BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Θυμήθηκε τα στέκια, κουβέντα για τιμή στο συμπύρηνο η ΕΚΕ

Σε λίγες μέρες τελειώνει η συγκομιδή της ποικιλίας Αndross, ενώ η Εverts είναι άκαρπη και λίγη, που σημαίνει ότι βρισκόμαστε στο τέλος της σεζόν για το συμπύρηνο ροδάκινο και οι μεταποιητές δεν κάνουν ακομα λόγο για τιμή, καταγγέλλει ο Αγροτικός Σύλλογος Βέροιας, μιλώντας για «θέατρο του παραλόγου».

Θυμήθηκε τα στέκια, κουβέντα για τιμή στο συμπύρηνο η ΕΚΕ

2
0

Από τη μία πλευρά, σύμφωνα με τους ροδακινοπαραγωγούς, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλουμε τις αποζημιώσεις 8,5 εκατ. ευρώ «τσουβάλιασε» περσινές βροχοπτώσεις, εμπάργκο και στήριξη του εισοδήματος σε μία πληρωμή που τη χαρακτηρίζουν ψίχουλα. Από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος της ΕΚΕ Κώστας Αποστόλου επικαλείται θέματα ποσότητας, ποιότητας και στεκιών, αλλά δεν κάνει κουβέντα για την τιμή του συμπύρηνου, ένα βήμα πριν τη λήξη της φετινής σεζόν.

Από τον Αγροτικό Σύλλογο Βέροιας ανακοινώθηκαν τα εξής:

«Με βαθιά θλίψη παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες τις εξελίξεις στο θέμα του ροδάκινου.

Για άλλη μία φορά το «θέατρο του παραλόγου» όπως θα έλεγε και γνωστός φίλος συνδικαλιστής από τον Κοπανό της Νάουσας έδωσε την παράστασή του .

Φοβούμαστε πως ήταν και μια από τις τελευταίες παραστάσεις. Αν όχι η τελευταία.

Περιχαρής ο Υπουργός Αποστόλου αφού προηγουμένως τσουβάλιασε «περσινές βροχοπτώσεις» , «εμπάργκο» , «στήριξη του εισοδήματος» όλα σε ένα «νοικοκυρεμένα», όλα σε ένα «μίνιμουμ de minimis» προσέτρεξε στους γνωστούς σκηνοθέτες , παράγοντες, κομπάρσους του, για να τον δοξάσουν για την σπουδαία του ενέργεια και την διανομή του υπέρογκου ποσού των 8,5 εκατ. ευρώ στους κατεστραμμένους ροδακινοπαραγωγούς των πέντε νομών.

«Τεράστιο» το ποσό και ανάλογη και η ανταμοιβή του, Χειροκροτήστε.

Άναυδοι οι θεατές «αγρότες» κατά την έξοδο εισπράττουν ψίχουλα από την επιστροφή του εισιτηρίου τους, και τα μηδενικά των προσδοκιών τους .

Αυλαία

Μια άλλη πράξη του άλλου διαρκούς «θεάτρου του παραλόγου» που ζούμε σαν αγρότες είδαμε να εξυφαίνεται από την αυλαία της Ε.Κ.Ε.

Ο άλλος κ. Κ. Αποστόλου για διαφορετικούς λόγους την κάθε φορά ανακοινώνει (και καλά κάνει θα έλεγε κανείς) τα περί «ποσότητας», « ποιότητας» , «στεκιών» κ.λ.π.

Περί της τιμής του συμπύρηνου κ. Αποστόλου ;

Η Αndross κ. Αποστόλου είναι στο μεσουράνημά της και σε λίγες μέρες στο τέλος της . Η Εverts άκαρπη και λίγη. Άρα είμαστε στο τέλος του συμπύρηνου.

Την τιμή θα την μάθουμε πολύ μετά το τέλος ;

Ο άλλος κ. Αποστόλου επί του θέματος ;".


Νωρίτερα το Agronews έγραφε τα εξής: 

Μετά το «όμφακες εισίν» της ΕΚΕ καταγγελίες για… μαύρα ροδάκινα

Επιβεβαιώνονται πανηγυρικά οι δημοσιεύσεις του AgroNews που επισημαίνουν τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζει φέτος η εγχώρια μεταποιητική βιομηχανία κομπόστας να συγκεντρώσει τις απαραίτητες για την κάλυψη των παραγγελιών ποσότητες από τους παραγωγούς.

Από τη μια η μειωμένη καρπόδεση και η ζημιά που έχει προκληθεί από τις επίμονες βροχοπτώσεις (μονίλια κ.α.) κι από την άλλη η έντονη κινητικότητα που αναπτύσσουν, ειδικά φέτος, μεταπράτες από βόρειες γειτονικές χώρες αλλά και ιταλοί έμποροι, φέρνουν την εγχώρια μεταποιητική βιομηχανία προ αδιεξόδου. Την ίδια στιγμή βέβαια, κανείς δεν θέλει να πληρώσει κάτι παραπάνω στον παραγωγό για να μείνει το προϊόν και η υπεραξία του στη χώρα.    

Χαρακτηριστική είναι η νέα ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΚΕ και στην οποία αναφέρονται τα ακόλουθα:

Παράνομή διακίνηση φρούτων και ιδίως του συμπύρηνου ροδάκινου

Εδώ και χρόνια, είναι γνωστά τα προβλήματα που παρατηρούνται την περίοδο συγκομιδής του συμπύρηνου ροδάκινου αλλά και γενικότερα του συνόλου των ροδάκινων και των άλλων φρούτων. Πολλά προϊόντα  συγκεντρώνονται από τυχαίους και εξωθεσμικούς διακινητές, σε χώρους ακατάλληλους και χωρίς στοιχειώδεις υποδομές, χωρίς φορολογικά παραστατικά, χωρίς ασφαλισμένο και εξειδικευμένο προσωπικό, χωρίς τήρηση όρων υγιεινής και ασφάλειας, χωρίς διασφάλιση ποιοτικών προδιαγραφών. Επιπλέον, πολλές φορές παρατηρείται το φαινόμενο αγοραστές του εξωτερικού να παραλαμβάνουν ροδάκινα απευθείας από τους αγρούς, πληρώνοντας μετρητοίς χωρίς κανένα παραστατικό, διογκώνοντας έτσι τη φοροδιαφυγή. Το φαινόμενο αυτό είναι έντονο και φέτος. 

Η φορολογική επιβάρυνση των αγροτών είναι σαφώς υψηλότερη τα τελευταία χρόνια δίνοντας κίνητρο στους ασυνείδητους πολίτες να επιδιώκουν την διακίνηση των προϊόντων χωρίς παραστατικά.

Καλούμε την Πολιτεία και τα αρμόδια όργανά της να επέμβουν αποτελεσματικά ώστε να δοθεί επιτέλους τέλος σ’ αυτή την απαράδεκτη κατάσταση.


Η προηγούμενη ανακοίνωση της Ένωσης

Από τη μια τα συμπύρηνα δεν φτάνουν, από την άλλη όλο γκρίνια για τα πράσινα

Μια από τις πιο «άστατες» χρονιές  διέρχεται φέτος η αγορά στο συμπύρηνο ροδάκινο, καθώς η παραγωγή υπολείπεται κατά πολύ τα επίπεδα που θα ήθελε η βιομηχανία, Ιταλοί και Βόρειοι γείτονες «κλέβουν» ποσότητες από την εγχώρια μεταποίηση, ενώ, πολλά από τα συμβόλαια που έχουν κλειστεί για  παραδόσεις κομπόστας δυσκολεύουν πολύ τη ζωή των ντόπιων μεταποιητών.


Μέσα σ’ όλα αυτά, από τη μια οι εγχώριοι μεταποιητές δεν δείχνουν διάθεση να πληρώσουν το κάτι παραπάνω (από τα 24 λεπτά) για τα καλά συμπύρηνα ροδάκινα, από την άλλη η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος, με ότι αυτή αντιπροσωπεύει πλέον, εκδίδει ανακοινώσεις τονίζοντας ότι «οι καλλιεργητές σπεύδουν να παραδώσουν απαράδεκτα μεγάλες ποσότητες πράσινου ροδάκινου». 

Σε αρκετές περιπτώσεις αυτό είναι μια αλήθεια, η οποία έχει να κάνει όμως με το γεγονός ότι μετά τις πολλές βροχές τα ροδάκινα (κυρίως της ποικιλίας Andros) δεν αντέχουν για πολύ στο δέντρο κι αν δεν κοπούν λίγο νωρίτερα κινδυνεύουν να σαπίσουν από τη μονίλια. 

H τελευταία ανακοίνωση της ΕΚΕ έχει ως εξής:

Εκτιμήσεις από την μεταποίηση των πρώιμων ποικιλιών συμπύρηνου ροδάκινου

Ολοκληρώθηκε η συγκομιδή των πρώιμων ποικιλιών του συμπύρηνου ροδάκινου και αυτές τις μέρες περάσαμε στην ποικιλία Andross.

Για άλλη μια χρονιά, η ποιότητα που παραλαμβάνουν οι βιομηχανίες μέχρι τώρα ήταν σε πολλές περιπτώσεις προβληματική, με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους παραγωγής, λόγω υψηλών αναλώσεων και τη δυσκολία επίτευξης κατάλληλης ποιότητας κομπόστας που η παγκόσμια αγορά θέλει.

Βεβαίως, το μέγεθος του καρπού ήταν καλύτερο από το περσινό. Και φυσικά, υπήρξαν παράγοντες, κυρίως η μονίλια, που δύσκολά ο παραγωγός μπορεί να αντιμετωπίσει και που οφείλονται στις ιδιαίτερα κακές φετινές καιρικές συνθήκες. Έτσι, χάθηκαν και πολλές χιλιάδες τόνοι συμπύρηνου ροδάκινου.

Δυστυχώς όμως, άλλη μια φορά, παραδίδονται στα εργοστάσια απαράδεκτα μεγάλες ποσότητες πράσινου ροδάκινου. Είναι μια αυτοκαταστροφική συμπεριφορά για όλους μας. Υπάρχει ακόμα καιρός να βελτιώσουμε την κατάσταση, αρκεί να θυμηθούμε ότι η ονομασία του προϊόντος μας είναι «κίτρινο συμπύρηνο ροδάκινο» και αυτό αναγράφεται σε όλες τις ετικέτες της κομπόστας.

Η συγκομιδή κίτρινων, κατάλληλης ωριμότητας ροδάκινων, θα βελτιώσει τις αποδόσεις των χωραφιών, θα βελτιώσει το κόστος μεταποίησης και έτσι θα κάνει πραγματικά ανταγωνιστικό το προϊόν μας στην παγκόσμια αγορά. Και να θυμόμαστε πάντα ότι το πράσινο ροδάκινο είναι ακατάλληλο ακόμα και για χυμοποίηση.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία