Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Αμπελοοινικά

Ένας λαδάς αποφασίζει ποιά υβρίδια ταιριάζουν στον ελληνικό αμπελώνα

Η ανάγκη υπεράσπισης των συµφερόντων της ελληνικής οινοποιίας πριν να είναι αργά στα σηµαντικότερα θέµατα που απασχολούν την ευρωπαϊκή αµπελοοινική οικονοµία αυτή την περίοδο, δηλαδή τη χρήση υβριδικών ποικιλιών, τον ορισµό του οίνου χωρίς αλκόολ και την προσθήκη ζάχαρης στο τελικό προϊόν, τονίστηκε κατά την πανελλήνια σύσκεψη οινοποιητικών συνεταιρισµών, που πραγµατοποιήθηκε στα γραφεία της ΚΕΟΣΟΕ την περασµένη εβδοµάδα.

3-Ampeli-Keosoe

Γιώργος Κοντονής

908
0

Μάλιστα, όπως είπε ο πρόεδρος της Εθνικής ∆ιεπαγγελµατικής Οργάνωσης Αµπέλου και Οίνου Βαγγέλης Αργύρης «εγώ δεν γνωρίζω καν ποιος µας εκπροσώπησε σαν κλάδο οίνου», όταν πριν λίγες ηµέρες συνεδρίασε στις Βρυξέλλες η οµάδα κρασιού της Copa-Cogeca, λέγοντας χαρακτηριστικά πως έµαθε ότι παρών ήταν ένα παιδί που ήταν πριν στην Ένωση Σητείας, όπου και ασχολιόταν παλαιότερα µε το ελαιόλαδο.

Παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Αραχωβίτη τονίστηκε παράλληλα από τους συνεταιριστές, η ανάγκη επιτάχυνσης του Αµπελουργικού Σχεδιασµού, που ο ΕΛΓΟ ακόµα τον «κοιτάει», ενώ ζητήθηκε να βγουν τώρα οι αποφάσεις για το πρόγραµµα Προώθησης Οίνων, που αν και ετήσιο, οι οινοποιοί τρέχουν να το υλοποιήσουν µέσα σε έξι µήνες λόγω αργοπορίας του υπουργείου.

Στα ειδικά θέµατα τώρα που έθιξαν οι εκπρόσωποι συνεταιρισµών-µελών της ΚΕΟΣΟΕ, εκτός από τις αναφορές σε ΕΝΦΙΑ και ΕΦΚ που όπως είπαν «τιµωρούν» τον κλάδο ξεχώρισαν οι συζητήσεις για τα αµπελοτόπια που πλέον φαίνονται δασικά, η έλλειψη κινήτρων στη νησιωτική αµπελουργία, η αδυναµία ανταγωνισµού των ιδιωτών στις τιµές παραγωγής και οι ανακτήσεις.

Από την πλευρά του ο υπουργός, ο οποίος περίµενε να µιλήσουν πρώτα οι συνεταιριστές, τόνισε πως αυτή την περίοδο επικαιροποιείται ο νόµος για τους συνεταιρισµούς ώστε το υπουργείο αλλά και η Ευρώπη να έχει µόνο έναν ξεκάθαρο συνοµιλητή. Επιπλέον, όσον αφορά τη συνεταιριστική περιουσία, απέκλεισε κάθε ενδεχόµενο εκποίησης, εφόσον όπως είπε αυτή «είναι των γενεών και όχι των µελών».

Διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί στα περίπτερα το Σάββατο 17 Νοεμβρίου μαζί με το περιοδικό Ελαίας Καρπός «EL»

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία