BACK TO
TOP
Προϊόντα

Αξιώσεις για πάνω από 10 ευρώ το αμύγδαλο, ακριβό το καλιφορνέζικο

Κόκκαλο µε 4 ευρώ το κιλό στο ξεκίνηµα της φετινής εµπορικής περιόδου για το αµύγδαλο δίνουν οι ζυµώσεις που γίνονται την περίοδο αυτή, όσο ολοκληρώνεται η συγκοµιδή της λιγοστής παραγωγής.

42_pin

321
2

Προς το παρόν δεν έχει γίνει κάποια αξιοσηµείωτη πράξη που να επικυρώνει αυτό το επίπεδο τιµών, το οποίο µεταφράζεται σε 9 µε 9,5 ευρώ το κιλό για την ψίχα, ωστόσο οι ελλείψεις στην αγορά είναι τέτοιες που υπαγορεύουν υψηλότερη τιµολόγηση της παραγωγής.

Μια στις δέκα ήταν οι αµυγδαλιές που έδωσαν καρπό φέτος στην Κεντρική Ελλάδα, µε τα τέσσερα κύµατα του παραγωγού να αφήνουν άνθη µόνο σε κτήµατα που βρίσκονταν είτε σε κάποιο ύψωµα, είτε δίπλα σε κάποια βιοµηχανία, είτε είχε γίνει εγκατάσταση ανεµοµείκτη.

Να σηµειωθεί ότι η τρέχουσα είναι η τρίτη συνεχόµενη χρονιά για τους παραγωγούς γύρω από τον Κίσσαβο, όπου διαµορφώνουν και το µεγαλύτερο παραγωγικό κέντρο της χώρας, κατά την οποία δεν υπάρχει παραγωγή. Συνεπώς µια τιµή στον παραγωγό σε συνάρτηση µε τις ισορροπίες της αγοράς, που όπως σηµειώθηκε έχει µικρό τονάζ να διαχειριστεί από την εγχώρια παραγωγή, κρίνεται καθοριστική για τη συνέχιση της καλλιέργειας. «Η καταστροφή ήταν ολοσχερής, αλλά δεν υπάρχουν και Οµάδες Παραγωγών ή συνεταιρισµοί που θα µπορούσαν να διεκδικήσουν το κάτι παραπάνω. Υπάρχουν µόνο οµάδες εµπόρων που λυµαίνονται την παραγωγή σαν λήσταρχοι» περιγράφει ο παραγωγός Κώστας Μητροδήµος από την Όσσα.

Όµως και στην ευρύτερη γειτονιά της Καβάλας, η χρονιά δεν έδωσε αρκετό καρπό, παρότι ότι δεν σηµειώθηκαν σηµαντικά προβλήµατα την εαρινή περίοδο. Τα δέντρα ήταν κουρασµένα, όπως µεταφέρει ο παραγωγός Γιώργος Γεννησαριώτης, που υπολογίζει γύρω στα 13 κιλά ανά δέντρο τις αποδόσεις.

Σιγή ιχθύος από το εμπόριο  που εκτελωνίζει με 6,20 ευρώ

Όσο Τέµπη, Μαγνησία και Καβάλα µετρούν απώλειες στην παραγωγή, το εγχώριο εµπόριο παραλαµβάνει αυτές τις ηµέρες τις πρώτες αποστολές αµερικανικού αµυγδάλου, που εκτελωνίζεται µε 6,20 ευρώ το κιλό για την ψίχα, αποφεύγοντας να εµπλακεί σε ουσιαστικές συζητήσεις για την απορρόφηση της εγχώριας παραγωγής.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η ζήτηση από ξηροκαρπάδικα που έχουν διαµορφώσει πελατεία που αναζητά ελληνική πρώτη ύλη, έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια, απορροφώντας πλέον κρίσιµους όγκους και εντείνοντας τον ανταγωνισµό µεταξύ των µεγάλων εµπόρων της αγοράς. Μέσα σ’ αυτό το κλίµα, επανέρχεται πιο επιτακτικά από τους παραγωγούς και το ζήτηµα των ελέγχων, που επί της ουσίας είναι ανύπαρκτοι στον εν λόγω κλάδο.

Η εξέλιξη της φετινής χρονιάς, κατέρριψε και το µύθο γύρω από τις αυτογόνιµες ισπανικές ποικιλίες που αναµένεται να µπουν δυναµικά στην παραγωγή τα προσεχή έτη, αφού παρά την οψιµότητα που τις χαρακτηρίζει, ο παγετός τις πρόλαβε στην ανθοφορία.

Η µειωµένη σοδειά στην Καλιφόρνια και τα υψηλά ναύλα αναµένεται ότι δεν θα επιτρέψουν για πολύ καιρό ακόµα τον εκτελωνισµό των διάσηµων παγκοσµίως Nonpareil αµυγδάλων.

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

28-09-2021 18:34Δημητρης Δουμενικιωτης

Εμένα ο έμπορος με είπε στα 8 ευρώ η φερανια και στα 7,5 ευρώ τα Τέξας. Την εβδομάδα κανονίσαμε να τα σπάσουμε.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία