BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Δεν «βλέπει» μεγάλα αποθέματα φέτας ο ΕΛΓΟ

Αβάσιμος είναι ο ισχυρισμός των γαλακτοβιομηχανιών της χώρας ότι διαθέτουν μεγάλα αποθέματα  φέτας και πως έχουν προβεί σε μείωση της παραγωγής τους, υποστήριξε ο Διευθυντής Διεύθυνσης Διαχείρισης Ελέγχου Γάλακτος και Κρέατος, του ΕΛΓΟ – Δήμητρα (με έδρα τη Θεσσαλονίκη) Ευστράτιος Νικολάου, καταρρίπτοντας έτσι το κύριο επιχείρημα που χρησιμοποιούν οι μεταποιητές προς τους παραγωγούς για να κρατούν πιεσμένες τις τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα.

elogak-diamartyria

Λεωνίδας Λιάμης

4
0

Την κατηγορηματική αυτή δήλωση ο κ. Νικολάου την έκανε ενώπιον αντιπροσωπείας περίπου 40-50 αγανακτισμένων αιγοπροβατοτρόφων από την Κεντρική Μακεδονία, που τον επισκέφθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης 18 Οκτωβρίου, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τους πλημμελείς, όπως είπαν, ελέγχους που κάνει η υπηρεσία στις γαλακτοβιομηχανίες, σε σχέση με το γάλα που εισάγουν, οδηγώντας την τιμή του ελληνικού γάλακτος σε ιστορικά χαμηλά.

 «Σε δείγμα 30 επιχειρήσεων, μεγάλων βιομηχανιών, στις οποίες κάναμε ελέγχους φέτος, οι εννέα στις δέκα περιπτώσεις είχαν μείωση των αποθεμάτων τους, ενώ κάποιες βιομηχανίες αύξησαν και την παραγωγή τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νικολάου, υποστηρίζοντας πως, βάσει των ελέγχων αυτών, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα το επιχείρημα των γαλακτοβιομηχανιών.

Ο ίδιος υπεραμύνθηκε της δουλειάς που κάνει η υπηρεσία την οποία διευθύνει, σημειώνοντας πως μέχρι στιγμής έχουν διενεργηθεί 198 έλεγχοι σε γαλακτοβιομηχανίες σε όλη τη χώρα και αυτοί δεν έχουν δείξει να γίνεται χρήση εισαγόμενου γάλακτος για την παραγωγή προϊόντων ΠΟΠ. Ανέφερε δε, επικαλούμενος στοιχεία που έχει λάβει η υπηρεσία από τις γαλακτοβιομηχανίες, πως πέρυσι οι εισαγωγές αιγοπρόβειου γάλακτος δεν ξεπέρασαν τους 11.000 τόνους, τη στιγμή που η ελληνική παραγωγή έφτασε στους 648.000 τόνους πρόβειο γάλα, συν 140-150.000 τόνους κατσικίσιο.

Η αναφορά του αυτή, πάντως, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των παριστάμενων παραγωγών, οι οποίοι αμφισβήτησαν την ορθότητα των στοιχείων, φέρνοντας παραδείγματα κτηνοτρόφων από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι αναγκάστηκαν να στείλουν τα κοπάδια τους στα σφαγεία, γιατί δεν ήταν βιώσιμοι, γεγονός που θα έπρεπε να έχει οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής.

 «Και εμείς έχουμε αμφιβολίες, αλλά για να ελληνοποιηθούν ποσότητες γάλακτος, πρέπει να βάλει την υπογραφή του κάποιος έλληνας κτηνοτρόφος», αντέτεινε ο κ. Νικολάου, αφήνοντας αιχμές για το ρόλο που έχουν ορισμένοι κτηνοτρόφοι, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ακόμη πως η υπηρεσία προσπαθεί εδώ και έξι μήνες να αντλήσει στοιχεία από τα Τελωνεία της χώρας, σε σχέση με τους εισαγόμενους όγκους, αλλά αδυνατεί να τα εξασφαλίσει.

 Ο ίδιος παρότρυνε τους παραγωγούς να συνενωθούν σε ομάδες παραγωγών, προκειμένου να αποκτήσουν μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ και να θωρακιστούν απέναντι στους μεταποιητές, τους οποίους, πάντως, επέκρινε, επίσης, πως με την τακτική τους να μειώνουν την τιμή της φέτας, για να μπουν σε νέες αγορές, πριονίζουν το κλαδί πάνω στο οποίο στέκεται όλος ο κλάδος.

Οι κτηνοτρόφοι, παρόλα αυτά, επέμειναν στην ανάγκη να ενισχυθούν οι έλεγχοι, ενώ παράλληλα διαμαρτυρήθηκαν για την τακτική των γαλακτοβιομηχανιών να θέσουν νέο όρο, ενόψει της νέας γαλακτικής περιόδου, σε σχέση με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του γάλακτος, συνδέοντάς τα με την τιμή που θα απολαμβάνει το προϊόν.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Παιονίας, Θωμάς Καρυπίδης, το καινούριο στοιχείο είναι ότι ζητούν λιποπρωτεϊνες 12,4 έναντι του 10,5 που ισχύει μέχρι τώρα, προκειμένου κάποιος παραγωγός να εξασφαλίσει τη μέγιστη τιμή. «Αυτά τα όρια είναι αδύνατο να τα πιάσει κανείς. Είναι το άλλοθί τους για να κρατούν χαμηλά τις τιμές», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καρυπίδης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της αιγοπροβατοτορφίας, κάτω από αυτούς τους όρους, που θέλουν τις τιμές να ξεκινούν από τα 66 λεπτά για το πρόβειο και από τα 40 λεπτά για το κατσικίσιο γάλα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία