BACK TO
TOP
Προϊόντα

Ψευτοπληρώνονται προς το παρόν τα αμνοερίφια

Με µικροαγορές αµνοεριφίων για τους... καταψύκτες µέχρι Πάσχα, κινείται το τελευταίο διάστηµα η αγορά αιγοπρόβειου κρέατος, όσο οι αρνάριδες φροντίζουν τα νεογέννητα και τα σουγκάρια, ώστε να περιορίσουν κατά το δυνατόν τις απώλειες από τυχόν ασθένειες που χτυπούν τα ζώα σε αυτή την ηλικία.

pinakas_probata

25
0

Η αγορά που διαµορφώνεται το διάστηµα αυτό, αφορά µεγαλοεµπόρους, οι οποίοι αποθηκεύουν στην κατάψυξη το αιγοπρόβειο κρέας και το βγάζουν λίγο πριν το Πάσχα να ξεπαγώσει. Οι τιµές κυµαίνονται στα 3,80 ευρώ για τα κατσίκια και στα 4 µε 4,50 ευρώ το κιλό για τα αρνιά, σύµφωνα µε το ρεπορτάζ. Να σηµειωθεί εδώ πως η τιµή του κατσικίσιου συνήθως υπερβαίνει εκείνη του πρόβειου, όταν ξεκινά η ζήτηση από την Ισπανία και την Ιταλία, χώρες που φαίνεται να το προτιµούν.

Υπενθυµίζεται πως τα πρώιµα ζώα πήγαν καλά µε τις τιµές σφαγίου να φτάνουν τα 6,5 ευρώ το κιλό για τα κατσίκια και τα 5,5 ευρώ το κιλό για τα αρνιά, µε τη στήριξη της υψηλής ζήτησης που σηµειώθηκε την περίοδο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων από τις χώρες της Μεσογείου.

Ωστόσο όπως εξηγεί στην Agrenda ο κτηνοτρόφος Μιχάλης Τζιότζιος, η καλή εµπορική πορεία των περασµένων µηνών δεν συνεπάγεται απαραίτητα και µια εξίσου επιτυχηµένη πασχαλινή περίοδο. Αυτό γιατί αφενός µένει να αποφευχθεί κάποια ασθένεια στους στάβλους που θα ζηµίωνε τους κτηνοτρόφους, αφετέρου γιατί υπάρχει µια αγωνία στο κοµµάτι των εξαγωγών. «Είναι νωρίς ακόµα» εξηγεί ο έµπειρος κτηνοτρόφος συνοµιλητής µας, «ωστόσο έχουµε στην άκρη του µυαλού µας την κατάσταση στην Ιταλία, αν ενταθούν τα πράγµατα µε τον κορωνοϊό και δεν πάει καλά το Πάσχα τους» είπε για να καταλήξει ότι: «αν δεν πάνε οι εξαγωγές εκεί καλά, τότε θα βρεθούµε σε µια δυσάρεστη κατάσταση».

Από άποψη παραγωγής γάλακτος, σηµειώνεται πως οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, αφού ο χειµώνας δεν ήταν ιδιαίτερα βαρύς ωστόσο υπάρχουν αξιοσηµείωτες απώλειες στα αρνιά. Μάλιστα οι κτηνοτρόφοι υπογραµµίζουν την ανάγκη αποζηµιώσεων από τον ΕΛΓΑ στην περίπτωση κάποιας ασθένειας των νεαρών ζώων, κάτι που συνήθως δεν γίνεται, αν και η ακριβής καταγραφή των ζηµιών είναι πολύ εύκολο να υπολογιστεί όπως εξηγούν, µέσω του ελέγχου των σφαγίων όπου πραγµατοποιείται η καύση.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία