BACK TO
TOP
Προϊόντα

Ανακάμπτει ο δείκτης τιμών τροφίμων του FAO, πτώση για γαλακτοκομικά

Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων υποχώρησαν ελαφρώς τον Ιούνιο, καταλήγοντας σε μια πτώση της τιμής των γαλακτοκομικών προϊόντων, ανέφερε σήμερα, Πέμπτη, ο οργανισμός τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών.

1544

7
0

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) διατήρησε επίσης την πρόβλεψή του για την παγκόσμια παραγωγή σιτηρών το 2019 αμετάβλητη από τον Ιούνιο, αλλά μέχρι 1,2% στα περσινά επίπεδα, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης αναμένεται να προέλθει από την αύξηση της παραγωγής σιταριού.

Ο δείκτης τιμών των τροφίμων του FAO, ο οποίος μετρά τις μηνιαίες μεταβολές για τα σιτηρά, ελαίας και λαδιού, γαλακτοκομικών προϊόντων, κρέατος και ζάχαρης, κατά μέσο όρο 173,0 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, από αναθεωρημένο προς τα πάνω 173,5 μονάδες τον Μάιο.

Ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων του FAO κατέγραψε πτώση 11,9% από την αξία του Μαΐου, αλλά αυξήθηκε ακόμη περισσότερο κατά 9,4% από την αρχή του έτους, με την εξασθένιση των τιμών τον Ιούνιο να προκαλείται από τις αυξημένες εξαγωγικές ευκαιρίες και τη χαμηλή ζήτηση για εισαγωγές.

Ο δείκτης τιμών των λαχανικών του FAO επίσης υποχώρησε, σημειώνοντας πτώση 1,6% σε μηνιαία βάση και αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο, κυρίως λόγω της εξασθένησης των τιμών του φοινικέλαιου και του σόγιας.

Αντίθετα, ο δείκτης τιμών στα σιτηρά αυξήθηκε κατά 6,7% από τον Μάιο και ήταν 3,8% υψηλότερος σε σχέση με το έτος, λόγω της απότομης αύξησης των τιμών των εξαγωγών αραβοσίτου, κυρίως λόγω των προσδοκιών πολύ πιο αυστηρών προμηθειών εξαγωγής στον μεγαλύτερο παραγωγό στον κόσμο, .

Ο δείκτης τιμών του κρέατος αυξήθηκε κατά 1,5% τον μήνα και ο δείκτης ζάχαρης 4,2%.

Στην τρίτη πρόβλεψή για το 2019, ο FAO προέβλεψε ότι η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών θα φθάσει στα 2.685 δισεκατομμύρια τόνους, αμετάβλητη από την έκθεση του Ιουνίου και έφθασε στο 1,2% στα επίπεδα του 2018.

Η πρόβλεψη για την παγκόσμια χρησιμοποίηση των δημητριακών το 2019/20 αυξήθηκε οριακά και τώρα εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 2,708 δις τόνους - αύξηση 1,0% στα επίπεδα 2018/19, δήλωσε ο FAO.


 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία