«Το θερµό κλίµα και η ώριµη τεχνογνωσία των αµπελουργών της περιοχής θα µπορούσαν µέσα στα επόµενα χρόνια να κάνουν το αφρώδες κρασί της Ανατολικής Αγγλίας καλύτερο από τη σαµπάνια, τον διάσηµο αφρώδη οίνο από την Καµπανία της Γαλλίας», εξηγεί ο J. Hemmant. Τολµηρός ισχυρισµός, προερχόµενος από έναν αναπτυσσόµενο αµπελώνα του Νόρφολκ, ο οποίος αναµένεται να διπλασιάσει την παραγωγή του τα επόµενα τρία χρόνια και είναι µέρος µιας εθνικής αµπελουργικής έκρηξης που ενίσχυσε µε σιγουριά τη βιοµηχανία κρασιών της περιοχής.
Οι αναλυτές της βιοµηχανίας αναφέρουν ότι φέτος θα φυτευτούν άλλα 2 εκατοµµύρια αµπέλια, καθιστώντας την αµπελοκαλλιέργεια έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόµενους γεωργικούς τοµείς στο Ηνωµένο Βασίλειο, µε παράδειγµα αυτής της ανάπτυξης τον αµπελώνα του J. Hemmant, τον οποίο ίδρυσε το 2010 στο Bergh Apton, κοντά στο Norfolk. Στους αρχικούς του αµπελώνες καλλιεργούνται σταφύλια των ποικιλιών Phoenix και Seyval Blanc για τα βραβευµένα αφρώδη κρασιά τους, Regent ως πασπαρτού και οι αρωµατικές ποικιλίες Schönburger και Solaris για λευκά κρασιά.
Όµως, οι νεώτερες φυτεύσεις τα τελευταία δύο χρόνια, οι οποίες έχουν αυξήσει τον αµπελώνα έως 20 στρέµµατα σε µέγεθος, περιελάµβαναν Chardonnay, Pinot Noir και Pinot Meunier, τις ποικιλίες σταφυλιών δηλαδή οι οποίες χρησιµοποιούνται στη σαµπάνια.
Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 11 Μαΐου, μαζί με το ένθετο Φυτοπροστασία & Θρέψη