Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Αμπελοοινικά

Επιμένει η αρνητική ανάπτυξη των εκτάσεων του ελληνικού αμπελώνα

Στα 628.045 στρέμματα δήλωσε στην Commission το αρμόδιο τμήμα Αμπέλου, Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών την έκταση του ελληνικού αμπελώνα για την αμπελοοινική περίοδο 2017/2018 (με 31.7.2018). Η αύξηση των εκτάσεων κατά 764 στρέμματα και ποσοστό 0,12% θεωρείται αρνητική κατ’ ουσία νέες Άδειες Φύτευσης για 18.900 στρέμματα και μόλις η περίοδος 2017/2018, παρουσιάζει ασθενική αύξηση έναντι αδιάλειπτης μείωσης από το 1990, σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων που προβαίνει η ΚΕΟΣΟΕ.

ampelia

Agronews

465
2

Βέβαια άγνωστες παραμένουν οι εκτάσεις που έχουν φυτευθεί με τη χορήγηση των Αδειών Φύτευσης του έτους 2016, για το οποίο η τριετής προθεσμία λήγει τον Αύγουστο του 2019, οπότε θα γίνει γνωστό το τελικό ποσοστό φυτεύσεων σε σχέση με τα στρέμματα που χορηγήθηκαν (6.300).

Η απογοητευτική εικόνα της εξέλιξης των εκτάσεων του ελληνικού αμπελώνα, κατά κύριο λόγο οφείλεται στην έλλειψη θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων σε επίπεδο αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων, αφού μια σειρά παραγόντων με κύριους, το υψηλότατο κόστος εισροών, την υψηλή φορολογία σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές σταφυλιών δεν αφήνουν περιθώρια κέρδους στους αμπελουργούς οι οποίοι βαθμιαίως εγκαταλείπουν την καλλιέργεια.

Προσπάθεια αναστροφής αυτής της τάσης που έχει τις ρίζες της και στην διαρθρωτική εικόνα των εκμεταλλεύσεων (μέσος όρος αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων 3,95 στρέμματα) θα γίνει από εδώ και στο εξής με την παράλληλη στήριξη των υφιστάμενων εκμεταλλεύσεων μέχρι 50 στρέμματα, δεδομένου ότι άλλαξαν τα κριτήρια προτεραιότητας μεγέθυνσης των μικρών εκμεταλλεύσεων. Να υπενθυμίσουμε ότι η προθεσμία για την ψηφιακή υποβολή αιτημάτων για την χορήγηση νέων Αδειών Φύτευσης ξεκίνησε στις 27/2/2019 και εκπνέει στις 27/3/2019.  

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

05-03-2019 20:02olga iakovidou iakovidou

Δεν έχετε δίκαιο στην ανάλυσή σας. Πολλά οινοποιεία θα ήθελαν να αυξήσουν τις εκτάσεις των αμπελώνων τους, αλλά δεν πληρούν τα κριτήρια επιλογής του υπουργείου. Αυτά πρέπει να αναδιαμορφωθούν.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία