BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Ο αριθμός εκπροσώπωντο κόλλημα της Διεπαγγελματικής Φέτας

Η... αριθμολογία, περί των εδρών (εκπροσώπησης του κάθε φορέα) αλλά και του ποσοστού που θα απαιτείται για τη λήψη αποφάσεων, απασχόλησε το μεγαλύτερο μέρος της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 4/11, σε κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο για την Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας και όχι, για ακόμα μια φορά, η κατρακύλα στις τιμές του γάλακτος.

karalis_diepagelmatiki_fetas

Χρήστος Διαμαντόπουλος

30
0

Μετά από δύο ώρες διαφωνιών και έντονων συνομιλιών μεταποιητές και παραγωγοί ήρθαν... σε εκ νέου (το ίδιο είχε συμβεί και το καλοκαίρι χωρίς ωστόσο να προχωρήσει η δημιουργία του φορέα) συμφωνία, με την οποία ουσιαστικά ξαναμοιράστηκε η τράπουλα των εδρών.

Ειδικότερα, στο νέο καταστατικό ο ΣΕΒΓΑΠ θα έχει 11 έδρες, 4 ο Ο.ΔΙ.Π.ΠΑ.Φ και 2 οι τυροκόμοι. Αντίστοιχα στους παραγωγούς οι έδρες κατανέμονται ως εξής:6 η ΠΕΚ, 6 ο ΣΕΚ και 4 η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας. Εππιπλέον, όπως αποφασίστηκε για τη λήψη αποφάσεων θα πρέπει να υπάρχει ομοφωνία σε ποσοστό 2/3. Επίσης συμφωνήθηκε ο πρώτος πρόεδρος να οριστεί από τον ΣΕΒΓΑΠ και ο αντιπρόεδρος από τους κτηνοτρόφους.

Στην προηγούμενη μοιρασιά (το περασμένο καλοκαίρι) η κατανομή των εδρών της Διεπαγγελματικής είχε ως εξής: 4 έδρες ο ΣΕΒΓΑΠ, 2 ο ΣΕΚ, 2 ο ΠΕΚ, 1 ο Ο.ΔΙ.Π.ΠΑ.Φ, 1 οι τυροκόμοι Θεσσαλίας και 1 η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας.
Έπρεπε ίσως να περάσει ακόμα περισσότερος χρόνος, να πραγματοποιηθούν αλλεπάλληλες – άκαρπες – συναντήσεις, η τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος να υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά για να συμφωνήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (αιγοπροβατοτρόφοι, γαλακτοβιομήχανοι και τυροκόμοι) στην δημιουργία μιας Ενιαίας Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας.

Εξερχόμενος από τη συνάντηση ο Νίκος Παλάσκας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας ανέφερε στο Agronews: "Σήμερα ολοκληρώθηκε το καταστατικό και σε μια εβδομάδα θα κατατεθεί στο υπουργείο για την έγκρισή του και ευελπιστούμε σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα να λειτουργήσει για να προλάβουμε την κατηφόρα που έχει πάρει η ελληνική αιγοπροβατοτροφία". Και πρόσθεσε: "Αυτό που αποφασίσαμε ήταν οι αποφάσεις αν λαμβάνονται με την συμφωνία των 2/3 των μελών της Διεπαγγελματικής, στο ΔΣ θα είνια 6 μέλη από την μεταποίηση και 5 από τους κτηνοτρόφους. Οι έδρες θα μοιράζονται ως εξής: 11 ο ΣΕΒΓΑΠ, 4 ο Ο.ΔΙ.Π.ΠΑ.Φ ΚΑΙ 2 οι τυροκόμοι. Αντίστοιχα στους παραγωγούς οι έδρες κατανέμονται ως εξής:6 η ΠΕΚ, 6 ο ΣΕΚ και 4 η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας".

Από την πλευρά του ο Χρήστος Αποστολόπουλος, πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ ανέφερε: "Είχαμε συμφωνία. Αλλάζει λίγο η αναλογία της γενικής συνέλευσης. Αυτό όμως που μας ενδιαφέρει από εδώ και στο εξής είναι η λειτουργία της Διεπαγγελματικής και όχι οι ψήφοι και οι καρέκλες".

Τέλος ο Νίκος Τάχας, πρόεδρος των τυροπαραγωγών Θεσσαλίας τόνισε στο Agronews: "ο κύβος ερρίφθει. Η Διεπαγγεμλατική συμφωνήθηκε και το απότλεσμά της θα φανεί μετά την λειτουργίας της και στις τιμές στο γάλα. Πρέπει να δώσουμε υπεραξία στο τελικό προϊόν".

Νωρίτερα το Agronews έγραφε: 

 Με ώθηση από τα Καλάβρυτα το νέο αντάμωμα για την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας

Με ώθηση τις κυβερνητικές προθέσεις όπως αυτές διατυπώθηκαν και μέσω της επίσκεψης του πρωθυπουργού στα Καλάβρυτα, για στήριξη της κτηνοτροφίας οι φορείς του κλάδου σε συνάντηση που βρίσκεται σε εξέλιξη σε κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο επιδιώκουν για μία ακόμα φόρα να δοθεί λύση στο πολυθρύλητη υπόθεση που ακούει στο όνομα Διεπαγγελματική Φέτας.
Αν και από το καλοκαίρι η υπόθεση είχε παγώσει, οι κτηνοτρόφοι και οι μεταποιητές επιδιώκουν να ξαναζεστάνουν την υπόθεση με δεδομένο μάλιστα ότι τα προβλήματα με τις τιμές στο γάλα παραμένουν.  

Μάλιστα τα πράγματα μεταξύ των αιγοπροβατοτρόφων και των μεταποιητών σε πολλές περιπτώσεις κινούνται σε τεντωμένο σχοινί. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι όπως έγινε γνωστό την παρέμβαση του Εισαγγελέα φαίνεται να έφεραν οι δηλώσεις της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Ολυμπίας Τελιγιορίδου, η οποία σε ανοικτή συγκέντρωση κτηνοτρόφων στην Θεσσαλία, έστειλε μήνυμα για συνέπειες σε αυτούς που μπαίνουν εμπόδιο στην παραγωγική προσπάθεια και πιέζουν με τις χαμηλές τιμές γάλακτος.

«Όσοι κλέβουν τον ιδρώτα των κτηνοτρόφων με τις παράνομες ελληνοποιήσεις θα υποστούν τις συνέπειες..», είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως «Είμαστε υπέρ της υγιούς επιχειρηματικότητας και το μήνυμα που τους στέλνω σήμερα είναι απλό. Μπορούμε να συζητήσουμε μαζί σας αλλά προϋπόθεση είναι να σεβαστείτε την αξιοπρέπεια των κτηνοτρόφων..», τόνισε στην ανοικτή συγκέντρωση 500 περίπου ατόμων, που διοργάνωσε ο Συνεταιρισμός αγελαδοτρόφων και Αιγοπροβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας στην Καρδίτσα, την περασμένη Παρασκευή.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο προϊστάμενος Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας έχει ήδη παραγγείλει προκαταρκτική εξέταση για το θέμα των παράνομων εισαγωγών γάλακτος αλλά και της νοθείας στους εισαγγελείς Πλημμελειοδικών Λάρισας, Βόλου, Τρικάλων και Καρδίτσας.

Υπενθυμίζεται, πως για το θέμα των ελέγχων στην αγορά γάλακτος πίεζαν το προηγούμενο διάστημα πίεζαν διαρκώς και η Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, αλλά και ο βουλευτής Κοζάνης της ΝΔ Γιώργος Κασαπίδης, ο οποίος είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία