BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

H μονίλια «ρίχνει» τα πρώιμα ροδάκινα, με τιμές στα ορεινά

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στα ροδάκινα, επιτραπέζια και συμπύρηνα,, καθώς οι επίμονες βροχοπτώσεις της περασμένης εβδομάδας έχουν οδηγήσει σε έκρηξη προσβολής των ώριμων καρπών από τη μονίλια, ασθένεια η οποία διευκολύνεται, ειδικά στις πρώιμες περιοχές και από την πλημμελή καλλιεργητική φροντίδα όλο το προηγούμενο διάστημα.

H μονίλια «ρίχνει» τα πρώιμα ροδάκινα, με τιμές στα ορεινά

2
1
Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τους αγοραστές να αποφεύγουν την παραλαβή επιτραπέζιων ροδάκινων από τις πεδινές περιοχές Ημαθίας και Πέλλας, αναζητώντας ήδη προϊόν από τα ορεινά, όπου, τα δένδρα και οι καρποί βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των τιμών παραγωγού, εκεί όπου η εικόνα της παραγωγής, είτε λόγω οψιμότητας είτε λόγω καλύτερης καλλιεργητικής φροντίδας (συστηματικοί και έγκαιροι ψεκασμοί)  παραμένει σε υψηλά ποιοτικά επίπεδα.

Θέμα ανακύπτει και με τα συμπύρηνα ροδάκινα, η παραγωγή των οποίων αναμένεται μειωμένη σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις της μεταποιητικής βιομηχανίας, κάτι που θα επηρεάσει στην πορεία και την τιμολογιακή της πολιτική. Σημειωτέον ότι οι παραλαβές από τα εργοστάσια παραγωγής κομπόστας έχει ήδη ξεκινήσει, με την Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος να κάνει ότι μπορεί για να κρατήσει την τιμή παραγωγού κάτω από τα 25 λεπτά το κιλό.

Νωρίτερα, το Agronews έγραφε:

Σάπισαν στα δέντρα νεκταρίνια και ροδάκινα σε Ημαθία

Σαπισμένα ροδάκινα αλλά και νεκταρίνια, αντικρίζουν στις φυτείες τους τόσο πάνω στα δέντρα, όσο και κάτω στη γη, οι παραγωγοί της Ημαθίας και της Πέλλας, οι οποίοι ξαναζούν αυτές τις μέρες τον περσινό υδάτινο εφιάλτη, για τον οποίο ακόμη περιμένουν να αποζημιωθούν.

Οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις, με χαμηλές θερμοκρασίες, για σχεδόν μια εβδομάδα στην ευρύτερη περιοχή, έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά, η οποία σε πολλές περιπτώσεις, όπως μας είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας Τάσος Χαλκίδης, εκτιμάται ότι ξεπερνάει το 60%-70% των ποικιλιών που βρίσκονται στα δέντρα.

«Έχουμε σηκώσει τα χέρια. Τώρα που άνοιξε ο καιρός και πηγαίνουν οι παραγωγοί να συγκομίσουν, βλέπουμε τη ζημιά που έχει προκληθεί. Σε ποικιλίες όπως είναι η Royal Glory, η Royal Summer, για τα επιτραπέζια ροδάκινα, η Big Top και η Ali Top, στα νεκταρίνια, υπάρχουν σαπισμένοι καρποί ακόμη και πάνω στα δέντρα. Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και στην Κατερίνα για τα συμπύρηνα ροδάκινα» εξήγησε ο κ. Χαλκίδης, σημειώνοντας πως οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση.

Ο ίδιος μας πληροφόρησε πως αντιπροσωπεία του Αγροτικού Συλλόγου Βεροίας την προηγούμενη Πέμπτη 28 Ιουνίου επισκέφθηκε το γραφείο της προϊσταμένης του ΕΛΓΑ στην πρωτεύουσα της Ημαθίας, η οποία, όμως, κατά τον κ. Χαλκίδη, είπε πως αναμένει εντολή από τα κεντρικά για να προχωρήσει σε καταγραφές ζημιών.

«Πρέπει να αποζημιωθούμε. Είναι ακριβώς η ίδια περίπτωση με πέρσι, με διαφορά λίγων ημερών. Τότε ήταν το τριήμερα 14-17 Ιουλίου, τώρα οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις σημειώθηκαν το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου», σημείωσε ο συνομιλητής, υπενθυμίζοντας με αγανάκτηση ότι ο εμπαιγμός για τις αποζημιώσεις από την περσινή καταστροφή δεν έχει τελειωμό, αφού σε λιγότερο από δύο εβδομάδες συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη στιγμή που συντελέστηκε και οι υποσχέσεις μένουν ανεκπλήρωτες, όπως συμβαίνει και για την απώλεια εισοδήματος από το ρωσικό εμπάργκο.

Το απόγευμα της Δευτέρας 2 Ιουλίου παραγωγοί εκπρόσωποι από αγροτικούς συλλόγους τόσο της Ημαθίας, όσο και της Πέλλας, αλλά και της Δυτικής Μακεδονίας και της Λάρισας, σύμφωνα με τον κ. Χαλκίδη, θα έχουν συνάντηση στη Βέροια για να αξιολογήσουν την κατάσταση και να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους για να αποζημιωθούν για τη μεγάλη ζημιά που έχει συντελεστεί.

Ακολουθεί σχετική ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου «Ενότητα» - Πέλλας


Ζημιές βροχοπτώσεων και εμπάργκο στα ροδάκινα  

Συζητήσαμε, σε Γενική Συνέλευση των μελών του Αγροτικού Συλλόγου «ΕΝΟΤΗΤΑ» - Πέλλας στο Γυψοχώρι, την τραγική κατάσταση και με τη φετινή ροδακινοπαραγωγή μας. Στη συζήτηση αναδείχτηκαν τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουμε και φέτος με τις καλλιέργειές μας και κύρια με την καλλιέργεια ροδάκινων και των άλλων φρούτων ( κεράσια, δαμάσκηνα, βερίκοκα ).  

     Βιώνουμε τα ίδια συναισθήματα αγανάκτησης & απόγνωσης, νοιώθοντας απροστάτευτοι από την Πολιτεία, τόσο για τις ζημιές από τα καιρικά φαινόμενα από τον ΕΛΓΑ, όσο και από τα εμπορικά αδιέξοδα  διάθεσης & τις τιμές της παραγωγής μας με τη συνέχιση του εμπάργκο των εξαγωγών προς τη ρώσικη αγορά.

     Είμαστε αντιμέτωποι, ξανά, με τις γνωστές συνέπειες των έντονων βροχοπτώσεων («αποχρωματισμοί», Μονίλιες, σκασίματα ) σε Επιτραπέζια Ροδάκινα, Νεκταρίνια, Κεράσια, Δαμάσκηνα, χωρίς να υπάρχει κάλυψη από τον ΕΛΓΑ, παρά τα θετικά περσινά πορίσματα της Επιτροπής Επιστημόνων Γεωπόνων του Υπουργείου & του Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας.       

     Παράλληλα βλέπουμε σημαντικό αδιέξοδο στην εμπορία & την εξαγωγική δραστηριότητα και τις τιμές παραγωγού για τα  φρούτα μας να κατατρακυλούν, την ίδια στιγμή που η ανεξέλεγκτη από την κυβέρνηση κερδοσκοπία των μεγαλεμπόρων τα δίνει στην κατανάλωση με το άνοιγμα της γνωστής “ψαλίδας” τιμών παραγωγού και εργαζόμενου καταναλωτή με τιμές στο ράφι να είναι μέχρι και 8-9 φορές επάνω.

Συμβάλει σ’αυτό το συνεχιζόμενο  εμπάργκο  με  την απώλεια της σημαντικότατης τα τελευταία χρόνια εξαγωγικής δραστηριότητας προς  τη  Ρωσία, συνέπεια  του εμπόλεμου κλίματος στην Ουκρανία,  μετά  την  παρέμβαση  ΕΕ - ΗΠΑ  - ΝΑΤΟ  με  την  συμβολή   και  της  χώρας  μας σ' αυτή από τη μια και της Ρωσίας από την άλλη, έχουν ουσιαστικά μηδενιστεί οι εξαγωγές μας. Και  είναι  γνωστό ότι  η  Ρωσία  αποτελούσε  σημαντικό  αποδέκτη  της  φρουτοπαραγωγής  της  χώρας  μας  μετά  την  απώλεια  των  αγορών  των  χωρών  της  ΕΕ. Από κοντά και οι εμποροβιομήχανοι κερδοσκοπούν ανεξέλεγκτα δίνοντας εξευτελιστικές τιμές κάτω του κόστους παραγωγής, αφού εκβιάζουν με το εμπάργκο.

Η Πολιτεία οφείλει να υπερασπιστεί την ντόπια παραγωγή και τα συμφέροντα των φρουτοπαραγωγών και συνολικά των μικρομεσαίων αγροτών, διαχωρίζοντας τη θέση της από τις κυρώσεις της ΕΕ. Να στηρίξει έμπρακτα το χαμένο εισόδημα μας εισόδημα από το συνεχιζόμενο εμπάργκο στις εξαγωγές μας.

Εμείς από τη μεριά μας, είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε για την επιβίωση των οικογενειών μας και θα το κάνουμε με κάθε πρόσφορο μέσο. Προχωράμε άμεσα  σε κοινή ανοικτή σύσκεψη με τους Αγροτικούς Συλλόγους Βέροιας & Νάουσας , που συνεργαζόμαστε στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων ( τη Δευτέρα 2 / 7 στο Αναψυκτήριο «ΕΛΙΑ» στη Βέροια στις 6.30’ μ.μ.) και καλούμε σε αυτή όλους τους ροδακινοπαραγωγούς της Πέλλας.

Γυψοχώρι, 29 - 6 - 2018                                                 

Αγροτικός Σύλλογος «ΕΝΟΤΗΤΑ» - Πέλλας

Να αποζημιωθούν οι παραγωγοί ροδάκινων και νεκταρινιών ζητάει ο Χαρακόπουλος

 «Ο άστατος καιρός και οι έντονες και παρατεταμένες βροχοπτώσεις, τον τελευταίο καιρό, έχουν δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα σε δενδρώδεις καλλιέργειες ροδάκινων και νεκταρινιών σε περιοχές του νομού Λάρισας» αλλά «και σε άλλες καλλιέργειες, όπως στη μηδική». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου. 

Συγκεκριμένα, ο Θεσσαλός πολιτικός αναφέρει στην ερώτησή του ότι «οι αγρότες στη Γιάννουλη, στη Φαλάνη, στο Αργυροπούλι και στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Τυρνάβου, όπου εντοπίζεται ο κύριος όγκος των καλλιεργειών αυτών, διαμαρτύρονται για την υποβάθμιση της ποιότητας των καρπών λόγω της βροχής, ειδικά για τις ποικιλίες που βρίσκονται στην ωρίμανση. Το γεγονός αυτό πρακτικά σημαίνει αδυναμία πώλησης των προϊόντων τους και μεγάλη απώλεια εισοδήματος. Παρόμοια καιρικά φαινόμενα την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο είχαν και πάλι δημιουργήσει προβλήματα στην παραγωγή στις εν λόγω καλλιέργειες. Ωστόσο, το θολό τοπίο σχετικά με το αν δικαιούνται οι αγρότες η όχι αποζημίωση για μια ζημιά που όντως υπήρξε, έχει δημιουργήσει έλλειμμα εμπιστοσύνης στον αγροτικό κόσμο». 

Ζημιές και σε τριφύλλια 

Επιπλέον, ο κ. Χαρακόπουλος επισημαίνει ότι «οι βροχοπτώσεις δημιούργησαν πρόβλημα και σε άλλες καλλιέργειες, όπως στη μηδική. Ως γνωστόν, η υποβάθμιση της ποιότητας του σανού μηδικής όταν αυτός βρέχεται είναι σημαντική. Οι αγρότες διαμαρτύρονται διότι ο σανός που βράχηκε είναι σε δέματα στο χωράφι αλλά ο παραγωγός δεν έχει δικαίωμα αποζημίωσης. Η ολοένα και συχνότερα ασυνήθιστες για την εποχή καιρικές συνθήκες επιβαρύνουν αρνητικά την παραγωγική διαδικασία και προβληματίζουν έντονα τον παραγωγικό κόσμο». Υπογραμμίζει δε την ανάγκη αναδιαμόρφωσης του Κανονισμού του ΕΛΓΑ που «θα πρέπει να αποτελεί αντικείμενο ενδελεχούς εξέτασης από την πολιτεία, προκειμένου η προστασία της αγροτικής παραγωγής να καταστεί ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό εργαλείο».

Καταλήγοντας το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά από τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει:

1. Αν θα λάβει υπ’ όψιν του τις ανωτέρω παρατηρήσεις και αν θα προβεί στις κατάλληλες ενέργειες ώστε να εξεταστεί έγκαιρα η ζημιά που υπάρχει σε περιοχές του νομού Λάρισας σε νεκταρίνια και ροδάκινα από τις βροχοπτώσεις και να αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί.

2. Για ποιο λόγο δεν αποζημιώνονται οι παραγωγοί σανού μηδικής που ζημιώθηκαν από τη βροχή, ενώ είχαν την παραγωγή τους σε δέματα στο χωράφι και αν θα το αλλάξει αυτό και με ποιο τρόπο.

Διαβάστε στην Agrenda που κυκλοφορεί:

Μόνο στα καλά Summer κρατήθηκε το 35άρι 

Αντοχές επέδειξε το τελευταίο δεκαήµερο η τιµή παραγωγού στο επιτραπέζιο ροδάκινου αφού τα καλής ποιότητας προϊόντα (τα όψιµα πλέον Royal Summer,  Summer Lady, Summer Rich) πουλήθηκαν στα 35 λεπτά το κιλό (σε κάποιες λίγες περιπτώσεις προσέγγισαν τα 40 λεπτά) µε τα δεύτερης ποιότητας να πιάνουν τα 23 – 25 λεπτά/κιλό (την περσινή δηλαδή τιµή της α΄ ποιότητας). Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ της Agrenda την επόµενη εβδοµάδα οι παραγωγοί εκτιµούν ότι οι τιµές θα πιεστούν περεταίρω αφού η ισπανική και η ιταλική παραγωγή που φέτος κατά γενική οµολογία οψίµησε, έχει ξεκινήσει να κάνει αισθητή την παρουσία της στα ευρωπαϊκά ράφια.

«Οι τιµές παραγωγού τις τελευταίες ηµέρες κυµαίνοντα  στα 30 – 35 λεπτά. Ο λόγος είναι ότι τα ελληνικά ροδάκινα έχουν αυξηθεί και µαζί µε αυτά και τα ισπανικά που φέτος είναι όψιµα», σηµειώνει στην Agrenda o διευθυντής του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, Νίκος Σάκουλας

Υπάρχει ζήτηση

Από την πλευρά του ο παραγωγός από την Κουλούρα Ηµαθίας και πρόεδρος του συνεταιρισµού «Εύφορος γη» Γιώργος Γκάλαβος, τονίζει ότι η τιµή παραγωγού στα καλά ροδάκινα ήταν µέχρι και την εβδοµάδα που µας πέρασε (26-29 Ιουνίου) σε καλά επίπεδα που σε κάποιες περιπτώσεις «έβλεπαν» και τα 40 λεπτά το κιλό, ενώ σύµφωνα µε τον ίδιο «στα δεύτερης ποιότητας η τιµή κυµαίνεται στα 25 λεπτά το κιλό. Εδώ και ένα δεκαήµερο οι τιµές αυτές είναι σταθερές. Ευτυχώς ζήτηση ακόµα υπάρχει αλλά περιµένουµε κάµψη όταν θα αυξηθούν τα ισπανικά και τα ιταλικά επιτραπέζια στην ευρωπαϊκή αγορά. Η ευρωπαϊκή αγορά έχει µια δυναµική που δύσκολα αλλάζει. Αν πέσουν πολλά από τις ανταγωνίστριες χώρες σίγουρα θα έχουµε µείωση», υπογραµµίζει ο παραγωγός.

«Πήγαµε καλά»

Για τιµές που ξεκινούν από τα 23 λεπτά το κιλό και σε κάποιες εξαιρετικές περιπτώσεις αγγίζουν τα 40 λεπτά κάνει λόγο στην Agrenda και ο υπεύθυνος ποιοτικού ελέγχου και παραγωγής του Αγροτικού Συνεταιρισµού «Ν. Αλιάκµων» Άµµου Βέροιας, Ανδρέας Οβεζίκ. Όπως µας εξηγεί: «ευτυχώς µέχρι στιγµής πήγαµε καλά. Τώρα συγκοµίζουµε τα Royale Summer και τα Royal Glory µε τιµές παραγωγού που στα πολύ ποιοτικά ροδάκινα φτάνουν σχεδόν τα 40 λεπτά το κιλό. Στις περιπτώσεις των β’ κατηγορίας είναι στα 23 – 25 λεπτά το κιλό. Το επόµενο διάστηµα περιµένουµε µείωση των τιµών αφού µπαίνουν στην αγορά Ισπανία και Ιταλία (µε τα Spring Bell και τα Britney Lady)».

Από τ’ αποδυτήρια ξεκίνησε το pressing στο συμπύρηνο

Με pressing, δηλαδή πίεση, από τα αποδυτήρια, ξεκινάει για µια ακόµη φορά η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ), εν όψει της νέας περιόδου παραλαβής του βιοµηχανικού ροδάκινου. Το γεγονός προκαλεί οργισµένες αντιδράσεις από την πλευρά των παραγωγών, στις πλάτες των οποίων οργανώνεται κάθε χρόνο η προσπάθεια της βιοµηχανίας για την κατάκτηση των διεθνών αγορών.

Πιστή στην προσφιλή της τακτική η ΕΚΕ, δια του ισόβιου προέδρου της Κώστα Αποστόλου, ανεβάζει για µια ακόµη φορά τον πήχη των ποιοτικών προδιαγραφών για τις φετινές παραλαβές ροδάκινου, χωρίς να προαναγγέλλει κάτι ανάλογο για την τιµή παραγωγού, η οποία παραµένει ασαφής και προφανώς επιδιώκεται να κινηθεί βάσει της προσφοράς πρώτης ύλης και στα όρια της βιωσιµότητας των εκµεταλλεύσεων.

Στην αναγγελία της ΕΚΕ για µέσο βάρος καρπών στα 160-170 γραµµάρια και για ελάχιστο βάρος στα 120 γραµµάρια (στις φετινές παραδόσεις), απαντάει µε ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος Γεωργών Βέροιας, τονίζοντας επί της ουσίας ότι η συνεχής συµπίεση των απολαβών του παραγωγού, είτε από τη βιοµηχανία είτε και από την Πολιτεία, οδηγεί µε βεβαιότητα στην εγκατάλειψη της παραγωγικής διαδικασίας, εξέλιξη η οποία δεν ωφελεί κανέναν.

Η ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας στις 22 Ιουνίου αναφέρει τα εξής:

Ξεκινά τις επόµενες ηµέρες η συγκοµιδή του συµπύρηνου ροδάκινου και θεωρούµε απαραίτητο να ενηµερώσουµε και µείς την Ε.Κ.Ε.  για την αναγκαιότητα της ανάλογης «τιµής» στην κατάλληλη ποιότητα.

Ευχαριστούµε την ΕΚΕ και τον κύριο Κ. Αποστόλου που αναγνωρίζει ευθαρσώς ότι η κατάκτηση της παγκόσµιας αγοράς στην κοµπόστα, το χυµό και το κατεψυγµένο προϊόν οφείλεται σε δύο βασικές προϋποθέσεις (όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση της ΕΚΕ).

1) Την άριστη ποιότητα της πρώτης ύλης και του τελικού προϊόντος

2) Το ανταγωνιστικό κόστος.

Να σηµειώσουµε λοιπόν το αυτονόητο, ότι κάποιοι µόχθησαν και ξοδεύτηκαν και αγωνίστηκαν για την α’ υλη και είναι οι µόνοι που έχουν υποστεί τις συνέπειες του ανταγωνιστικού κόστους. Κι αυτοί είναι οι αγρότες παραγωγοί.

Αν λάβουµε λοιπόν υπ’ όψιν µας ότι δεν υπήρξε κανείς να στηρίξει  την πάγια απαίτηση µας για καλύτερες τιµές παραγωγού, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα κέρδος επιβίωσης.

Αν προσµετρήσει κανείς τις τεράστιες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις που έχουµε δεχτεί τα τελευταία χρόνια, τον ΕΦΚΑ, τον ΕΝΦΙΑ, το τέλος επιτηδεύµατος και µια σειρά από άλλες δυσβάσταχτες επιβαρύνσεις (για τις οποίες ποτέ δεν είδαµε από την πλευρά σας µια δήλωση συµπαράστασης), καθώς και τις υποχρεώσεις µας απέναντι στον ΕΛΓΑ ο οποίος πεισµατικά αρνείται κάθε αίτιο ζηµιάς, για το οποίο παρά τις υποσχέσεις του υπουργού δεν αποζηµιωνόµαστε.

Εάν σκεφτούµε ότι στήριξη για την ζηµιά από το εµπάργκο δεν είδαµε ποτέ τα τρία τελευταία χρόνια.

Τότε πολύ εύκολα κ. Κ. Αποστόλου φτάνουµε στο συµπέρασµα της υποβαθµισµένης ποιότητας, της µειωµένης παραγωγής κ.ο.κ.

Κι αν οι ανακοινώσεις σας δείχνουν ήπιες και σε «συναινετικό» δήθεν κλίµα είναι γιατί και σεις αντιλαµβάνεσται πως το µάρµαρο έχει ραγίσει κι αυτό µέχρι σήµερα το πλήρωναν µόνο οι παραγωγοί που τώρα δυστυχώς παραπαίουν. Το ίδιο και το προϊόν.

Όπως επίσης όλοι αντιλαµβανόµαστε πολύ καλά ότι το επόµενο  µάρµαρο πλέον θα το πληρώσουµε όλοι µας σαν τοπική οικονοµία και σαν τοπική κοινωνία.

Γιατί κε Κ. Αποστόλου στην περιοχή µας, όταν καταρρέουν οι αγρότες τότε καταρρέουµε όλοι µαζί.

Για τον Α.Σ.Γ. ΒΕΡΟΙΑΣ

Ο πρόεδρος Αναστάσιος Χαλκίδης

Ο Γενικός γραµµατέας Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου

 

     


Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

02-07-2018 15:51γιωργος

δεν εχει σχεση με πλημμελη φροντιδα,λεγεται "καταρρευση σαρκας"και ειναι δευτερογενες συμμπτωμα η μοννιλια

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία