Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Μοναδική συγκυρία για υψηλή τιμή στο πρόβειο και γίδινο γάλα φέτος

Ιδανικές μοιάζουν οι συνθήκες για τη βελτίωση των τιμών παραγωγού στο πρόβειο και το γίδινο γάλα, εξέλιξη την οποία οφείλει να περιφρουρήσει και η κυβέρνηση, αν θέλει πραγματικά να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων στην Ελλάδα και να δρέψει φυσικά το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής στην κάλπη.

provata-doc4

Γιάννης Πανάγος

10737
10

Μοναδική συγκυρία για υψηλή τιμή στο πρόβειο γάλα, λυτούς και δεμένους βάζει η βιομηχανία για να «σπάσει» την αγορά

Η αλήθεια είναι ότι η καλομαθημένη στη φθηνή πρώτη ύλη εγχώρια γαλακτοβιομηχανία, ανθίσταται αυτό τον καιρό με κάθε τρόπο. Από την προπαγάνδα που επιχειρεί μέσω του αστικού τύπου (χαρακτηριστικά τα τελευταία δημοσιεύματα στις Κυριακάτικες εφημερίδες), μέχρι τις προκαταβολές που δίνει μεμονωμένα στους παραγωγούς για να τους καταστήσει δέσμιους. 

Ακόμα και τα ήξεις αφίξεις της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης της Φέτας, με πιο  χαρακτηριστική την επιμονή στην ειδική ενίσχυση των κτηνοτρόφων, έρχονται να θολώσουν το κλίμα στην αγορά και να υπάρξει συμψηφισμός της τιμής που θα κληθούν να πληρώσουν αυτόν το χειμώνα για την προμήθεια της πρώτης ύλης με την όποια στήριξη των κτηνοτρόφων για την αγορά ζωοτροφών.

Εκ του πονηρού εκπορεύονται, όπως τελικά φαίνεται, και οι πληροφορίες που θέλουν να ανοίγει πάλι η «φάμπρικα» με τις εισαγωγές φρέσκου πρόβειου γάλακτος από την Ιταλία, όταν όλοι ξέρουν ότι  το γάλα στην Ιταλία δεν περισσεύει αυτόν τον καιρό και αν ήταν να έρθει στην Ελλάδα θα έφτανε σε τιμή πολύ πάνω από την τιμή που διεκδικούν αυτόν τον καιρό οι παραγωγοί και μπορεί να κυμανθεί από 1.60 μέχρι 1.80 ευρώ το κιλό ανάλογα με τις ποσότητες (οργανώσεις) και το σημείο στο οποίο βρίσκεται εγκατεστημένη η κτηνοτροφική εκμετάλλευση. 

Το μόνο βέβαιο αυτή τη στιγμή είναι ότι οι τυροκομικές επιχειρήσεις και η εγχώρια βιομηχανία γάλακτος γενικότερα «καίγονται» για πρώτη ύλη. Τα μηδενικά αποθέματα σε φέτα και η ζήτηση που υπάρχει για το προϊόν τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και διεθνώς, τους υποχρεώνουν να «τρέξουν» να βρουν πρώτη ύλη και να παράξουν τελικό προϊόν. Άλλωστε, ήταν αυτές οι συνθήκες αγοράς και αυτός ο ανταγωνισμός που επέβαλε και τα προηγούμενα δύο χρόνια τις μεταποιητικές μονάδες του κλάδου να πλειοδοτήσουν στην τιμή παραγωγού και να ανεβάσουν την τιμή της πρώτης ύλης. Σήμερα ισχύουν οι ίδιες ακριβώς προϋποθέσεις, ενώ υπάρχει και ένας επιπλέον λόγος. Τα κόστη παραγωγής τον τελευταίο χρόνο έχουν αυξηθεί κατά 30% τουλάχιστον. Η τιμή με την οποία θα πρέπει να διατεθεί το πρόβειο γάλα από τους παραγωγούς, αν πέρσι διαμορφώθηκε στο 1,25 ευρώ το κιλό κατά μέσο όρο, φέτος θα πρέπει να ξεκινάει από 1,63 ευρώ και πάνω. 

Είναι στα χέρια των παραγωγών να χειρισθούν το θέμα με τέτοιο τρόπο, ώστε να υπάρξει πραγματική βελτίωση της τιμής του γάλακτος και προϋποθέσεις για τη βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών τους εκμεταλλεύσεών.

Είναι υποχρέωση και της Πολιτείας να διαφυλάξει τον ελεύθερο ανταγωνισμό και τις πραγματικές συνθήκες αγοράς, έτσι ώστε, ο κλάδος να αναπτυχθεί με επενδύσεις και από την πλευρά των παραγωγών και όχι μόνο της βιομηχανίας.    

Σχόλια (10)
Προσθήκη σχολίου

08-09-2022 22:41Βοσκός

Το γάλα θα πάει 2€ και η φέτα στα σούπερ μάρκετ 17€ το κιλό θα βγει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές στη κυβέρνηση και θα πάει το βασικό μισθό 1700€ για να μπορέσει ο καταναλωτής να αγοράζει φέτα. (από τη συνέντευξη του Βαϊόπουλου σε τοπικό ραδιόφωνο), αυτός ο τύπος θα μας σώσει...... αυτό ακριβώς μας αξίζει

Απάντηση

07-09-2022 17:40Tseligas

Tseligas @ ΜΤ Εάν εγώ ονειρεύομαι κοπάδια και τσάντες με λεφτά έλα στην Αιτωλοακαρνανία να το διαπιστώσεις με τους ίδιους τους οφθαλμούς σου! Μεγάλα εργοστάσια κυρίως από Θεσσαλία μεριά κινούνται έτσι …. Μάλλον δεν σε βολεύει η πραγματικότητα… Τι να κάνουμε τζάμπα γάλα τέλος!!!! Απάντηση

Απάντηση

07-09-2022 08:29SPARLAP

Αυτοί που κερδίζουν δεν είναι οι παραγωγοί-αγρότες αλλά πάντα οι ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΙ, φίλε κτηνοτρόφε. Ο γεωργός έχει να αντιμετωπίσει όπως και ο κτηνοτρόφος όλη την ακρίβεια αλλά και το "σύμμαχο" καιρό, επομένως θεωρώ πολύ ακραίο να κατηγορείς τον συνοδοιπόρο σου γεωργό για την αύξηση τιμών!!!!!!!!!!!

Απάντηση

06-09-2022 13:57Τσελιγκας

Φίλοι κτηνοτρόφοι μην ακούτε τις τιμές που έμμεσα οι ψεύτο ιστοσελίδες προσπαθούν να περάσουν . Έχω 1200 πρόβατα και με παρακαλάνε με 2€ το κιλο Το γάλα θα πάει στα ύψη Κάνουν κρα για πρώτη ύλη αν δεν παραδώσουν τις ποσότητες σε τυριά που έχουν συμφωνήσει θα ξεσκίσουν οι ρήτρες! Στα καφενεία γυρίζουν με τσάντες ευρώ και παρακαλάνε! Σφάζονται τα τυροκομεία μεταξύ τους! Κρατάτε γερά συνάδελφοι κτηνοτρόφοι!!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

06-09-2022 09:51Derauf

Όσο και να αυξηθεί η τιμή πάλι τα ίδια προβλήματα θα υπάρξουν. Θα φτάσει να πωλείται το τριφύλλι από τους αγροταρες 0.50 το ίδιο θα συμβεί και με το καλαμπόκι και τις άλλες τροφές οπότε μια από τα ίδια. (* όχι αγροταρες άλλο ήθελα να γράψω χειρότερο αλλά είπα να μην το κανω)

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

05-09-2022 19:56Μπαμπούλας Α Ε

Δεν πειράζει θα πουλάνε φέτα με γάλα από Βουλγαρία και Ρουμανία και Σκόπια

Απάντηση

05-09-2022 15:59Ττ

Μου αρέσει που ο κύριος Πανάγος δίνει τιμές όπως και στο ροδάκινο αφήστε κύριε Πανάγο ότι θέλουν θα δώσουν αφού δεν υπάρχει οργάνωση των παραγωγών να διεκδικεί ότι θέλουν κάνουν

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία