Έτσι, ο αυστραλιανός αμπελοοινικός τομέας δείχνει ικανοποιημένος, αφού πλέον διαθέτει τους διαθέσιμους όγκους για να καλύψει τις εξαγωγικές του αγορές, με ανάπτυξη ρεκόρ που αποτιμάται στο 9% της τιμής των σταφυλιών.
Τα αριθμητικά στοιχεία που παρέχει το Wine Australia προέρχονται από μια έρευνα 570 παραγωγών οίνου που αντιπροσωπεύουν το 88% της εθνικής παραγωγής.
Το 2019, ο αυστραλιανός αμπελώνας συγκόμισε 1,73 εκατομμύρια τόνους σταφυλιών, τοποθετώντας την παραγωγή του στον δεκαετή μέσο όρο σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Wine Australia.
«Πρέπει να θυμόμαστε ότι η Αυστραλία αντιμετωπίζει συχνά ξηρές συνθήκες και έχουμε αλλάξει τις γεωργικές μας πρακτικές, όπως η διαχείριση των φύλλων και η άρδευση, για να προσαρμόσουμε τους αμπελώνες στο κλίμα των επόμενων δεκαετιών», δήλωσε ο Andreas Clark, Διευθύνων Σύμβουλος του Wine Australia
Παρά τους όγκους πάνω από τις προβλέψεις, η τιμή των σταφυλιών αυξήθηκε για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά. Κατά μέσο όρο, το αυστραλιανό σταφύλι διαπραγματεύεται τον τόνο στα 664 δολάρια Αυστραλίας (418 ευρώ). Οι τιμές είναι αυξημένες κατά 9% ανά τόνο για το Syrah ($ 901, $ 567), +7% για την Chardonnay (464 δολάρια), +14% για το Cabernet Sauvignon ($ 846, 532) ($ 645, 405 €). Τα επίπεδα ανταγωνίζονται το ρεκόρ του 2008, σύμφωνα με το Wine Australia, που έδωσε αυτή την αποτίμηση, καταγράφοντας και αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 9%, κατά το έτος που έληξε τον Μάρτιο του 2019.
Το επίπεδο των 1,73 εκατομμυρίων τόνων σταφυλιών, «είναι ένα καλό μέγεθος συγκομιδής, το οποίο θα επιτρέψει στην Αυστραλία να συνεχίσει να τροφοδοτεί άνετα τις εξαγωγικές και εγχώριες αγορές της», καταλήγει ο Andreas Clark.