BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Αυτοπεποίθηση αιγοπροβατοτρόφων στην εκδήλωση Ελασσόνας

Με το σύνθημα «Σχεδιάσαμε-Αγωνιστήκαμε-Τα καταφέραμε!» η 1η Πανελλήνια Γιορτή «ΦΕΤΑ 2018» και η Σχολή Γαλακτοκομίας Ελασσόνας είναι πια γεγονός.

feta_larisa

Βασιλική Πασχάλη-Τσαντοπούλου

34
0

Στη Σχολή σε λίγες μέρες θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι για τους σπουδαστές της, ενώ το τριήμερο 14-15-16 Σεπτεμβρίου πλήθος κόσμου επισκέφτηκε τον εκθεσιακό χώρο στην κεντρική πλατεία του Δήμου Ελασσόνας, ξεναγήθηκε στα περίπτερα, ενημερώθηκε από τους εκθέτες και δοκίμασε το ζηλευτό αυτό προϊόν, που η γεύση του, σύμφωνα με τους ανθρώπους του, δεν αντιγράφεται και το όνομά του δεν χαρίζεται, γνωρίζοντας παράλληλα και άλλα τοπικά προιόντα. Και όπως τονίζει ο Δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου, ο άνθρωπος που παλεύει από πολλά μετερίζια για να αναρριχηθεί  η φέτα, αυτό το ΠΟΠ προϊόν στα ράφια που αξίζει, «το ταξίδι της  σε ολόκληρο τον κόσμο, αποδεικνύει  εμπράκτως πως η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει τη δυνατότητα να παράγει ποιοτικά προϊόντα, υψηλής διατροφικής αξίας, ικανά να προσδώσουν προστιθέμενη αξία στον τόπο παραγωγής τους, και κατ’ επέκταση στην ελληνική οικονομία».

 «Προκλήσεις και προοπτικές για τη φέτα» ήταν το θέμα του συνεδρίου που άνοιξε το πρωί της πρώτης μέρας τις εργασίες του στην Αίθουσα Θεάτρου «Δημάρχου Βασ. Φαρμάκη», παρουσία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη, ξένων προσκεκλημένων, εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης και φορέων από την περιοχή της Θεσσαλίας και όχι μόνο.  Οι σύνεδροι παράθεσαν όλες τις παραμέτρους που επηρεάζουν την πορεία του προϊόντος προς τις διεθνείς αγορές, αναδεικνύοντας τις μεγάλες προοπτικές για την τοπική και την εθνική οικονομία από την ορθολογική διαχείριση των δυναμικών προϊόντων της Ελληνικής γης.

Την σπουδαιότητα της «ισχύς εν τη ενώσει» σε εθνικά θέματα όπως είναι τα αγροτικά υπογράμμισε  στον χαιρετισμό του ο οικοδεσπότης  Δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι:

 «Στη σκιά του Ολύμπου, εδώ που γεννήθηκαν μύθοι και ιστορίες, εδώ που λατρεύτηκαν θεότητες και γεννήθηκαν παραδόσεις που αποτέλεσαν σημαντικά κομμάτια της ιστορίας του τόπου μας, στεκόμαστε σήμερα περήφανοι για την ιστορία μας.

Στην Ελασσόνα των μεγάλων Ελλήνων αγωνιστών που με το αίμα τους συνέβαλαν καθοριστικά στον διπλασιασμό της Ελλάδας μας. Την μνήμη και τον αγώνα τους θα τιμήσουμε στις 6 Οκτωβρίου, όπως κάθε χρόνο.

Στην Ελασσόνα των σπουδαίων Ελλήνων που με την ευρύτητα του πνεύματός τους, φώτισαν την πορεία της χώρας μας.

Στον τόπο αυτό, όπου η ιστορία, η παράδοση και ο πολιτισμός συνεχίζουν να τροφοδοτούν την ιστορική μας συνέχεια.

Σας καλωσορίζω και εύχομαι η διαμονή σας εδώ να αποτελέσει έμπνευση δημιουργίας και αποτελεσματικότητας.

Οι δυο αυτοί άξονες, δημιουργία και αποτελεσματικότητα, αποτέλεσαν τη βάση του σχεδιασμού μας για την Πανελλήνια Διοργάνωση «ΦΕΤΑ 2018».

Η Ελασσόνα, όπως όλοι γνωρίζετε, αποτελεί την πρώτη περιοχή της χώρας, σε παραγωγή γάλακτος. Η φέτα μας, ΠΟΠ προϊόν, ταξιδεύει σε ολόκληρο τον κόσμο, αποδεικνύοντας εμπράκτως πως η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει τη δυνατότητα να παράγει ποιοτικά προϊόντα, υψηλής διατροφικής αξίας, ικανά να προσδώσουν προστιθέμενη αξία στον τόπο παραγωγής τους, και κατ’ επέκταση στην ελληνική οικονομία.

Πριν πολύ καιρό, διάβαζα ένα άρθρο του καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα, ενός επιστήμονα που κατέχει το θέμα της φέτας, όσο ελάχιστοι Έλληνες. Έλεγε λοιπόν, σε ένα σημείο του άρθρου του, πως «Αν ήμουνα υπουργός Γεωργίας σε μια χώρα που έχει προϊόν τη φέτα, θα κυκλοφορούσα κάθε μέρα με ρούχα που θα έγραφαν:

Ποιο είναι το καλύτερο τυρί στον κόσμο που έχει: 2 φορές περισσότερη Β12 από το cheddar, 4 φορές περισσότερη βιταμίνη D από την παρμεζάνα, 2 φορές περισσότερο σίδηρο από το blue cheese, και 3 φορές περισσότερο ασβέστιο από το brie?

Η ΦΕΤΑ!

Και θα υποχρέωνα και τους υπαλλήλους του Υπουργείου να φοράνε τέτοια μπλουζάκια».

Με αφορμή αυτό το άρθρο που μόλις σας ανέφερα, ζήτησα από τον καθηγητή της Βιοχημείας, κάποια περαιτέρω στοιχεία.

Στην Ελλάδα η τυροκομία αποτελεί παραδοσιακό τομέα  δραστηριότητας, καθώς η ενασχόληση των κατοίκων της με την παραγωγή τυριών αναφέρεται από πολλές ιστορικές πηγές ως μία από τις βασικότερες βιοτεχνικές δραστηριότητες μέσα στους αιώνες.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat ο αριθμός των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή τυροκομικών προϊόντων είναι περίπου 600, από τις οποίες οι περισσότερες είναι μικρού μεγέθους δηλαδή με ετήσια παραγωγή κάτω  των 100 τόνων.

Ο νομός Λάρισας συγκεντρώνει τα περισσότερα τυροκομεία και γαλακτοκομεία (62) σε σχέση με τους άλλους νομούς της χώρας.

Ενημερωτικά ο νομός μας παράγει 70 χιλ. τόνους πρόβειο γάλα το χρόνο, η Αιτωλοακαρνανία 50 χιλ., η Λέσβος 40 χιλ., η Αχαΐα 30, η Ηλεία 27.

Η φέτα όπως ξέρουμε αποτελεί το αντιπροσωπευτικότερο από τα Ελληνικά μοναδικά τυριά που παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα και από μίγμα πρόβειου και κατσικίσιου.

Οι εξαγωγές των τυροκομικών είναι στην Ελλάδα είναι περίπου 240 εκατ. ευρώ. Από αυτές η Γερμανία ψωνίζει 70 εκατ. , η Αγγλία 31 εκατ., η Ιταλία 25 εκατ., η Κύπρος 17 και όλες οι χώρες της ΕΕ περίπου 210.

Πως αξιοποιούμε λοιπόν, ως χώρα, όλα τα παραπάνω πλεονεκτήματα, ενός μοναδικού προϊόντος;

Τι έχουμε κάνει μέχρι σήμερα, και τι μπορούμε να σχεδιάσουμε για το μέλλον;

Ποια θα πρέπει να είναι η στόχευση της χώρας μας, όσον αφορά τη φέτα, και ποια τα μέσα για πετύχουμε το θεμιτό αποτέλεσμα;

Πως τοποθετούμαστε απέναντι στον παγκόσμιο ανταγωνισμό;

Πως μπορούμε να προσεγγίσουμε τον Ευρωπαίο καταναλωτή, δεδομένης της μικρής μας παραγωγής;

Ποια κίνητρα θα πρέπει να δώσουμε στους νέους της χώρας μας, για να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία;

Ποιες είναι οι σύγχρονες γνώσεις και οι καλές πρακτικές που θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν οι παραγωγοί μας;

Πως θα στηριχθεί στην πράξη ο Έλληνας κτηνοτρόφος;

Ο κατάλογος των δομικών ερωτημάτων είναι μακρύς. Σε αυτές τις ερωτήσεις λοιπόν καλούμαστε να δώσουμε απαντήσεις, όσοι βρισκόμαστε σε θέσεις ευθύνης, και έχουμε σχέση, μικρότερη ή μεγαλύτερη με τον κτηνοτροφικό τομέα της χώρας μας.

Αυτός ήταν ο πρώτος και βασικός λόγος που αποφασίσαμε φέτος, αναλαμβάνοντας το σχετικό ρίσκο, να αλλάξουμε τον χαρακτήρα της γιορτής. Θελήσαμε να φέρουμε στην Ελασσόνα ανθρώπους που γνωρίζουν, ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή της φέτας, επιχειρηματίες που στηρίζουν και στηρίζονται στο προϊόν, επιστήμονες που γνωρίζουν τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα αυτόν.

Θελήσαμε με δυο λόγια να ανοίξουμε έναν εμπεριστατωμένο και ευρύτερο διάλογο με τους ανθρώπους που ξέρουν την πραγματικότητα.

Κι αυτό, γιατί πιστεύω βαθύτατα, πως αυτή είναι μια βασική αποστολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης:

Να αποτελεί το πιο ενεργό κύτταρο της δημοκρατίας, δίπλα στον πολίτη και στα προβλήματα του.

Να ανοίγει το διάλογο.

Να αναζητά τις λύσεις.

Να σχεδιάζει και να προτείνει.

Να επιδιώκει ευρύτερες συνεργασίες και συνεννόηση.

Να βγαίνει μπροστά και να ανοίγει νέους δρόμους.

Όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση του δήμου Ελασσόνας αποφασίσαμε να διεκδικήσουμε πιο ενεργά, και να επιτύχουμε σε κάτι που θέλησαν όλες σχεδόν οι προηγούμενες δημοτικές αρχές, αλλά δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν, παρά τα βήματα που συντελέστηκαν.

Με σχέδιο, όραμα και επιχειρήματα, και με υπουργούς που δέχθηκαν να ακούσουν και να αξιολογήσουν αυτά μας τα επιχειρήματα, διεκδικήσαμε και καταφέραμε να πετύχουμε, την ίδρυση και λειτουργία, ως ΙΕΚ, για πρώτη χρονιά, της Σχολής Γαλακτοκομίας στην Ελασσόνα!

Υποδεχόμαστε φέτος 39 σπουδαστές, οι οποίοι θα λάβουν τις σύγχρονες γνώσεις και την ειδικότητα, στην Ελασσόνα.

Αυτό πλέον θα αποτελέσει τη βάση όλων των επόμενων κινήσεων που προγραμματίζουμε.

Με αυτήν ακριβώς την βάση, σήμερα, βρισκόμαστε εδώ, για να μιλήσουμε για το προϊόν παραγωγής, τη φέτα, τον «λευκό χρυσό», η λάμψη του οποίου όμως δεν ακτινοβολεί με τον τρόπο που θα έπρεπε.

Οι δομικές αδυναμίες του ελληνικού κράτους, 

ο ελλιπής κρατικός σχεδιασμός,

η απουσία ολοκληρωμένης στρατηγικής για τον πρωτογενή μας τομέα,

η μη εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης, ταυτισμένου με τις σύγχρονες προκλήσεις μιας παγκοσμιοποιημένης οικονομικής πραγματικότητας,

η έλλειψη επενδύσεων και κεφαλαίων,

η απουσία της τεχνολογίας και της καινοτομίας στον κτηνοτροφικό τομέα,

η έλλειψη ελέγχων στην αγορά,

αλλά και η διαπλοκή κρατικών οργάνων με οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα

δεν επέτρεψαν και εν πολλοίς δεν επιτρέπουν την ακτινοβολία αυτή να λάμψει με τον τρόπο που μπορεί, στο παγκόσμιο οικονομικό στερέωμα.

Ήρθε η ώρα λοιπόν να τελειώνουμε, μια και καλή, με τις παθογένειες του χθες. Με τις παθογένειες που οδήγησαν τον τόπο μας στην χρεοκοπία, διαλύοντας επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Πρέπει πλέον να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις.

Να αξιοποιήσουμε όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας και να κάνουμε το άλμα εμπρός.

Στην πρώτη γραμμή του εθνικού αυτού σχεδιασμού, ο πρωτογενής τομέας της χώρας μας θα πρέπει να παίξει κυρίαρχο ρόλο.

Με αιχμή του δόρατος την φέτα, οφείλουμε να διαμορφώσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις που θα μας επιτρέψουν να λάβουμε πίσω την προστιθέμενη αξία του προϊόντος.

Ο δρόμος θα είναι ανηφορικός. Κανένας μας δεν θέλει να ξεβολευτεί από νοοτροπίες που μας κρατούν καθηλωμένους. Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να κάνουμε τώρα το βήμα μπροστά.

Στον αγώνα αυτό, ο δήμος Ελασσόνας, με τις μικρές του δυνάμεις, θα είναι μπροστάρης, για τις μικρές και μεγαλύτερες αλλαγές που έχει ανάγκη η κοινωνία μας.

Την πεποίθηση πως "η εθνική πολιτική για τη φέτα είναι η σύναψη εμπορικών συμφωνιών που προστατεύουν το εθνικό μας προϊόν" εξέφρασε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, εγκαινιάζοντας την Πανελλήνια Διοργάνωση "Φέτα 2018" στην Ελασσόνα.

Όπως εξήγησε το κυβερνητικό στέλεχος, "η κατοχύρωση και προστασία των πιστοποιημένων αγροτικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές βρίσκεται σταθερά πολύ ψηλά, τόσο στην ατζέντα των συζητήσεων στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., όσο και στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου μας, η οποία με σειρά παρεμβάσεων και επαφών της με τους αρμόδιους πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει καταστήσει απολύτως σαφείς τις ελληνικές θέσεις και προσδοκίες.

Η «μάχη» για την αποτελεσματική προστασία των ελληνικών Γεωγραφικών Ενδείξεων και ιδιαίτερα της ναυαρχίδας αυτών της ΠΟΠ Φέτα είναι διαρκής.

Η προστασία σε ότι αφορά τις Ονομασίες Προέλευσης και τις Γεωγραφικές Ενδείξεις των Ελληνικών Προϊόντων περνάει:

-  σε ότι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, από την αποδοχή και ομοιόμορφη εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου σε όλη την επικράτεια της Ε.Ε και για όλες τις περιπτώσεις,  ενώ

 - σε ότι αφορά τις Τρίτες Χώρες,  από την σύναψη διμερών εμπορικών συμφωνιών μεταξύ της Ε.Ε και αυτών με σκοπό την επαρκή προστασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΓΕ) της Ε.Ε."



Σε κατηγορηματικό τόνο, ο Λαρισαίος υφυπουργός τόνισε πως με το τοπίο που διαμορφώθηκε μετά τις αλλεπάλληλες διαπραγματεύσεις της χώρας μας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και σε άλλες διακρατικές συμφωνίες, "δεν δίνεται καμία επιπλέον άδεια παραγωγής για φέτα. Όσοι άλλοι αποφασίσουν να δραστηριοποιηθούν στην παραγωγή τέτοιου είδους τυριού είναι υποχρεωμένοι να εξηγούν στη συσκευασία ότι πρόκειται για είδος ή τύπου ή στυλ ή απομίμηση φέτας και υπό την προϋπόθεση ότι σε τέτοιου είδους προϊόντα πρέπει να αναφέρεται η γεωγραφική προέλευσή τους".

Ο κ. Κόκκαλης συνεχάρη τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία ανάδειξης του τοπικού προϊόντος με ισχυρότατη δυναμική, σημειώνοντας παράλληλα πως στην περαιτέρω ανάπτυξη της παραδοσιακής τυροκομίας, θα συνδράμει και η δημιουργία και λειτουργία από φέτος Σχολής Γαλακτοκομίας στην Ελασσόνα, μετά από πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του δήμου Ελασσόνας και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

 Οι νέες τάσεις στην προώθηση των πωλήσεων, στα υλικά των συσκευασιών και στους τρόπους διείσδυσης σε νέες αγορές, αναδείχθηκαν μέσα από τη θεματική της ημερίδας, η οποία έδειξε την ανάγκη της φέτας να ακολουθήσει τις σύγχρονες απαιτήσεις  στη διεθνή αγορά και περιλάμβανε:
-«Προτάσεις και λύσεις στη συσκευασία τυροκομικών προϊόντων» του  γενικού διευθυντή εταιρείας Μultivac  Βασίλη Μπούγια,
-«Σύγχρονες τάσεις στην προώθηση γαλακτοκομικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές», του διευθυντή Μάρκετινγκ Συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα Ανδρέα Χαρδαλούπα
-«Συνδυασμός φέτας και αρωματικών φυτών», του προέδρου της Ένωσης Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών Ελλάδος (ΕΑΦΦΕ) Μιχάλη Παπαδόπουλου,
-«Μπίρα και φέτα, γευστικοί συνδυασμοί» του ζυθοποιού - σύμβουλου Ζυθοποιίας Πολ Εμμανουηλίδη.

 Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων Στέργιος Κύρτσιος, ο πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Παναγιώτης Πεβερέτος, εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας Νίκος Παλάσκας και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παπαδόπουλος (Λάρισας) και Παναγιώτα Βράντζα (Καρδίτσας). Ο Επίτροπος Γεωργίας της Ε.Ε.  ν Phil Hogan που αναμενόταν, δεν κατάφερε να έλθει στην Ελασσόνα, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του και το μήνυμα του παρουσιάστηκε στο ακροατήριο βιντεοσκοπημένο.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικών υποθέσεων μεταξύ άλλων ξετύλιξε τις ευρωπαϊκές πολιτικές για την προστασία των ΠΟΠ προϊόντων, αλλά και τη στρατηγική της Ε.Ε. για την προώθηση των εξαγωγών της Φέτας, πέρα από τα σύνορα της Ευρώπης, στην Αυστραλία, τη Ν. Ζηλανδία και την Ιαπωνία.

 Το απόγευμα της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Έκθεσης με κοπή κορδέλας και ομιλίες του οικοδεσπότη δημάρχου κ. Ευαγγέλου και του υφυπουργού κ.Κόκκαλη παρουσία του Περιφερειάρχη Λάρισας Κώστα Αγοραστού, των βουλευτών Γιώργου Κατσιαντώνη, και Κώστα Μπαργιώτα, του προέδρου του Επιμελητηρίου Λάρισας Σωτήρη Γιαννακόπουλου, του πρύτανη ΤΕΙ Θεσσαλίας Ξενοφών Σπηλιώτη και πλήθος άλλων φορέων.

 Οι επόμενες δύο ημέρες της 1ης Πανελλήνιας Γιορτής «ΦΕΤΑ 2018» έδωσαν παλμό και δυναμική στο προϊόν αλλά και στην διοργανώτρια πόλη. Η γιορτή έκλεισε όπως λαμπερά είχε αρχίσει, με συναυλία του συνθέτη και ζωντανού θρύλου Σταύρου Ξαρχάκου και της καταξιωμένης ερμηνεύτριας Άλκηστης Πρωτοψάλτη τυλίγοντας τους παρευρισκομένους με μαγεία και νοσταλγία άλλων εποχών, δίνοντας ραντεβού στις επάλξεις για συνέχιση του αγώνα.    

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία