Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Αμπελοοινικά

Σταθερά αυξανόμενες οι εξαγωγές οίνου της ΕΕ σε βάθος δεκαετίας

Οι εξαγωγές κρασιού αυξήθηκαν κατά 2% ετησίως κατά την τελευταία δεκαετία, φθάνοντας τα 24 εκατομμύρια εκατόλιτρα το 2017/2018. Σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν, οι εξαγωγές δεν επηρεάζονται από τη διακύμανση της εγχώριας παραγωγής εξαιτίας της ρυθμιστικής επίδρασης των αποθεμάτων. Αναπτύσσονται σταθερά χάρη στη μεγάλη ζήτηση αφρωδών οίνων και οίνων με γεωγραφική ένδειξη.

krasi_site

Πέτρος Γκόγκος

251
0

Οι εξαγωγές εμφιαλωμένων κρασιών της ΕΕ αυξήθηκαν κατά 11% τα τελευταία 5 χρόνια. Εν τω μεταξύ, οι αφρώδεις οίνοι εμφάνισαν άνοδο (+36% τα τελευταία 5 χρόνια) και αντιπροσωπεύουν το 14% των εξαγωγών της ΕΕ το 2017/2018. Αναμένεται ότι το μερίδιο αγοράς αυτών των τύπων κρασιού θα αυξηθεί περαιτέρω κατά την περίοδο των προβλέψεων της έκθεσης της Κομισιόν, εις βάρος των εξαγωγών χύμα οίνων (15% των εξαγωγών το 2017).

Αντίθετα, αναμένεται να αυξηθεί το ποσοστό των χύμα οίνων στις εισαγωγές κρασιού της ΕΕ, το οποίο αντιπροσωπεύει σήμερα το 63% των συνολικών εισαγωγών οίνου στην ΕΕ. Αυτό θα τον καταστήσει κύριο παράγοντα της ελαφρά αύξησης των εισαγωγών έως το 2030 (+7%).

Παρά τον έντονο ανταγωνισμό από τις χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ και τις ενδεχόμενες εμπορικές εντάσεις, μεταξύ άλλων με τις ΗΠΑ, αναμένεται διαρκής αύξηση των εξαγωγών της ΕΕ κατά την περίοδο που εξετάζεται (+1,6% ετησίως) σε περίπου 27 εκατομμύρια εκατόλιτρα ως το 2030.

Με βάση την προβλεπόμενη εγχώρια ζήτηση και το εμπόριο, η παραγωγή αναμένεται να σταθεροποιηθεί στα 165 εκατομμύρια εκατόλιτρα. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη μείωση κατά 0,5% ετησίως μεταξύ 2008 και 2018. 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία