BACK TO
TOP
Αμπελοοινικά

Η κλωνική επιλογή χωρίζει σε υπερπατριώτες και κλωνοποιημένους

Ο λόγος που δεν περπατάει η κλωνική επιλογή χρήζει επιστημονικής αναζήτησης, αφού το θεσμικό πλαίσιο σκοντάφτει στην επιδοτούμενη έρευνα που δεν έχει τέλος

1-klwniki-epilogi

Γιάννης Πανάγος

33
1

Κάποιες φορές, πώς τα φέρνει η ζωή, εκεί που αγωνίζεσαι να βρεις άκρη µε ένα θέµα των ηµερών, έρχεται η στα χέρια σου µια… επιστολή για να σου θυµίσει ότι:

πρώτον, δεν πρόκειται για θέµα των ηµερών αλλά για µια πολύ παλιά ιστορία, δεύτερον, πολλοί και σηµαντικοί άνθρωποι καταπιάστηκαν µ’ αυτό χωρίς να βρουν άκρη.

Φαίνεται πως τα παγιωµένα µικροσυµφέροντα, αποδεικνύονται συχνά πολύ πιο ισχυρά από τη «δύναµη κρούσης» που δηµιουργεί η ανάγκη για εξέλιξη των πραγµάτων, προσαρµογή και ανάπτυξη σ’ αυτόν τον τόπο.

Ο λόγος περί της κλωνικής επιλογής. Μια υπόθεση παλιά, µε τις ρίζες της να φθάνουν στο ξεκίνηµα της προσπάθειας για την αναγέννηση του αµπελοοινικού κλάδου στη χώρα µας. Είναι Σεπτέµβριος του 2004 και την επιστολή υπογράφουν οι Ι. Κασσάρος και Ι. Μπουτάρης. Ο πρώτος, πρόεδρος τότε του Πανελληνίου Συνδέσµου Φυτωριούχων Αµπέλου και ο δεύτερος, πρόεδρος της Εθνικής ∆ιεπαγγελµατικής Οργάνωσης Αµπέλου. «Η ελληνική οινική βιοµηχανία», τονίζεται µεταξύ άλλων στην επιστολή προς τον τότε υπουργό Γεωργίας, «χρειάζεται ποιοτικά σταφύλια παραγόµενα από επιλεγµένους γενοτύπους των ελληνικών οινοποιήσιµων ποικιλιών. ∆υστυχώς, το διακινούµενο στη χώρα µας πολλαπλασιαστικό υλικό ελληνικών ποικιλιών αµπέλου είναι κατηγορίας «στάνταρ» και τα εµβόλια προέρχονται από αµπελώνες ενεξέλεγκτους. Οι φυτωριούχοι αµπέλου αναζητούν µε αγωνία τους καταλληλότερους αµπελώνες για τη λήψη των κληµατίδων χωρίς να έχουν την αναγκαία επιστηµονική υποστήριξη για το σκοπό αυτό…».

Έχουν περάσει 15 ολόκληρα χρόνια, έχει τρέξει πολύ νερό κάτω από τα γεφύρια, ωστόσο, η απαίτηση των συντελεστών του κλάδου, η οποία µάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις δεν ήταν αντίθετη ούτε µε τη βούληση των πολιτικά υπευθύνων αλλά ούτε και µε τις εισηγήσεις των αρµόδιων διοικητικών αρχών δεν έχει βρει ακόµα ευήκοον ους. Όλο κάτι γίνεται και την τελευταία στιγµή, οι αποφάσεις οδηγούνται στις καλένδες. Η τελευταία ζωηρή απόπειρα για την επίλυση του θέµατος του πολλαπλασιαστικού υλικού και την κλωνική επιλογή της αµπέλου, έγινε µε πρωτοβουλία του προηγούµενου υφυπουργού Βασίλη Κόκκαλη. Χωρίς αποτέλεσµα.

 

 


 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

07-08-2019 14:40Στέφανος Κόγιας

Διάβασα το άρθρο, αλλά δεν κατάλαβα και πολλά πράγματα για το θέμα. Ίσως επειδή απευθύνεται στους πολύ βαθιά εμπλεκόμενους με το συγκεκριμένο αντικείμενο. Πιστεύω πως θα ενδιέφερε πολλούς ανθρώπους που υπεισέρχονται στο κρασί, αν αναφέρατε συγκεκριμένα παραδείγματα ποικιλιών, περιοχών, το περιεχόμενο των εισηγήσεων ή ακόμη και τα ονόματα εμπλεκόμενων. Με εκτίμηση, Στέφανος Κόγιας

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία