Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Προϊόντα

Η φέτα σώζει και κρατά στην κορυφή τις τιμές πρόβειου, πρώτο δάκρυ για αγελαδινό

∆ιατηρείται αµείωτη και τη νέα χρονιά η ζήτηση για το πρόβειο γάλα, κρατώντας στην κορυφή της καµπύλης αποδόσεων τις τιµές παραγωγού, χωρίς να υπάρχει µέχρι στιγµής κάποια ενηµέρωση περί του αντιθέτου.

89ΗΘ

Γιάννης Πανάγος

3838
10

Η λεπτή ισορροπία που επιτεύχθηκε από τα τέλη της προηγούµενης χρονιάς, συνδυάζοντας κατά κάποιο τρόπο τα κόστη ζωοτροφών, τις τιµές παραγωγού και τις τιµές διάθεσης της φέτας (κυρίως στις διεθνείς αγορές) φαίνεται να έχει αντοχή και να µην επηρεάζεται από τις τελευταίες εξελίξεις στη ζώνη του αγελαδινού.

Οι πληροφορίες θέλουν τον ορίζοντα του ενδιαφέροντος για το πρόβειο και το γίδινο γάλα να µετατοπίζεται προς τα τέλη Μαρτίου µε αρχές Απριλίου, όταν αφενός κορυφώνεται η εγχώρια παραγωγή, αφετέρου πιστοποιείται η δυνατότητα των µικρών κυρίως τυροκοµικών επιχειρήσεων να διαθέσουν τη φετινή παραγωγή σε τιµές που να καλύπτουν επαρκώς τα αυξηµένα κοστολόγια από την προµήθεια της πρώτης ύλης.

Για τους «µεγάλους» δεν τίθεται θέµα, τονίζει στην Agrenda παράγοντας του χώρου, µιας και η διεθνής αγορά έχει δείξει τεράστιο ενδιαφέρον την τελευταία διετία για την ελληνική φέτα και ένα αξιόλογο µέρος των καταναλωτών έχει µάθει πλέον να ξεχωρίζει τη φέτα από τα υπόλοιπα λευκά τυριά.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Έτσι οι εξαγωγές φέτας αυξάνονται συνεχώς, δίνοντας τη δυνατότητα στις καλά οργανωµένες επιχειρήσεις να αυξάνουν αντίστοιχα τις πωλήσεις τους.

Εκεί που ίσως δηµιουργηθεί ένα ζήτηµα, είναι µε τους µικρότερους παίκτες και ειδικότερα µε όσους εξ αυτών παραµένουν ευθυγραµµισµένοι µε την εσωτερική αγορά, όπου οι συνθήκες διάθεσης των τυροκοµικών καθίστανται αρκετά πιο ανταγωνιστικές. Ειδικά η πολιτική που εφαρµόζεται από τις µεγάλες αλυσίδες λιανικής, µε ελάχιστες εξαιρέσεις (λόγω ονόµατος) δεν αφήνει πολλά περιθώρια στις µικρές τυροκοµικές µονάδες να ενσωµατώσουν τα υψηλά κόστη παραγωγής στην τιµή διάθεσης του προϊόντος στο ράφι. Το ίδιο ισχύει σε µεγάλο βαθµό µε τη µαζική εστίαση, όπου υπάρχει µεν αυξηµένη ζήτηση, όχι όµως και διάθεση να παρακολουθήσει τις τιµές στις οποίες έχει σκαρφαλώσει η φέτα.

Μέχρι στιγµής πάντως οι µικρότεροι τυροκόµοι, µε όπλα την ευελιξία, την εντοπιότητα, τη διαφοροποίηση της παραγωγής και τη δυνατότητα να πηγαίνουν πόρτα – πόρτα, ειδικά στην εστίαση, έχουν δείξει µεγάλες αντοχές και παραµένουν µε αξιώσεις στο παιχνίδι.  

Λίγο διαφορετικά µοιάζουν τα πράγµατα στη ζώνη του αγελαδινού γάλακτος, όπου η γαλακτοβιοµηχανία, µε αφορµή πρώτη µικρή υποχώρηση των τιµών στο ευρωπαϊκό άπαχο γάλα έχουν στείλει τα πρώτα σηµειώµατα περί αλλαγών στις τιµολογήσεις των παραγωγών. Οι πληροφορίες θέλουν τον Όλυµπο να έχει ήδη ενηµερώσει για το ∆εκέµβριο ότι τιµολογεί 2 λεπτά χαµηλότερα, δηλαδή από τα 60 στα 58 λεπτά το κιλό, ενώ ένα λεπτό χαµηλότερα (στα 59 λεπτά) έκοψε τιµή η ∆ΕΛΤΑ (CVC). Αντίθετα η ΜΕΒΓΑΛ δεν έχει ανακοινώσει προς το παρόν νέο τιµολόγιο. 

Τα ερωτήµατα που βασανίζουν γελαδάρηδες

Αµαρτίες στο θεσµικό πλαίσιο για τα γαλακτοκοµικά από το παρελθόν φαίνεται να πληρώνει η εγχώρια αγελαδοτροφία, καθώς η παραγωγή φρέσκου αγελαδινού βαίνει µειούµενη και την ίδια ώρα, οι τιµές παραγωγού, παίρνουν την κατιούσα.

«Πως είναι δυνατό η ελληνική παραγωγή αγελαδινού γάλακτος να επαρκεί µόλις για το 1/3 των καταναλωτικών αναγκών της χώρας σε γαλακτοκοµικά και την ίδια ώρα, όλα σχεδόν τα σχετικά προϊόντα στο ράφι να αναγράφουν ότι παράγονται «αποκλειστικά από ελληνικό φρέσκο γάλα»; Πως είναι επίσης δυνατόν, εισαγόµενα τυριά να ανασκευάζονται και να χρησιµοποιούν παραπλανητικά για το κοινό προσωνύµιο όπως «Τρικαλινό», «Μακεδονικό» κ.ο.κ. Πως είναι επίσης δυνατόν οι τιµές του ελληνικού νωπού γάλακτος να καθορίζονται ευθέως και ανταγωνιστικά ως προς τα εισαγόµενα συµπυκνώµατα υψηλής θερµικής επεξεργασίας;», αναρωτιέται η ΕΦΧΕ.

Σχόλια (10)
Προσθήκη σχολίου

23-01-2023 13:40Δημήτρης

Δώστε γάλα στην Μακαρίωτισσα εγγύηση πληρωμής...και σε αγελαδινό κ σ αιγοπρόβειο

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

22-01-2023 21:44Ακης

Δεν φταίει ούτε η κ... Ολυμπος ούτε η κ... Μεβγαλ ούτε κανένας από αυτούς φταίνε οι κτηνοτρόφοι να πουλήσουν τα ζώα τους και να φτιάχνουν μετά γάλα από ασβέστη όλες οι κώλο εταιρείες και οι Μ..Ες που τις έχουν παλιό τομαρια

Απάντηση

22-01-2023 17:03Γιαννης

Μια ζωη τα ίδια η εταιρια Ολύμπος φταίνε οι παραγωγοί που σε εμπιστεύονται και σε στηρίζουν στα δύσκολα σου και με την πρώτη ευκαιρία τους γυρνάς την πλάτη ντροπή ηηη

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

22-01-2023 16:26Γιωργος

Πως;;;;;Πως να αλλάξουν τα πράγματα όταν δεν λέγονται ΑΛΗΘΕΙΕΣ;;; Γιατί κανείς δεν λέει πως όσο κ αν πασχίζουν κάποιοι να καθαρίσουν την ιρα από το σιτάρι αυτό είναι σχεδόν ανέφικτο; Πως να ξεφύγουν οι ερμοι κ ΟΙ ΚΑΘΑΡΟΙ και ΟΙ ΕΝΤΙΜΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ από το Δίπολο των αλητών τυροκομων - ζωοτροφών μαζί με κάποιους προδότες κτηνοτρόφους που συγονταρουν όλη αυτή την αλητεία;;;; Η οποία ξεκίνησε όταν τα λεφτοδεντρα που λεγόταν ανοιχτές τράπεζες για όλους και παχυλές επιδοτήσεις σταμάτησαν να δίνουν λεφτά.Γιατι τότε οι τζομπαναραιοι έχασαν την μπάλα. Είδαν τρελο χρήμα κ έχασαν την μπάλα Αντί για σωστές επενδύσεις κάναν μπαλώματα. Κ όταν σταμάτησαν τα λεφτοδεντρα τους βάλανε στο χέρι οι αλήτες που λέμε πιο πάνω. Γιώργο,θέλω λεφτά λέγαν στον τυροκομο!!!! Τι σε νοιάζει εσένα έλεγε ο Γιώργος!!!! Πήγαινε εκεί κ πάρε ότι θες!!!!! Έλα κ από δω κ πάρε κ λεφτά!!!;; Κ αν θες να πάρεις κ πρόβατα πάρε κ άλλα λεφτά!!!!! Στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό!!!! Πάει να καθαρίσει ο άλλος κ του έφευγε το μύαλο!!!! Τα φυράματα αντί για 350 Ευρώ έβγαιναν 400ευρω!!!!!! Το γάλα αντί για 1,05 ερχόταν 1.00!!!!! Έχανε Μάνι Μάνι 10000 ευρώ για την πλάκα!!!!! Κουβαλάτε κρασάκι κ δεν έπινε ούτε νερό!!!! Έπινε κάτουρα!!!!!! Άσε που έπρεπε να ξεχρεωσει κ τα πρόβατα που αγόρασε!!!!! ΔΟΥΛΟΣ στο ίδιο του το κοπάδι!!!!!! Κ όλα αυτά με την ανοχή κ την ατιμωρησία!!!!!!! Αυτήν είναι η ΑΛΗΘΕΙΑ !!!!!!!!!!!!! Όποιος δεν μπορεί να την αποδεχτεί ή είναι αυτόνομος κ μπράβο του αλλά αυτοί είναι λίγοι ή είναι χαζός κ δεν θα ξυπνήσει ποτέ ή. είναι σκατοπονηρο κ βολεύεται με αυτή την αρωστημενη κατάσταση κ είναι επικίνδυνος!!!!!!!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

22-01-2023 11:07Michail

Αλήτες είναι και τους φωνάζουν Γαλακτοβιομηχανία!!!!.... Πριονίζουν το κλαδί που πατάνε .......

Απάντηση

22-01-2023 10:59Έλλην

Μην έχετε απορίες για το αγελαδινό εκλογές έρχονται μην αφήνετε να σας χτυπούν την πλάτη και χαμογελατε μπορείτε να τους θέσετε της απορίες σας

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία