Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Αμπελοοινικά

Προκαταβολή για ζημιά σε 2.500 στρμ. ζητούν αμπελουργοί Τυρνάβου

Με αίτημα αιχμής για προκαταβολές ΕΛΓΑ και ένταξη σε καθεστώς αποζημιώσεων ΠΣΕΑ ή de minimis, για τις ζημιές που προκάλεσε το προηγούμενο διάστημα σε 2.500 στρέμματα οινοποιήσιμων σταφυλιών το χαλάζι κι ο περονόσπορος, προσήλθαν την Τρίτη 6 Αυγούστου, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οι εκπρόσωποι του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου.

AMPELOURGOI

Ελισσαίος-Ιωάννης Μανιάτης

915
0

Οι αγρότες του Τυρνάβου, παράλληλα με το αίτημα για αποζημιώσεις και μάλιστα με τη χορήγηση άμεσα προκαταβολών από τον ΕΛΓΑ, εκφράζουν την ανάγκη να βρεθούν «παράπλευρες» λύσεις, έτσι ώστε να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα προμήθειας πρώτης ύλης από το Οινοποιείο Τυρνάβου και τις μονάδες παραγωγής αποσταγμάτων της περιοχής. 

Μάλιστα, όπως είπε στην Agrenda, λίγο πριν ξεκινήσει η συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Χρήστος Τσιτσιρίγγος, εξίσου μεγάλο ζήτημα για τον κλάδο πέραν των ζημιών, αποτελεί και το γεγονός ότι εισέρχονται στην χώρα παράνομα φορτία με σταφύλια ή μούστο από άλλες χώρες.

Στα θέματα που θέτει ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου και το θέμα της φορολογίας στο τσίπουρο, μετά και την απόφαση της Κομισιόν, με τους παραγωγούς να ζητούν να μην αλλάξει το καθεστώς καθώς αν αυξηθεί και εξισωθεί η τιμή με τα βαριά αλκοολούχα όπως το ουίσκι, όπως τονίζουν η παραγωγή στον Τύρναβο θα «εξαφανιστεί».

Επιπρόσθετα, και στο θέμα της κλωνικής επιλογής θεωρούν πως πρέπει να υπάρξει εξέλιξη σε σχέση με το θεσμικό πλαίσιο, ενώ σύμφωνα με τον κ. Τσιτσιρίγγο, ο συνεταιρισμός τρέχει προγράμματα με πανεπιστήμια.Μεταξύ των προτάσεων προβάλλεται ακόμα και αίτημα αξιοποίησης αδιάθετων παραγωγών σταφυλιών για την παραγωγή αποσταγμάτων.

Οι προβληματικές συνθήκες της άνοιξης επιδρούν στον τρύγο

Στο μεταξύ, αναφορικά με τον επερχόμενο τρύγο σε ανάλυση της η ΚΕΟΣΟΕ, εμφανίζεται προβληματισμένη καθώς όπως αναφέρει  το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου ξεκινούν τον τρυγητό οι πρώτες κυρίως νησιωτικές περιοχές της χώρας, με το σύνολο των αμπελουργών να διερωτάται για την εξέλιξη των καιρικών συνθηκών μέχρι να τρυγήσουν, διάστημα που θα καθορίσει και την τελική εικόνα της όψιμης γενικά παραγωγής.

Είναι γεγονός ότι η πορεία των αμπελώνων μέχρι σήμερα χαρακτηρίζεται από έντονη ετερογένεια μεταξύ των περιοχών, οι οποίες έστω και εάν δε μπορούν να τεθούν υπό γενικούς κανόνες, χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες οι οποίες δεν είναι απαραίτητα γεωγραφικές.

Οι πιο προβληματικές κατηγορίες περιοχών είναι αυτές στις οποίες ενέσκηψαν έντονα καιρικά φαινόμενα τα οποία πλην των εκτεταμένων καταστροφών επενεργούν και στην ποιότητα της σταφυλικής παραγωγής.

Χαρακτηριστική της αρνητικής επίδρασης των έντονων καιρικών φαινομένων είναι η περιοχή του αμπελώνα της Λάρισας και συγκεκριμένα του Δαμασίου, στο οποίο η χαλαζόπτωση έπληξε περίπου 3.000 στρέμματα με κλιμάκωση καταστροφής η οποία αγγίζει και το 100%. Στην ευρύτερη περιοχή στην οποία συμπεριλαμβάνεται και ο Τύρναβος, τα αμπέλια επλήγησαν και από ισχυρούς ανέμους που είχαν σαν συνέπεια την εκρίζωση ακόμη και δενδρωδών καλλιεργειών και μεταξύ αυτών και αμπελιών.

Το τρίπτυχο των προβλημάτων συμπληρώνει η εμφάνιση περονόσπορου και ωιδίου με αποτέλεσμα, ο όγκος παραγωγής να αναμένεται μειωμένος.

Παρόμοια προβλήματα δημιουργήθηκαν και στην Χαλκιδική από το μπουρίνι του Ιουλίου.

Οι θυελλώδεις άνεμοι σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, η περσινή ανομβρία και οι φετινές βροχοπτώσεις, επηρεάζουν αρνητικά και την παραγωγή οινοσταφύλων της Σαντορίνης, που αναμένεται σε ιστορικό χαμηλό επίπεδο της τελευταίας 15ετίας παρά το ότι τα αμπέλια φέτος είναι πλούσια σε φύλλωμα και εύρωστα.

Την εικόνα με τις «προβληματικές» περιοχές φέτος κλείνει το Ηράκλειο Κρήτης, όπου στην ευρύτερη περιοχή παρατηρούνται έντονες προσβολές από περονόσπορο, ωίδιο και ευδεμίδα, ενώ στο σκηνικό της συρρίκνωσης της παραγωγής συνέβαλλαν και οι ισχυροί άνεμοι το Μάιο.

Καλύτερη πάντως εικόνα παρουσιάζουν τα Πεζά όπου παρατηρήθηκαν ίδιες ασθένειες σε μικρή όμως κλίμακα, ώστε να μην επηρεάζεται η παραγωγή.

Δεύτερη κατηγορία περιοχών είναι αυτές στις οποίες παρατηρείται μείωση του φορτίου των πρέμνων, με χαρακτηριστική την έκφραση των αμπελουργών ότι «δεν γέννησαν φέτος τ’ αμπέλια».

Μια πρώτη προσέγγιση, γι αυτή την εξέλιξη από τους ειδικούς είναι ότι η μείωση οφείλεται ειδικά για τις «βλαστομανείς» ποικιλίες, στις πολλές βροχές και τις χαμηλές θερμοκρασίες της άνοιξης, που επηρέασαν τις ταξιανθίες με αποτέλεσμα να υπάρξει κακή εξέλιξη στην καρπόδεση.

Για την περίοδο της άνοιξης οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν, θεωρούνται «ανώμαλες» και επηρέασαν εκτός από την άνθιση και την καρπόδεση και τον υπόλοιπο κύκλο του αμπελιού.

Το εν μέρει γενικευμένο αυτό φαινόμενο παρατηρήθηκε στη Νάουσα, την Αχαΐα, την Εύβοια, την Νεμέα, την Ζάκυνθο, την Λήμνο και την Πάρο.

Η τρίτη κατηγορία περιοχών είναι αυτή που παρουσιάζει πολύ καλή, έως εξαιρετική εικόνα στην σταφυλοπαραγωγή της, αφού δεν παρουσιάσθηκαν ασθένειες, οι βροχοπτώσεις στην ώρα τους βοήθησαν και τον όγκο, αλλά και την ποιότητα, με τον τρύγο όμως και σε αυτές τις περιοχές να αναμένεται όψιμος. Στις περιοχές αυτές αρχίζοντας από Βορρά προς Νότο, συγκαταλέγονται οι αμπελώνες του Αμυνταίου, της Ζίτσας, εν μέρει της Βοιωτίας, της Αττικής, της Μεσσηνίας, της Σάμου και της Κεφαλονιάς, η οποία αναμένει εξαιρετική χρονιά.

Κρίσιμο βέβαια ζητούμενο παραμένει η εξέλιξη του καιρού μέχρι τον τρύγο, αφού οι καλές ή οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, μπορεί να δώσουν, είτε γενναιόδωρη παραγωγή, είτε να καταστρέψουν οικονομικά για άλλη μια χρονιά τους πολύπαθους αμπελουργούς.

Οι τιμές των σταφυλιών, εξαιτίας της παρατεθείσας εικόνας, αναμένεται να έχουν ελαφρά ανοδική τάση, γεγονός που επηρεάζεται αρνητικά, από τα έντονα φαινόμενα παραοικονομίας στα οποία «εκπαίδευσε» ο πρόσφατα καταργηθείς ΕΦΚ στο κρασί, αλλά και η βαριά φορολογία και το ασφαλιστικό καθεστώς των αγροτών.

Έντονα, ιδίως στην νησιωτική Ελλάδα, διατυπώνονται αιτήματα, για την αποσύνδεση της λήψης μειωμένης κατά 60% σύνταξής των συνταξιούχων αμπελουργών η οποία καταβάλλεται μειωμένη εφόσον καλλιεργεί, μέτρο που γενικότερα είναι αντιαναπτυξιακό δεδομένου και του προβλήματος διαδοχής, που θεωρείται ζητούμενο χωρίς λύση για τον αγροτικό πληθυσμό της χώρας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία