BACK TO
TOP
Αμπελοοινικά

Αρκετά με το κρασί πριν από τρεις χιλιετίες λέει ο πρόεδρος δικαίου οίνου

Πόσα γνωρίζουμε για τις προσπάθειες αναγέννησης του ελληνικού κρασιού τα τελευταία 100 χρόνια, αναρωτιέται με σημασία ο Θεόδωρος Γεωργόπουλος, καλούμενος να τοποθετηθεί στο θέμα του στρατηγικού σχεδιασμού για τον κλάδο, ο οποίος, όπως εύστοχα σημειώνει ο ίδιος,  με παρθενογένεση δεν μπορεί να επιτευχθεί

ΚΥ3-Gewrgopoulos

Γιάννης Πανάγος

105
0

Να διατηρούν ξεκάθαρη την πεποίθηση ότι το κρασί είναι business αλλά και εκπληκτικό πολιτισµικό αγαθό καλεί τη νέα γενιά οινοποιών και οινολόγων ο άρτι εκλεγείς πρόεδρος της ∆ιεθνούς Ένωσης για το ∆ίκαιο του Οίνου, που για πρώτη φορά είναι Έλληνας.  Ο λόγος για τον γενικό διευθυντή του ΣΕΟ, πανεπιστηµιακό και διαπρεπή νοµικό Θεόδωρο Γεωργόπουλο, τον οποίο η Agrenda συνάντησε λίγες µέρες µετά την ανάληψη των υψηλών καθηκόντων του.

Με την πρόσθετη ιδιότητα του πρόεδρου της ∆ιεθνούς Ένωσης για το ∆ίκαιο του Οίνου πώς βλέπετε το εγχώριο πλαίσιο για τα αµπελοοινικά;

Η θεσµική οργάνωση και η νοµική ρύθµιση του αµπελοοινικού κλάδου στη χώρα απέχει παρασάγγας από την ποιότητα αλλά και την εικόνα του ελληνικού κρασιού. Το ελληνικό κράτος εν γένει δεν µπορεί να αντιµετωπίσει τις προκλήσεις του αύριο, ούτε καν του σήµερα. Ταυτόχρονα δεν λέει να «ενηλικιωθεί» και επιµένει να θέλει να ασχολείται µε τα «δικά του παιχνίδια». Ας γίνει κατανοητό τι µπορεί και τι όχι. ∆εν µπορεί να είναι ρυθµιστής, ας είναι σωστός ελεγκτής και αρωγός. Η γνωστή δικαιολογία ότι ο αµπελοοινικός κλάδος δεν έχει την ωριµότητα ή την εντιµότητα να αυτορρυθµιστεί είναι εξωφρενική όταν προέρχεται από τα χείλη του κράτους. Ας δούµε τι πρόοδο έκανε ο κλάδος τα τελευταία 20 χρόνια και ας το συγκρίνουµε µε εκείνα που έκανε το κράτος για να εκσυγχρονιστεί στο ρόλο του πανταχού παρόντα ρυθµιστή του χώρου. Όπου υπήρξε πρόοδος είναι µε το µαστίγιο ή το καρότο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αν έπρεπε να δούµε ένα ειδικότερο θεσµικό ζήτηµα κατά προτεραιότητα ποιο θα ήταν αυτό;

Χωρίς αµφιβολία η δηµιουργία οµάδων διαχείρισης ΠΟΠ/ΠΓΕ, δηλαδή τοπικά συµβούλια µε ουσιαστικές ρυθµιστικές δυνατότητες και οικονοµική αυτοτέλεια. Περιµένουµε δεκαετίες, υπολείπονται οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις. Βεβαίως, η ρύθµιση του θέµατος δεν θα λύσει κατά τρόπο «µαγικό» τα θέµατα του κλάδου αλλά θα κινητοποιήσει τα προοδευτικά στοιχεία να συγκροτηθούν συλλογικά και να ασχοληθούν µε ουσιαστικά ζητήµατα ρύθµισης του κλάδου. Ταυτόχρονα, θα υπάρξουν πιέσεις προς τα πάνω ώστε να λειτουργήσουν θεσµοί σε εθνικό επίπεδο, είτε αυτό λέγεται ∆ιεπαγγελµατική Ένωση είτε Κεντρική Οργάνωση Προστασίας της Οινοπαραγωγής, θεσµοί οι οποίοι επίσης πρέπει να εκσυγχρονιστούν και να δυναµώσουν.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία