Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), η παγκόσμια παραγωγή φρούτων και λαχανικών ανήλθε σε 1.837 εκατομμύρια τόνους το 2019, με αυτό να μεταφράζεται σε μία αύξηση της τάξεως του 0,8% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα για το 2017 ήταν ελαφρώς ψηλότερη, δεδομένα που υποδεικνύουν ότι η παραγωγή έχει σταθεροποιηθεί.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των τελευταίων πέντε ετών, υπήρξε μικρή αλλαγή στην παγκόσμια παραγωγή φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Το 2015, η παραγωγή ανήλθε σε 1,8 δισεκατομμύρια τόνους. Αυξήθηκε σε 1.824 εκατομμύρια τόνους το 2016 και σε 1.852 εκατομμύρια τόνους το 2017. Το 2018 σημειώθηκε ελαφρά μείωση 1,7%.
Από το 2015, η κατάταξη των κύριων χωρών παραγωγής φρέσκων φρούτων και λαχανικών παρέμεινε επίσης σταθερή. Η Κίνα είναι ο κορυφαίος παραγωγός με 694 εκατομμύρια τόνους, αντιπροσωπεύοντας το 40% του συνόλου, το οποίο είναι κυρίως αφιερωμένο στην προμήθεια του τοπικού πληθυσμού. Ακολουθεί η Ινδία με 197 εκατομμύρια τόνους, δηλαδή το 11% του συνόλου, οι οποίες διατίθενται επίσης κυρίως στην εγχώρια κατανάλωση.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέχουν την τρίτη θέση με 66 εκατομμύρια τόνους. Ακολουθεί η Τουρκία, με 50 εκατομμύρια τόνους, η Βραζιλία με 46 εκατομμύρια τόνους, η Ρωσία με 38 εκατομμύρια τόνους και το Μεξικό με 36 εκατομμύρια τόνους. Στην ένατη θέση ισοβαθμούν η Ισπανία και η Ουκρανία, με 31 εκατομμύρια τόνους η κάθε μια, ενώ την ένατη θέση καταλαμβάνει η Αίγυπτος με 30 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με τα στοιχεία της FAOSTAT που επεξεργάστηκε η FEPEX.
Πηγή: fepex.es