Ο πρόεδρος των συνεταιρισμένων αμπελουργών διαβεβαιώνει ότι ο ενθουσιασμός για την καλλιέργεια είναι πολύ έντονος στους συνεργαζόμενους φορείς. "Χιλιάδες αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις έχουν αναλάβει τέτοιες δεσμεύσεις". Την επόμενη χρονιά την ίδια ημέρα, θα έχουμε πάνω από εκατό συνεταιρισμούς με περισσότερο από το 90% της επιφάνειας τους πιστοποιημένους. Οι συνεργαζόμενοι έχουν ήδη σημειώσει μεγάλη πρόοδο. Αρκεί να διαθέσετε τις σωστές πληροφορίες στο σωστό λογισμικό για να λάβετε πιστοποίηση".
Ερωτηθείς για το κόστος και τα οφέλη αυτής της πιστοποίησης, ο Boris Calmette απάντησε: "Στην Occitane, υπολογίζουμε το κόστος σε € 3 / hl. Στην αρχή της περιόδου ελπίζουμε να πετύχουμε έσοδα € 5 / hl για ένα κρασί πιστοποιημένο με HVE. Προς το παρόν, το εφαρμόζουμε στο Pays d'Oc για τα ΠΓΕ. Είναι θεμιτό να ανακτήσουμε το όφελος από τις προσπάθειές μας ».
Τι θα συμβεί όταν γενικευτεί το HVE; Ο Borris Calmette δεν έχει ψευδαισθήσεις: «Θα είναι μια προϋπόθεση πρόσβασης στην αγορά», απαντά.
Πηγή: keosoe.gr