Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Προϊόντα

Συναγερμός εμπόρων που πληρώνουν από νωρίς 9 ευρώ το φιστίκι

Με συναλλαγές στα 8,5-9 ευρώ το κιλό εκκινεί η εµπορική σεζόν στο δυσεύρετο φέτος ελληνικό κελυφωτό φιστίκι. Η δραστικά περιορισµένη εθνική παραγωγή έχει σηµάνει… συναγερµό στις τάξεις του εµπορίου, το οποίο επιδεικνύει µια ασυνήθιστη, για την εποχή, σπουδή να ανοίξει τα χαρτιά του.

36_pin__1__4

1577
1

Προς άγραν κελυφωτού το εµπόριο έως 9 ευρώ το κιλό

«ΆΡΧΙΣΑΝ δειλά δειλά κάποιες εµπορικές πράξεις µε 8,5 ευρώ το κιλό για το ανοικτό φιστίκι, παρότι η µεταποίηση αποφεύγει παραδοσιακά, τέτοια περίοδο να ανακοινώνει τιµές. Όµως, µιλάµε για µια πολύ δύσκολη χρονιά µε ιδιαίτερα µειωµένη παραγωγή και τόσο υψηλή ζήτηση από τόσο νωρίς», εξηγεί ο Γιάννης Χονδρόπουλος, παραγωγός από το Μώλο Φθιώτιδας. Με φυτείες συνολικής έκτασης 60 στρεµµάτων, ο έµπειρος παραγωγός, γεωπόνος και αγροσύµβουλος, µας ανέφερε πως εδώ και λίγες ηµέρες ολοκληρώθηκε, στην περιοχή, η συλλογή του πρώτου χεριού για το ΠΟΠ κελυφωτό φιστίκι Φθιώτιδος.

«ΈΧΟΥMΕ ΣΥΓΚΟMΙΣΕΙ λίγο πάνω από το 50% της παραγωγής και φαίνεται ότι από άποψη όγκου θα είµαστε µεσοσταθµικά στο περίπου 30% µιας κανονικής χρονιάς. Για να καταλάβετε ενώ πέρυσι το δέντρο έδινε έως 20 κιλά προϊόν φέτος είµαστε στα 5 κιλά» σηµείωσε ο κ. Χονδρόπουλος. Ως προς τα αίτια για την αρνητική εξέλιξη τόνισε ότι αυτά σχετίζονται µε την παρενιαυτοφορία των κελυφωτών φιστικιών (πέρσι ήταν φορτωµένα κι αναµενόµενα φέτος είναι πιο λίγα) η οποία επιδεινώθηκε από τους παγετούς της άνοιξης, αλλά και από την πτώση καρπών, ιδίως στην περιοχή της Μάκρης, λόγω ισχυρών ανέµων.

ΣΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ του δεύτερου χεριού για το κελυφωτό φιστίκι είναι και τα κτήµατα στη γειτονική Μαγνησία, µε τους παραγωγούς και σε αυτή την περιοχή να µιλούν για δύσκολη σεζόν, παρότι το άνοιγµα της εµπορικής περιόδου είναι ενθαρρυντικό. «Οι τιµές κυµαίνονται από 8,5 έως 9 ευρώ το κιλό, έναντι περίπου 6,5 ευρώ αντίστοιχα πέρυσι, αλλά για την ώρα πρόκειται για µικρές ποσότητες», επισήµανε στην Agrenda ο Χρήστος Κουκουτσέλος, παραγωγός και αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού «Θεσσαλικό Φιστίκι» από το Στεφανοβίκειο Μαγνησίας.

ΟΙ ΣΤΡΕMMΑΤΙΚΕΣ αποδόσεις, για τα περίπου 40 µέλη της Οργάνωσης µε 1.800 στρέµµατα κελυφωτού φιστικιού (σ. σ. το 60% είναι νέα κτήµατα µετά το 2010) ωστόσο, είναι πολύ χαµηλές σε σηµείο ώστε να αναµένεται φέτος ότι η συνολική παραγωγή τους θα κυµανθεί γύρω στους 55-60 τόνους από 140 τόνους πέρυσι. «Η µέση παραγωγή ανά στρέµµα κυµαίνεται στα 500-700 κιλά και η κορυφαία επίδοση δεν ξεπέρασε τους δύο τόνους», υποστήριξε ο κ. Κουκουτσέλος, εκφράζοντας παράπονα και για τον ΕΛΓΑ για ζηµιές από βροχή και ανέµους 24-25 Αυγούστου.

«ΉΡΘΑΝ ΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ και µέτρησαν πως η ζηµία από την πτώση των καρπών ήταν στο 1 – 1,5 κιλά ανά δέντρο, µε την παραγωγή ανά δέντρο στα 10-12 κιλά.».

Μάλιστα, όπως εξηγεί αυτό σηµαίνει «πως η απώλεια ως ποσοστό είναι χαµηλότερη από το 20%, που είναι το όριο αποζηµίωσης από τον ασφαλιστικό φορέα, οπότε θα χαθούν πολλά χρήµατα για τους παραγωγούς, διότι µιλάµε για µια δυναµική καλλιέργεια», είπε ο ίδιος.

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΕΝΕΔΟ και την Όλυνθο Χαλκιδικής επιβεβαιώνεταια η µεγάλη µείωση της παραγωγής φέτος. «∆εν ήταν καλή χρονιά φέτος και δεν είναι µόνο λόγω παρενιαυτοφορίας. Φέτος είχαµε και ξηρασία που επιδείνωσε την κατάσταση», εξηγεί στην Agrenda ο Νίκος Αρβανιτίδης, παραγωγός και πρόεδρος του Συνεταιρισµού Νέας Τενέδου Χαλκιδικής. Παρόµοια η εικόνα, για την παραγωγή µας µεταφέρει και ο παραγωγός Ιορδάνης Σαραντόγλου από την Όλυνθο Χαλκιδικής.

ΜΕΙΩΜΕΝΟΙ ΟΓΚΟΙ

Κάτω από το μισό φέτος η εθνική παραγωγή

Σε µια κανονική χρονιά η εθνική παραγωγή, σύµφωνα µε τον παραγωγό Γιάννη Χονδρόπουλο, ξεπερνά τους 7.000 τόνους, ενώ φέτος, εξαιτίας των λόγων που αναλύθηκαν ανωτέρω, όπως όλα δείχνουν, θα κυµανθεί περίπου στους 3.000 τόνους. Από τους όγκους αυτούς, γύρω στους 700-800 τόνους απορροφά η εθνική κατανάλωση, ενώ οι υπόλοιποι έχουν εξαγωγικό προσανατολισµό µε κατεύθυνση κυρίως τις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ κάποιες ποσότητες πηγαίνουν και στη Μέση Ανατολή.

Τα τελευταία περίπου δέκα χρόνια η καλλιέργεια στη χώρα έχει σχεδόν διπλασιαστεί, καθώς από τα 25.600 στρέµµατα του 2011, το 2020 είχε φτάσει στα 50.270 στρέµµατα, µε τη Φθιώτιδας, η οποία έχει καταχωρήσει από το 1992 το κελυφωτό φιστίκι ως προϊόν ΠΟΠ, να είναι ένα από τα βασικά κέντρα. Μεταξύ των ανταγωνιστών του ελληνικού κελυφωτού φιστικιού είναι το τουρκικό το οποίο, όπως µας είπε ο κ. Χονδρόπουλος, φέτος θα είναι µειωµένο κι αναµένεται να φτάσει τους 89.000.

Η γειτονική χώρα, ωστόσο, έχει αποθέµατα από πέρυσι, όταν η παραγωγή της, όπως τονίζει, κινήθηκε στους περίπου 250.000 τόνους. Σοβαρός «παίκτης» στη διεθνή σκηνή, αναφέρει ο παραγωγός, είναι επίσης το Ιράν που κατά το INC (∆ιεθνές Συµβούλιο Ξηρών Καρπών), θα έχει φέτος 145.000 τόνους, ενώ παγκόσµιος leader είναι οι ΗΠΑ µε µια εκτιµώµενη παραγωγή της τάξης των 400.000 τόνων για την περίοδο 2021-22

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

17-09-2021 09:16QGWSFPPRR0CXX6IWXF www.web.de

QGWSFPPRR0CXX6IWXF www.google.com I have a small question for you

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία