BACK TO
TOP
Αμπελοοινικά

Ρεκόρ δεκαπενταετίας στην παγκόσμια παραγωγή κρασιού

Στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 15ετίας ανήλθε το 2018 η παγκόσμια παρα-γωγή κρασιού.

kym-ellis-391585-unsplash

11
0

Ωστόσο, η κατανάλωσή του δεν ήταν ανάλογη. Αντίθετα, επιβραδύνθηκε, γεγονός που αναμένεται να ρίξει τις τιμές, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV).

Οι ηπιότερες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην Ευρώπη το 2018, όπου βρίσκονται οι τρεις μεγαλύτεροι παραγωγοί κρασιού (Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία) παγκοσμίως, έδωσαν ώθηση στην παραγωγή 292,3 εκατ. εκατόλιτρων (Mhl) κρασιού.

Αυτή ήταν η καλύτερη επίδοση από το 2004, όταν και είχαν παραχθεί 297,8 εκατ. εκατόλιτρα. Είχε προηγηθεί η ιστορικά χαμηλή συγκομιδή σταφυλιών το 2017, εξαιτίας του ανοιξιάτικου παγετού που κατέστρεψε πολλούς αμπελώνες της Ευρώπης.

Αναφορικά με τον όγκο των εξαγωγών, η Ισπανία παρέμεινε στην κορυφή της λίστας με 20,9 εκατομμύρια εκατόλιτρα, δηλαδή το 19,4% της παγκόσμιας αγοράς. Στην αξία των εξαγωγών ωστόσο, την «πρωτιά» κατέκτησε εκ νέου η Γαλλία, με κύκλο εργασιών 9,3 δισ. ευρώ.

Πάντως, σύμφωνα με τον OIV, πέρσι η παγκόσμια κατανάλωση κρασιού, η οποία είχε ανοδική πορεία από το 2014, παρουσίασε στασιμότητα, επηρεασμένη κυρίως από τη μείωση της κατανάλωσης – βάσει των πρώτων εκτιμήσεων και χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν τα αποθέματα – κατά περίπου 6,6% στην Κίνα και κατά 3,1% στη Βρετανία.

Κατά τα στοιχεία του Οργανισμού, πέντε χώρες (ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία και Κίνα) καταναλώνουν περισσότερο από το μισό κρασί που παράγεται παγκοσμίως. Στην πρώτη θέση σε ό,τι αφορά την κατανάλωση παρέμειναν και για το 2018 οι ΗΠΑ με 33 εκατομμύρια εκατόλιτρα, αφήνοντας πίσω τους τη Γαλλία (26,8 Mhl).

 
Πηγή: naftemporiki.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία