BACK TO
TOP
Προϊόντα

Η αύξηση των τιμών ζωοτροφών επιβαρύνει τους κτηνοτρόφους

Σύννεφα σωρεύει για τις κτηνοτροφικές μονάδες της χώρας η ξαφνική άνοδος στις τιμές των ζωοτροφών την ώρα μάλιστα που λίγοι καλλιεργητές ψυχανθών και καλαμποκιού έχουν γράψει κέρδος.

44-45_19

Πέτρος Γκόγκος

144
0

∆υσκολεύουν τα πράγµατα για πολλές κτηνοτροφικές εκµεταλλεύσεις στη χώρα, αφού η συνθήκη της πανδηµίας και µια σειρά άλλων παραγόντων στην εγχώρια και διεθνή αγορά, ανεβάζουν συνεχώς την τιµή των ζωοτροφών. Η περίπλοκη κατάσταση στις αγορές σιτηρών, εκτινάσσει το συνολικό κόστος παραγωγής στις κτηνοτροφικές µονάδες λένε οι οργανώσεις κτηνοτρόφων που πλέον στοιχειοθετούν αίτηµα προς την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τις ευρωπαϊκές αρχές, ώστε να εξασφαλιστεί ένα πακέτο οικονοµικής στήριξης.

Με επιστολή τους στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΑΜΘ) περιγράφουν µια αφόρητη οικονοµική κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει οι κτηνοτροφικές µονάδες της χώρας. «Το κόστος των ζωοτροφών, αποτελεί περισσότερο από το 60% του συνολικού κόστους παραγωγής των κτηνοτροφικών εκµεταλλεύσεων. Αυτό σηµαίνει ότι µία αύξηση της τάξης του 20 – 30% στα σιτηρά, στις πρωτεϊνούχες, αλλά και στις χονδροειδείς ζωοτροφές, οδηγεί µε µαθηµατική ακρίβεια σε οικονοµικό αδιέξοδο, τις κτηνοτροφικές εκµεταλλεύσεις, όταν αυτή δεν συνοδεύεται από την ανάλογη αύξηση στην τιµή πώλησης των κτηνοτροφικών προϊόντων από τον παραγωγό» αναφέρουν.

Σύµφωνα µε πρόσφατο ρεπορτάζ της Agrenda, η τιµή παραγωγού στο κτηνοτροφικό καλαµπόκι έχει ανέβει στα 25 λεπτά το κιλό. Σ’ αυτές τις τιµές όµως, έρχονται να προστεθούν τα παιχνίδια µεσαζόντων που κάνουν τη ζωή δύσκολη και στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους, αφού κερδοσκοπούν διπλά εις βάρος τόσο της πρώτης όσο και της δεύτερης παραγωγικής οµάδας. Ανοδική µεταβολή σηµειώνουν ταυτόχρονα οι τιµές στο κτηνοτροφικό κριθάρι, το µαλακό σιτάρι και το τριφύλλι. Συγκεκριµένα, οι τελευταίες πράξεις ανέβασαν την τιµή του κριθαριού ακόµα και στα 22 λεπτά το κιλό, όσο τα µαλακά σιτάρια φεύγουν από την αποθήκη παραγωγού µε 20 λεπτά ανάλογα την περιοχή..

Όπως αναφέρουν στην επιστολή τους οι κτηνοτρόφοι ΑΜΘ,  «έχουµε κερδοσκοπικά παιχνίδια στην αγορά όλων των ζωοτροφών, αφού οι επιτήδειοι προσπαθούν να εκµεταλλευτούν, κάθε εναλλακτικό τρόπο διατροφής των ζώων, που αναζητούν οι κτηνοτρόφοι».

Την ίδια στιγµή, στις παγκόσµιες αγορές η σόγια διαπραγµατεύεται στα χρηµατιστήρια αγροτικών προϊόντων σε ιστορικά υψηλές τιµές σταθερά άνω των 12 σεντς ανά µπούσελ. Πέραν της πανδηµίας, τόσο η ξηρασία στη Λατινική Αµερική που αναµένεται πως θα κόψει σηµαντικά τις επερχόµενες παραγωγές σόγιας και καλαµποκιού, όσο και η κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης ζωοτροφών από την Κίνα, ανεβάζουν στα ύψη τις τιµές αγροτικών πρώτων υλών που αξιοποιούνται στις ζωοτροφές.

Από την άλλη, οι κτηνοτρόφοι βλέπουν µειώσεις στην τιµή παραγωγού στα περισσότερα είδη κρεάτων, όσο η αύξηση στο αιγοπρόβειο γάλα, µετά από πενταετή κρίση χαµηλών τιµών, δεν µπορεί να καλύψει τη µεγάλη αύξηση στην τιµή των ζωοτροφών.

Σε αυτό το ασφυκτικό, λοιπόν, περιβάλλον οι κτηνοτρόφοι ζητούν:

  Την άµεση παρέµβαση του υπουργείου για την οικονοµική στήριξη των κτηνοτροφικών εκµεταλλεύσεων, λόγω των επιπτώσεων του COVID- 19 στη µεγάλη και παρατεταµένη αύξηση στις τιµές των ζωοτροφών.

  Την πρωτοβουλία της ηγεσίας του υπουργείου, για να τεθεί προς συζήτηση στο συµβούλιο υπουργών γεωργίας της ΕΕ και να αποφασιστεί από κοινού, η οικονοµική στήριξη όλων των ευρωπαϊκών κτηνοτροφικών εκµεταλλεύσεων, λόγω της µεγάλης και παρατεταµένης αύξησης της τιµής των ζωοτροφών. Επίσης προτείνουν να δηµιουργηθεί ένας µηχανισµός ελέγχου και στήριξης της κτηνοτροφίας στην ΕΕ, όταν υπάρχουν ακραίες και παρατεταµένες ανατιµήσεις στις τιµές των ζωοτροφών.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία