Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Προϊόντα

Ανατροπές στα αγροτικά εμπορεύματα από τον καύσωνα στην Ευρώπη

Ισχυρό κύμα καύσωνα με τον υδράργυρο να καταγράφει διαδοχικά ιστορικά ρεκόρ ειδικά σε χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, οδηγεί σε μεγάλες ανακατατάξεις όσον αφορά την εικόνα παραγωγής των αγροτικών προϊόντων προοιωνίζοντας ανοδική τάση των τιμών.

Screenshot_18-770x540

Γιάννης Πανάγος

3848
0

Οι θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου που καταγράφονται τα τελευταία 24ωρα σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ξηρασία βρίσκουν απροετοίμαστους τους αγρότες σε πολλές χώρες, όπου οι καλλιέργειες και τα βοσκοτόπια αντιμετωπίζουν συνθήκες υψηλού στρες.

Ήδη οι πληροφορίες κάνουν λόγο για τεράστια πίεση στους αμπελώνες της Γαλλίας και ειδικά του Μπορντό, ενώ ήδη έχει προβλεφθεί σαφής μείωση των αποδόσεων σε ελαιώνες της Ιβηρικής χερσονήσου και της Ιταλίας.

Εκεί που τα πράγματα παίρνουν απρόβλεπτες διαστάσεις είναι στις παραγωγές σιτηρών, καλαμποκιού και ελαιούχων σπόρων (ελαιοκράμβη) και ειδικά σε περιοχές οι οποίες ποτέ δεν ήταν αρδευόμενες γι’ αυτές τις καλλιέργειες. Η αλήθεια είναι ότι προς το παρόν στον ευρωπαϊκό τύπο δεν υπάρχουν πολλά δημοσιέυματα που να καταγράφουν το μέγεθος των ζημιών στην παραγωγή, θέμα το οποίο ενδεχομένως να έχει σχέση με την προσπάθεια αποφυγής ενός κλίματος πανικού στις αγορές εμπορευμάτων και ειδικά σε προϊόντα που είναι χρηματιστηριακά.

Ενδεικτικό ωστόσο του κλίματος που διαμορφώνεται είναι η κίνηση της γαλλικής κυβέρνησης που υποχρεώθηκε να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να πληρωθούν νωρίτερα και σε μεγαλύτερο εύρος οι προκαταβολές άμεσων ενισχύσεων στους παραγωγούς της χώρας, κάτι το οποίο αναμένεται να κάνουν και άλλες χώρες.

Νέο «κύμα» καύσωνα πλήττει ξανά τη Γηραιά Ήπειρο με θερμοκρασίες ρεκόρ.

Χθες, στο Μπορντό της Γαλλίας ο υδράργυρος έφτασε τους 41,2 βαθμούς Κελσίου, την υψηλότερη θερμοκρασία, δηλαδή από το ρεκόρ των 40,7 βαθμούς Κελσίου του 2003, αλλά και τη μεγαλύτερη τιμή που έχεικαταγραφεί ποτέ – από τη στιγμή που άρχισαν να κρατούνται μετεωρολογικά αρχεία.

Κορύφωση του κύματος καύσωνα στη δυτική Ευρώπη αναμένεται σήμερα Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019. Η Γαλλική Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακοίνωσε την Τρίτη 23 Ιουλίου ότι ποτέ ξανά δεν είχαν καταγραφεί θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου σε τόσο μεγάλη έκταση της Γαλλίας από την αρχή των καταγραφών τον 19ο αιώνα. Ακόμη ένα αξιοπρόσεκτο ρεκόρ που έχει σημειωθεί φέτος είναι αυτό της Κλερμόν-Φεράν, όπου μέχρι το 2018 ο υδράργυρος τα τελευταία 100 χρόνια είχε ξεπεράσει τους 40 βαθμούς μόλις μια φορά το 1983, ενώ φέτος ήδη έχει ξεπεράσει το ρεκόρ τον προηγούμενο μήνα με 40.9 βαθμούς Κελσίου και η πρόβλεψη δείχνει να σημειώνονται ξανά τιμές άνω των 40 βαθμών τις επόμενες ημέρες.

Σε συναγερμό η Ευρώπη

Έκτακτα μέτρα έχουν ληφθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Για παράδειγμα, στην Αυστρία, η Βιέννη ανέπτυξε μια νέα εφαρμογή με το όνομα «City oases», η οποία επιτρέπει στους κατοίκους των πόλεων να βρουν σε έναν χάρτη σημεία όπου μπορούν να αναζητήσουν «ανάσα» δροσιάς από τη ζέστη.

Στο Βέλγιο, οι αρχές έθεσαν σε συναγερμό για «υψηλές θερμοκρασίες» σχεδόν το σύνολο της χώρας έως και την Παρασκευή, σύμφωνα με τη βασιλική μετεωρολογική υπηρεσία (IRM). Το ιστορικό ρεκόρ που είχε καταγραφεί το 1947 ενδέχεται να καταρριφθεί (38,8 βαθμοί Κελσίου στις 27 Ιουνίου του 1947, διορθώθηκε σε 36,6 βαθμούς Κελσίου).

Στη Φλάνδρα, ο κυβερνήτης διέταξε σήμερα την απαγόρευση του καπνίσματος και του ανάμματος φωτιάς σε υπαίθριους χώρους, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας πυρκαγιάς.

Σε «πορτοκαλί» συναγερμό έχει τεθεί και η Ολλανδία

Στη Γερμανία, ο υδράργυρος θα φθάσει τις επόμενες ημέρες στους 41 βαθμούς Κελσίου στην Κολωνία και το Ζάαρλαντ, σπάζοντας το απόλυτο ρεκόρ των 40,3 βαθμών Κελσίου, που είχε καταγραφεί το 2015, αναφέρει η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας DWD.

Καθώς όμως ο καύσωνας παραμένει και ο υδράργυρος συνεχίζει να ανεβαίνει, δημιουργείται το ερώτημα: πού οφείλεται τελικά αυτός ο καύσωνας;

Τα κύματα καύσωνα εμφανίζονται στη βόρεια Ευρώπη όταν η υψηλή ατμοσφαιρική πίεση αντλεί θερμό αέρα από τη βόρεια Αφρική, την Πορτογαλία και την Ισπανία, αυξάνοντας τις θερμοκρασίες και την υγρασία. Στην περίπτωση του τελευταίου κύματος καύσωνα, αυτό προκλήθηκε από εξαιρετικά θερμές αέριες μάζες που προέρχονται από τη Σαχάρα.

Οι συνθήκες ξηρού εδάφους σημαίνουν ότι υπάρχει πολύ λιγότερο νερό να εξατμιστεί, κάτι που είναι απαραίτητο για τη φυσική του ψύξη.

Αν και τα κύματα καύσωνα δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο, σύμφωνα με τους ειδικούς ενισχύονται από την αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη και είναι πιθανό να συμβαίνουν ακόμη πιο συχνά. Αυτή άλλωστε είναι και μία από τις πιο προβλέψιμες επιπτώσεις της άνοδος της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Όπως συμπέρανε πάντως μία επιστημονική μελέτη σχετικά με τον καύσωνα που έπληξε την Ευρώπη τον περασμένο χρόνο, οι ανθρώπινες δραστηριότητες που συνέβαλαν στην αλλαγή του κλίματος κατέστησαν πιο πιθανές τις υψηλές θερμοκρασίες.

Η ίδια μελέτη σημειώνει ότι αν η σημερινή τάση συνεχιστεί, οι καύσωνες θα χτυπούν τη Ευρώπη με συχνότητα κάθε δύο χρόνων μέχρι το 2040, ενώ η θερμοκρασία είναι πιθανό να αυξηθεί από 3 έως 5 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόβλεψη για την Ελλάδα

Την ώρα που η Ευρώπη «φλέγεται» ξανά, στη χώρα μας οι τιμές της θερμοκρασίας προβλέπονται κανονικές χωρίς σημαντικές αποκλίσεις, και ελαφρώς χαμηλότερες στα ανατολικά λόγω του μελτεμιού.

Εως και τους 42 βαθμούς θα φτάσει ο υδράργυρος / Πηγή: METEO.GR

Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ μέχρι και τις 29 Ιουλίου

ΠΕΜΠΤΗ 25-07-2019

Καιρός: Στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τις Σποράδες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες, με βελτίωση από το απόγευμα. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός, αλλά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα εκδηλωθούν σποραδικοί όμβροι και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά της δυτικής χώρας.

Άνεμοι:Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ανατολικά και τα βόρεια.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26-07-2019

Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα κεντρικά και βόρεια ορεινά.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και από το μεσημέρι δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27-07-2019

Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα  ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις με τοπικούς όμβρους στα  ορεινά και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες στα βόρεια.

Οι άνεμοι στα δυτικά και τα βόρεια θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ  και το απόγευμα στο Ιόνιο δυτικοί με την ίδια ένταση. Στα υπόλοιπα βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και στο ανατολικό Αιγαίο κατά τη διάρκεια της ημέρας 5 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω μικρή άνοδο στα ηπειρωτικά.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28-07-2019

Γενικά αίθριος καιρός. Βαθμιαία στα κεντρικά και τα βόρεια θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν σποραδικοί όμβροι. Μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη Μακεδονία και τη Θράκη και πιθανώς στα ορεινά της Θεσσαλίας.

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα νότια πελάγη δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Από το μεσημέρι στα δυτικά θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς 3 με 4 και στο Ιόνιο τοπικά 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε σχετικά υψηλά επίπεδα στα ηπειρωτικά.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29-07-2019

Στα δυτικά και τα βόρεια λίγες νεφώσεις που γρήγορα από τα δυτικά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και από το απόγευμα στα βόρεια σποραδικές καταιγίδες. Εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ και βελτίωση στα δυτικά.

Στα υπόλοιπα γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά και τοπικούς όμβρους στα ορεινά της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς.

Οι άνεμοι στα δυτικά και τα νότια θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 και από το απόγευμα στα νότια τοπικά 6 μποφόρ. Στα υπόλοιπα θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 4, στρεφόμενοι το βράδυ στα βόρεια σε βόρειους βορειοανατολικούς 4 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια αλλά στα υπόλοιπα θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

ΤΡΙΤΗ 30-07-2019

Γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις αρχικά στα κεντρικά και τα βόρεια. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά με πρόσκαιρους όμβρους στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα κεντρικά και τα νότια.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία