BACK TO
TOP
Προϊόντα

Με 80 λεπτά «φεύγει» η πατάτα, στροφή στην εαρινή καλλιέργεια

Σε φουλ ρυθµούς συγκοµιδής βρίσκονται αυτή την περίοδο οι παραγωγοί της λίγης χειµερινής πατάτας σε Βοιωτία, ∆υτική Ελλάδα και νησιά του Αιγαίου, µε την τιµή παραγωγού να τσιµπάει µερικά λεπτά κάθε βδοµάδα.

21_pin_27

Γιάννης Ρούπας

1282
1

Εσχάτως η καθαρή τιµή έσπασε το φράγµα των 70 λεπτών το κιλό στη Βοιωτία, προσεγγίζοντας τα 75 λεπτά και µε βλέψεις για υψηλότερα. Τα αίτια πίσω από την άνοδο της τιµής εντοπίζονται στις µειωµένες αποδόσεις και την έλλειψη προϊόντος από τα ράφια της λιανικής, µε τη µέση απόδοση των φυτεύσεων να υπολογίζεται µόλις στους 2 µε 2,5 τόνους ανά στρέµµα έναντι 4,5 – 5 τόνων στην ανοιξιάτικη πατάτα, όπως εξηγεί στην Agrenda ο γεωπόνος στον Αγροτικό Συνεταιρισµό Θήβας Στέλιος Παναγίτσας.

Οι µειωµένες αποδόσεις και τα αυξηµένα κόστη, που ανέρχονται περί τα 1.200 µε 1.500 ευρώ ανά στρέµµα πλέον, δηµιουργούν µία τάση εγκατάλειψης της καλλιέργειας χειµερινής πατάτας, µε την προσοχή πλέον να στρέφεται στην εαρινή σεζόν.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

03-01-2023 11:01Έλληνας Τσοπανος

Φυσικά εδώ στο Νευροκόπι η τιμή είναι η ίδια και λίγο πιο κάτω εδώ και 4 μήνες.45-46 οι άσπρες,50-53 οι κίτρινες.Ας οψονται εμποροπαραγωγοι και έμποροι που <βοηθάνε>τους αγρότες να σπείρουν την άνοιξη,τέτοιο καιρό λένε περάστε από το ταμείο.Αλλη μια χρονιά τζάμπα.Ο Τζαμπάρ ζει ακομα τελικά....

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία