BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Κηλίδες από ωίδιο στις καρπουζιές της Θεσσαλίας

Την εμφάνιση του έκανε το ωίδιο (Erysiphe cichoracearum,Sphaerotheca fuliginea) στις καλλιέργειες της καρπουζιάς, καθώς μικρές κηλίδες με λευκή εξάνθηση εμφανίζονται στην άνω και κάτω επιφάνεια των φύλλων, στους μίσχους και τους βλαστούς.

Μετά τις βροχές κλαδοσπορίαση στις καρπουζιές

3
0

Οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Βόλου αναφέρουν ότι η προσβολή ξεκινάει από τα φύλλα της βάσης.

Οι μολύνσεις πραγματοποιούνται σε θερμοκρασίες 10-30oC(άριστη 25-26oC).Τα κονίδια μεταφέρονται με τον άνεμο.

Όσον αφορά την καταπολέμηση, οι ψεκασμοί πρέπει να γίνουν μόνο μετά τη διαπίστωση της προσβολής από το παθογόνο μύκητα με επιτρεπόμενα και εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

ΑΛΤΕΡΝΑΡΙΑ (Alternaria curcubitae)

Την εμφάνιση της έκανε η αλτερνάρια σε καλλιέργειες με καρπουζιές, οι οποίες εμφανίζουν κυκλικές μαύρες ή καστανές κηλίδες αρχικά στα φύλλα της βάσης, ενώ παρόμοιες κηλίδες σχηματίζονται αργότερα στους μίσχους και στους καρπούς.

Η ασθένεια ευνοείται από υψηλή υγρασία μετά από βροχή και θερμοκρασία 23- 28oC.

Να γίνει ψεκασμός με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα σε συνδυασμό με την καταπολέμηση του ωιδίου.

ΤΕΤΡΑΝΥΧΟΣ (Tetranychus urticae)

Συνεχίζεται η προσβολή από τον τετράνυχο σε καλλιέργειες με καρπουζιές. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν την εποχή αυτή ευνοούν την ανάπτυξη των τετρανύχων. Πρέπει να σημειωθεί ότι η προσβολή εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα στο χωράφι και για τον λόγο αυτό χρειάζεται συνεχής επιθεώρηση από τους παραγωγούς.

Οι ψεκασμοί πρέπει να γίνουν μόνο μετά τη διαπίστωση της προσβολής (3 άτομα/φύλλο) και όχι προληπτικά, με κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα (με δραστικές ουσίες όπως etoxazole, abamectin, κ .α.

ΘΡΙΠΑΣ

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν την ανάπτυξη του εντόμου. Ο θρίπας προκαλεί ζημιά στα φυτά με το να διαρρηγνύει και να απομυζεί τα κύτταρα της επιδερμίδας των φύλλων και το κυριότερο είναι φορέας ιώσεων.

Οι καλλιεργητές καλούνται να προχωρήσουν σε ψεκασμό για την καταπολέμηση του εντόμου με επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα όπως: abamectin, deltamethrin,Cypermethrin κ.α.

ΑΦΙΔΕΣ (Aphis gossypii, Mysus persicae, Mysus nicotianae κ.α.)

Συνεχίζεται η εμφάνισή της αφίδας στις υπαίθριες καλλιέργειες της καρπουζιάς. Oι αφίδες προκαλούν πολλές ζημιές στις καλλιέργειες αν δεν γίνει γρήγορη επισήμανση. Έχουν μεγάλη ικανότητα πολλαπλασιασμού, δυνατότητα μετάδοσης ιώσεων και δημιουργία μελιτωμάτων. Για τους λόγους αυτούς απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους καλλιεργητές για τον έγκαιρο εντοπισμό των πρώτων αφίδων. Oι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη του εντόμου.

Οι γεωπόνοι συστήνουν να γίνει ψεκασμός στις καλλιέργειες όπου εντοπίζεται το έντομο με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, όπως Pirimicarb,Pyrimeprozine,thiamethoxarb.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία