BACK TO
TOP
Προϊόντα

Κόβει ταχύτητα η παγκόσμια παραγωγή αγελαδινού

Η προσδοκώµενη αύξηση στην παγκόσµια παραγωγή για το 2019 έχει αναθεωρηθεί προς τα κάτω. Από την αρχική πρόβλεψη αύξησης κατά 0,9%, τώρα προβλέπεται αύξηση της τάξεως του 0,3%, δηλαδή 900 εκατοµµύρια λίτρα γάλα περισσότερα από πέρυσι, σύµφωνα µε το AHDB Dairy.

36_pin_9

Ελισσαίος-Ιωάννης Μανιάτης

28
0

Η παγκόσµια παραγωγή γάλακτος φαίνεται να έχει πάρει τροχιά περιορισµού τη χρονιά που διανύουµε, καθώς η πίεση στα περιθώρια κέρδους των αγροτών στις ΗΠΑ έχει οδηγήσει σε µικρότερη ανάπτυξη και µικρότερη αύξηση της παραγωγής, ενώ η ΕΕ περιορίζεται από το µικρότερο κοπάδι.

Ο αντίκτυπος της ξηρασίας της περασµένης χρονιάς, συνέχισε να επισκιάζει την παραγωγή γάλακτος της ΕΕ τους πρώτους δύο µήνες του 2019. Παρ’ όλα αυτά, ισχυρή αύξηση των προµηθειών κατά το µήνα Μάρτιο αντιστάθµισε το απογοητευτικό ξεκίνηµα του έτους. Έτσι, µέτρια αναµένεται να είναι η αύξηση στην Ευρωπαϊκή παραγωγή γάλακτος για το σύνολο του 2019, στο +0,7%, δηλαδή γύρω στο ένα δις. λίτρα. Παρ’ όλα αυτά, η αύξηση στην παραγωγή θα µπορούσε να περιοριστεί εφόσον το µέγεθος του ευρωπαϊκού κοπαδιού έχει µειωθεί κατά 1,6%.

Στις ΗΠΑ, η αύξηση στην παραγωγή αγελαδινού αναµένεται επίσης να επιβραδυνθεί. Ιστορικά, η παραγωγή γάλακτος των ΗΠΑ αυξάνεται κάθε χρόνο από 1 έως 2%. Η παρατεταµένη περίοδος χαµηλών τιµών έχει ασκήσει πίεση στους παραγωγούς, κάτι που οδήγησε σε περισσότερες σφαγές και εξόδους παραγωγών από τις αγροτικές επιχειρήσεις. Έτσι, το USDA εµφανίζεται πιο αισιόδοξο από το AHDB Dairy και περιµένει πως η παραγωγή γάλακτος φέτος θα αυξηθεί µεν οριακά, αλλά κατά περίπου 0,5%.

Στην Αυστραλία, η παραγωγή έχει πληγεί σηµαντικά, µε µια παρατεταµένη ξηρασία να επηρεάζει τις αποδόσεις και να στενεύει τα περιθώρια κέρδους για τους αγρότες. Η παραγωγή του πρώτου τριµήνου του 2019 ήταν κατά 11% χαµηλότερη σε σχέση µε την ίδια περίοδο το 2018. Οι ρυθµοί στις σφαγές παραµένουν υψηλοί, και πολλοί κτηνοτρόφοι «στεγνώνουν» τις αγελάδες τους νωρίς λόγω των ελλείψεων σε τροφή. Η παραγωγή για το 2019 αναµένεται να είναι κατά 1% χαµηλότερη από αυτή του 2018.

Γενικά στο νότιο ηµισφαίριο, τα προβλήµατα µε τον καιρό είχαν άµεση επίδραση στη γαλακτοπαραγωγή. Συγκεκριµένα στη Νέα Ζηλανδία, η ξηρασία και οι αυξηµένες θερµοκρασίες έβαλαν µεγάλα εµπόδια στους κτηνοτρόφους. Τον Μάρτιο, η παραγωγή έπεσε κατά 8%, γεγονός που έχει καταστήσει απίθανο µέσα στους υπόλοιπους µήνες να επιτευχθεί το ύψος παραγωγής της περασµένης χρονιάς, έτσι αναµένεται πως η παραγωγή θα µείνει σταθερή.

Στην Αργεντινή η παραγωγή έπεσε επίσης, κατά 8% στο πρώτο τρίµηνο του έτους, καθώς το στρες από τις υψηλές θερµοκρασίες έριξε τις αποδόσεις, παρά το ότι έχει σηµειωθεί µια ανάκαµψη στα αυξανόµενα κόστη εισροών. Αναµένεται µερική ανάκαµψη κατά το δεύτερο µισό του έτους, ενώ για την πρόοδο της Αργεντίνικης παραγωγής, µέσα στο έτος, αναµένεται µείωση στην ετήσια παραγωγή της περιοχής, της τάξης του 5%.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία