BACK TO
TOP
Αμπελοοινικά

Με 90 ευρώ το στρέµµα θα ήταν ελκυστικό το Κοµφούζιο στο αµπέλι

Μικρότερο του αναµενόµενου το πριµ που φτάνει τα 56 ευρώ το στρέµµα, καθώς αποζηµιώνει µόλις στο µισό το εισόδηµα που χάνει ο παραγωγός από την εφαρµογή των φεροµόνων. Από 25 έως 50 αµπούλες ανά στρέµµα στον αµπελώνα η προτεινόµενη πυκνότητα των διαχυτήρων.

triti2

Γιώργος Κοντονής

360
0

Να ξεκινήσουν να αναρτούν παγίδες και φεροµόνες για την καλλιεργητική περίοδο 2020, ώστε να αποζηµιωθούν αναδροµικά από τη σχετική πρόσκληση του Κοµφούζιο, καλούνται οι αµπελουργοί της χώρας που για πρώτη φορά θα µπορέσουν να επωφεληθούν από το Μέτρο 10.1.8.

Ωστόσο, ήδη έχουν ξεκινήσει κάποια παράπονα από πλευράς παραγωγών, καθώς στην προκήρυξη η ετήσια στρεµµατική ενίσχυση δεν θεωρείται ικανή να καλύψει την απώλεια εισοδήµατος που προκύπτει από αυτή τη µέθοδο, τουλάχιστον, σύµφωνα µε τη σχετική µελέτη από το Γεωπονικό Πανεπιστήµιο Αθηνών.

Συγκεκριµένα, σύµφωνα µε την οικονοµοτεχνική µελέτη της µεθόδου για την καταπολέµηση της ευδεµίδας,  προτείνεται η χρήση φεροµόνης φύλου η οποία βρίσκεται σε διαχυτήρες ελεγχόµενης απελευθέρωσης της δραστικής ουσίας υπό τη µορφή αµπούλων. Εφαρµόζεται σε πυκνότητα 25 (το κατώτερο) έως 50 (το ανώτερο) αµπούλες ανά στρέµµα ενώ είναι καλό να προστίθενται µερικές ακόµη αµπούλες στη περίµετρο του αγρού για καλύτερα αποτελέσµατα. το κατώφλι επέµβασης µε εντοµοκτόνο είναι το ποσοστό προσβολής (αριθµός προσβεβληµένων τσαµπιών) να είναι µεγαλύτερο του 5% µετά από έλεγχο 200 τσαµπιών. Προτείνεται παράλληλα µε τη χρήση της µεθόδου να χρησιµοποιούνται παγίδες παρακολούθησης του εντόµου, οι οποίες πρέπει να ελέγχονται για ενδεχόµενες συλλήψεις αρσενικών ατόµων ανά 4-5 ηµέρες και να ελέγχονται τα πρέµνα για ενδεχόµενες ωοτοκίες του εντόµου ανά 5-7 ηµέρες. Το κόστος ανά στρέµµα για αυτή τη µέθοδο φυτοπροστασίας υπολογίζεται στα 80 ευρώ το στρέµµα περίπου.

Με την παραπάνω µέθοδο σε µία έκταση 25 στρεµµάτων, υπολογίζεται απώλεια εισοδήµατος ύψους 84 ευρώ το στρέµµα για τα 3 πρώτα χρόνια εφαρµογής των φεροµόνων και 117 ευρώ για τα επόµενα 2 έτη όπου δεν επιτρέπονται ψεκασµοί. Ωστόσο, οι διαχειριστικές αρχές προέβλεψαν 35,63 ευρώ ανά στρέµµα ετησίως για τα πρώτα τρία έτη εφαρµογής και στα 42,63 ευρώ ανά στρέµµα ετησίως για τα τελευταία δύο έτη εφαρµογής, για το οινοποιήσιµο αµπέλι και, 49,08 ευρώ ανά στρέµµα ετησίως για τα πρώτα τρία έτη εφαρµογής και στα 56,35 ευρώ ανά στρέµµα ετησίως για τα τελευταία δύο έτη εφαρµογής, για το επιτραπέζιο αµπέλι.

Σηµειώνεται εδώ πως η προκήρυξη θα εκδοθεί µετά το ΟΣ∆Ε του 2020, καθώς οι αιτήσεις Ενιαίας Ενίσχυσης Ενίσχυσης της χρονιάς αυτής θα αποτελέσουν τη βάση για την ένταξη. Ως εκ τούτου, υπάρχει περιθώριο για κάποια πρόβλεψη αύξησης του πριµ. Ο προϋπολογισµός του Μέτρου είναι στα 20 εκατ. ευρώ.

Το άρθρο φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 4 Ιανουαρίου.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία