BACK TO
TOP
Αμπελοοινικά

Σαν κάψουλες χρόνου οι magnum φιάλες στην παλαίωση

Οι εταιρείες εµπορίας κρασιού, οι σοµελιέ, οι αγοραστές κρασιού και οι εισαγωγείς που δοκιµάζουν κρασί καθηµερινά, γνωρίζουν καλά πως οι φιάλες µεγάλου µεγέθους είναι φιάλες ειδικών περιστάσεων και πολυπόθητα αντικείµενα συλλεκτών.

38-39

Μαρία Γιουρουκέλη

73
0

Οι οινοποιοί τοποθετούν σε µεγάλα µπουκάλια τα αγαπηµένα τους κρασιά, αναφέρει άρθρο της ιστοσελίδας Quartzy, σύµφωνα µε το οποίο η κατηγορία αυτή είναι η µεγαλύτερη νέα τάση στο κρασί και επιλέγεται  από πολλούς πλέον οινοποιούς ως «κάψουλα χρόνου» για τα µεγάλα τους κρασιά.

«Οι οινοποιοί τείνουν να βάζουν τις καλύτερες εµφιαλώσεις τους - tête de cuvée τα αποκαλούν - και τα καλύτερα κρασιά, για τα οποία είναι υπερήφανοι σε µεγάλες φιάλες», λέει ο Ζόε Ροµπιτέιλ, επικεφαλής sommelier στο Bar Boulud στην πόλη της Νέας Υόρκης, εξηγώντας πως «ο λόγος για τον οποίο οι οινοποιοί βάζουν τα αγαπηµένα τους κρασιά σε µεγάλα µπουκάλια είναι γιατί χρησιµοποιούν την κάψουλα χρόνου ως αποτέλεσµα, επειδή το κρασί θα ωριµάσει πολύ πιο αργά και πολύ πιο χαριτωµένα µέσα στο χοντρό γυαλί ενός µεγάλου µπουκαλιού».

Τα πάντα στον κόσµο του κρασιού ποικίλλουν σε µεγάλο βαθµό και οι µεγάλες φιάλες δεν διαφέρουν σε αυτό. Καλύπτουν ένα εύρος ποιότητας και πολλές ιδιόµορφες περιφερειακές διαφορές. Περιλαµβάνουν επίσης µια σειρά µεγεθών.

Για παράδειγµα, υπάρχει κάποια σύγχυση µεταξύ ενός «double magnum» που είναι πάντα τρία λίτρα και ενός «jeroboam» που µερικές φορές είναι τρία λίτρα ως 4 λίτρα, ανάλογα µε τον τόπο παραγωγής και εµφιάλωσης του κρασιού. Σε γενικές γραµµές, όµως, ένα «magnum» είναι το ισοδύναµο δύο standard µπουκαλιών κρασιού. Ένα «διπλό magnum» ή «Jeroboam» είναι τέσσερα standard µπουκάλια ένα «Methuselah» αντιστοιχεί σε οκτώ, ένα «Salmanazar», σε 12, ένα «Balthazar» σε 16 και ένα «Nebuchadnezzar» σε 20.

Κάθε είδος κρασιού από όλο τον κόσµο µπορεί να µπει σε µεγάλη φιάλη κι αυτό συµβαίνει στα περισσότερα κρασιά. Στην Καµπανία συγκεκριµένα, οι παραγωγοί φτιάχνουν κρασιά ειδικά για τα µεγάλα µπουκάλια. «Μας αρέσει να φτιάχνουµε magnums», λέει η Σοφί Λαρµαντιέρ, του Larmandier-Bernier στην Καµπανία. «Είναι το τέλειο µέγεθος για την παλαίωση και εξακολουθεί να είναι εύκολο να σερβιριστεί», αναφέρει.

Αναλυτικό ρεπορτάζ την εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 19 Ιανουαρίου μαζί με το περιοδικό «Ελαίας Καρπός»

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία