BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Ακάρεα, τετράνυχους και Tuta Absoluta έπιασε η υπαίθρια ντομάτα Θεσσαλίας

Την εμφάνισή του έκανε το ακάρεο άκουλους με μεγάλους πληθυσμούς στις πρώιμες και μεσοπρώιμες καλλιέργειες υπαίθριας ντομάτας στους νομούς Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Φθιώτιδας.

Πίεση στην τιμή της υπαίθριας ντομάτας από όψιμες περιοχές

2
0

Όπως αναφέρουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Βόλου, τα προσβεβλημένα φύλλα και στελέχη κιτρινίζουν και αργότερα καφετιάζουν. Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις η επιδερμίδα των καρπών γίνεται σκληρή - καστανοκόκκινη και τα φυτά ξεραίνονται.

Οι ειδικοί συστήνουν ψεκασμό, αλλά μόνο μετά την διαπίστωση της προσβολής, με κατάλληλα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, όπως abamectin κ.α

Τετράνυχος (Tetranychus urticae)

Συνεχίζεται η παρουσία του τετρανύχου στις πρώιμες, μεσοπρώιμες και όψιμες καλλιέργειες υπαίθριας τομάτας στους νομούς Καρδίτσας, Λάρισας ,Μαγνησίας, Τρικάλων και Φθιώτιδας.

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν την εποχή αυτή ευνοούν την ανάπτυξη των τετρανύχων. Απαιτείται συνεχής επιθεώρηση από τους παραγωγούς λόγω του ότι η προσβολή από τους  εχθρούς αυτούς εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα στο χωράφι.

Οι ειδικοί συστήνουν ψεκασμούς, μόνο μετά τη διαπίστωση της προσβολής (3 άτομα/φύλλο) και όχι προληπτικά, με κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα (με δραστικές ουσίες όπως Abamectin ,avermectin, spiromesifen, sulphur.

Tuta Absoluta

H πτήση του εντόμου στο δίκτυο φερομονικών παγίδων συνεχίζεται. Οι πληθυσμοί του εντόμου στις καλλιέργειες είναι ανησυχητικά υψηλοί παρατηρούνται προσβολές στα φύλλα και στους καρπούς των φυτών 

Θα πρέπει να γίνουν επεμβάσεις με εντομοκτόνα μόνο όταν διαπιστωθεί προσβολή και όχι προληπτικά, με κατάλληλα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα όπως baccilus  thuringensis, abamectin  κ.α. εγκεκριμένα σκευάσματα.

Οι ψεκασμοί να γίνονται κατά προτίμηση μετά τη δύση του ηλίου και με ένα μόνο εκλεκτικό εντομοκτόνο (για tuta absoluta). Επανάληψη μετά από δεκαπέντε ημέρες.

Περονόσπορος (Phytophthora infestans –Peronospora parasitica).

Αναμένεται η είσοδος του περονόσπορου στις καλλιέργειες μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις στους νομούς Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας Τρικάλων και  Φθιώτιδας.

Η ασθένεια ευνοείται από υγρό και δροσερό καιρό. Απαιτείται πολύ υψηλή σχετική υγρασία 80-100% και θερμοκρασίες από 3-260C (άριστη θερμοκρασία 18-220C).

Όσοι παραγωγοί διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών από περονόσπορο καλούνται να προστατεύσουν την παραγωγή τους: με ψεκασμούς κάλυψης με επιτρεπόμενα, φυτοπροστατευτικά σκευάσματα: Fosetyl-aluminium, Pyra.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία