BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Βάση για την αποτροπή νοθείας στο γάλα η νέα απόφαση Αραχωβίτη

Τάξη επιχειρεί  να βάλει η Βάθη στις διαδικασίες ελέγχου της αλυσίδας του γάλακτος µε την Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονοµικών που πρόκειται να δοθεί το επόµενο διάστηµα σε δηµόσια διαβούλευση προκειµένου οι αρµόδιοι φορείς να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

slider-1-gala

Χρήστος Διαμαντόπουλος

6
0

Σύµφωνα µε αυτή, που έχει στη διάθεσή της η Agrenda, καθίστανται πλέον υποχρεωτικές οι µηνιαίες δηλώσεις παραδόσεων (από  τους παραγωγούς) σε συνδυασµό µε τις εισκοµίσεις από τις επιχειρήσεις γάλακτος.  Μάλιστα οι παραγωγοί θα υποχρεούνται να διαθέτουν πλέον ένα κωδικό εκµετάλλευσης στο σύστηµα αλλιώς δεν θα µπορούν να παραδίδουν γάλα. Σε περιπτώσεις παραβάσεων τα πρόστιµα αυξάνονται κατά πολύ σε σχέση µε ό,τι συνέβαινε µέχρι σήµερα και πάντα ανάλογα µε τον τζίρο της κάθε εταιρείας και το είδος της παράβασης.  

Ειδικότερα στο άρθρο 6 της απόφασης µε θέµα «Μέτρα ελέγχου της αγοράς του γάλακτος», που έχει στην διάθεσή της η Agrenda όπως αυτή έχει διαµορφωθεί πριν τη διαβούλευση, οι υποχρεώσεις «παραγωγών» και «αγοραστών» γάλακτος έχουν ως εξής: «Κάθε παραγωγός γάλακτος που παραδίδει γάλα σε αγοραστές είναι υποχρεωµένος να συµπληρώνει στην ειδική ψηφιακή εφαρµογή ΑΡΤΕΜΙΣ συγκεντρωτική αναλυτική κατάσταση ανά µήνα των παραδόσεων που πραγµατοποίησαν το αργότερο µέχρι το τέλος του επόµενου µήνα από την παράδοση του γάλακτος, ξεχωριστά για το κάθε είδος γάλακτος.

Κάθε «πρώτος αγοραστής» γάλακτος είναι υποχρεωµένος να συµπληρώνει στην ειδική ψηφιακή εφαρµογή ΑΡΤΕΜΙΣ συγκεντρωτική αναλυτική κατάσταση ανά µήνα των εισκοµίσεων που πραγµατοποιήθηκαν από «παραγωγούς» το αργότερο µέχρι το τέλος του επόµενου µήνα από την εισκόµιση του γάλακτος, συµπεριλαµβανοµένων των παραγωγών που εκδίδουν τιµολόγιο πώλησης αγροτικών προϊόντων, ξεχωριστά για το κάθε είδος γάλακτος.

Στην περίπτωση των νοµικών προσώπων που εκπροσωπούν έναν αριθµό παραγωγών, όπως γαλακτοκοµικοί συνεταιρισµοί ή Οργανώσεις Παραγωγών που συγκεντρώνουν το γάλα για λογαριασµό των µελών τους και στη συνέχεια το παραδίδουν σε «αγοραστές», την υποχρέωση υποβολής των αναλυτικών καταστάσεων ανά παραγωγό - κτηνοτρόφο στον ΕΛΓΟ−∆ήµητρα στις προβλεπόµενες προθεσµίες έχουν αυτά τα νοµικά πρόσωπα. Οι αναλυτικές αυτές καταστάσεις κοινοποιούνται από τα νοµικά πρόσωπα και στους αγοραστές. Για την καταβολή της εισφοράς υπόχρεοι παραµένουν οι «αγοραστές» του γάλακτος που παρακρατούν από τα εν λόγω νοµικά πρόσωπα το συνολικό ποσοστό της εισφοράς που αναλογεί στους παραγωγούς-µέλη τους και αποδίδουν το σύνολο της εκάστοτε οφειλόµενης ειδικής εισφοράς στον ΕΛΓΟ-∆ήµητρα».

Στα 60.000 ευρώ τα πρόστιμα σε μεταποιητές

Σύµφωνα µε την απόφαση µέρος της οποία παρουσιάζει η Agrenda, στις περιπτώσεις που γίνεται η τεκµηρίωση παραβάσεων στους παραγωγούς:

α) για τη µη έγκαιρη υποβολή της Μηνιαίας ∆ήλωσης Παραδόσεων γάλακτος από τους παραγωγούς επιβάλλεται πρόστιµο 500 ευρώ συν το 0,1% της αξίας των ετήσιων παραδόσεων γάλακτος.,

β) για τη µη ακριβή δήλωση στοιχείων Μηνιαίων Παραδόσεων γάλακτος από τους παραγωγούς επιβάλλεται πρόστιµο 1.500 ευρώ συν το 0,1% της αξίας των ετήσιων παραδόσεων γάλακτος και

γ) για τη µη τήρηση της Μηνιαίας ∆ήλωσης Παραδόσεων Γάλακτος για διάστηµα άνω του εξαµήνου επιβάλλεται πρόστιµο 2000 ευρώ συν το 0,1% της αξίας των ετήσιων παραδόσεων γάλακτος. Όσον αφορά τους µεταποιητές ορίζει ένα µεγαλύτερο εύρος προστίµων που σε πρώτη φάση µπορούν να φτάσουν τα 60.000 ευρώ και στην συνέχεια αν υπάρξει υπότροπη να πολλαπλασιαστούν. Ειδικότερα:

α) για τη µη έγκαιρη υποβολή της Μηνιαίας ∆ήλωσης Παραλαβών γάλακτος επιβάλλεται πρόστιµο 1000 ευρώ συν 0,1% της αξίας των ετήσιων παραδόσεων γάλακτος,

β) για τη µη ακριβή δήλωση στοιχείων µηνιαίων παραλαβών γάλακτος, ως προς τις ποσότητες, την αξία ή την προέλευση αυτού επιβάλλεται πρόστιµο 2000  ευρώ συν το 0,2% της αξίας των ετήσιων παραδόσεων γάλακτος, γ) για τη µη τήρηση Μηνιαίας ∆ήλωσης Παραλαβών Γάλακτος για διάστηµα άνω του εξαµήνου επιβάλλεται πρόστιµο 3000 ευρώ συν το 0,3% της αξίας των ετήσιων παραδόσεων γάλακτος. Το µέγιστο ύψος των ανωτέρω κυρώσεων, όπου δεν αναφέρεται διαφορετικά, ανέρχεται στα 60.000 ευρώ.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην εφημερίδα
Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 3 Οκτωβρίου μαζί με το περιοδικό Profi

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία