BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Μέτρα για την πανώλη μηρυκαστικών ζητά η ΝΔ

Το νόσημα είναι υψηλής μεταδοτικότητας, χωρίς θεραπεία και πρέπει να ακολουθηθεί σχέδιο.

2
0

Την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων πρόληψης προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος εξάπλωσης της Πανώλης των Μικρών Μηρυκαστικών στη χώρα μας, επισημαίνει η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης με Ερώτησή της προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου.

Αφορμή, η εκδήλωση της ασθένειας σε τρεις (3) εκτροφές αιγοπροβάτων στην Περιφέρεια Γιάμπολ της Βουλγαρίας, για την οποία έχει ενημερώσει με σχετικά έγγραφα το αρμόδιο Τμήμα της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου.

Η Περιφέρεια, η οποία, όπως υπογραμμίζει η Σερραία βουλευτής, απέχει λίγα μόλις χιλιόμετρα βορείως του Νομού Έβρου, γεγονός, που δημιουργεί ορατό κίνδυνο μεταφοράς της ασθένειας σε Ελληνικές εκμεταλλεύσεις από τη γείτονα με απρόβλεπτες οικονομικές συνέπειες στους Έλληνες κτηνοτρόφους.

Η κ. Αραμπατζή τονίζει ότι το εν λόγω νόσημα είναι υψηλής μεταδοτικότητας, χωρίς θεραπεία ενώ για την αντιμετώπιση του απαιτείται εφαρμογή Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης και θανατώσεις ζώων στις μολυσμένες εκτροφές.

Ως εκ τούτου, καλεί τον κ. Αποστόλου να μεριμνήσει ταχύτατα ώστε οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου να δώσουν σαφείς οδηγίες στους κτηνοτρόφους της χώρας για την έγκαιρη αναγνώριση, εντοπισμό και αναφορά της ασθένειας, στο απευκταίο ενδεχόμενο εμφάνισής της στη χώρα μας.

Επιπροσθέτως, ζητά από το Υπουργείο να προχωρήσει στην εφαρμογή κατάλληλων μέτρων για τη βιοασφάλεια και την προώθηση της διάγνωσης της ασθένειας, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί/εκμηδενιστεί ο κίνδυνος εμφάνισης και εξάπλωσής της στο ελληνικό έδαφος και να αποφευχθούν οι θανατώσεις ζώων στις εκμεταλλεύσεις.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία