και 5.364 συμπύρηνα (βιομηχανικά).
  • Ιταλία: 1.216.009 τόνοι. Από αυτούς οι 562.089 τόνοι θα είναι επιτραπέζια, 653.920 νεκταρίνια. Ακόμη θα έχουμε και 91.158 συμπύρηνα (βιομηχανικά).
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία