BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Άμεσος ψεκασμός κατά της κόκκινης ψώρας και των κοκκοειδών στα εσπεριδοειδή

Προσβολή των καρπών των εσπεριδοειδών από κόκκινη ψώρα και ψευδόκοκκους διαπιστώνουν οι γεωπόνοι στα Ιωάννινα. Μάλιστα, σε οπωρώνες στους οποίους η προσβολή είναι ομοιόμορφη, οι καλλιεργητές καλούνται να προχωρήσουν σε μια επέμβαση άμεσα, με ένα από τα κατάλληλα σκευάσματα, όπως αναφέρουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ιωαννίνων.

Πώς να αντιμετωπίσετε τον κόκκινο και τον κίτρινο τεράνυχο

5
1

Απαιτείται προσοχή στον μέγιστο αριθμό εφαρμογών ανά καλλιεργητική περίοδο, ενώ τονίζεται ότι το κατάλληλο κλάδεμα για τον καλύτερο αερισμό της κόμης μειώνει δραστικά τους πληθυσμούς των εχθρών.  

Όσον αφορά τους ψευδόκοκκους, σε οπωρώνες που διαπιστώνεται προσβολή καρπών μεγαλύτερη του 10% να γίνει καταπολέμηση άμεσα. Όπου συνυπάρχει με κοκκοειδή να γίνει συνδυασμένη αντιμετώπιση των εχθρών χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

Μύγα Μεσογείου

Η στρατηγική αντιμετώπισης της Μύγας της Μεσογείου βασίζεται σε καλλιεργητικά μέτρα, βιοτεχνολογικές μεθόδους και ψεκασμούς κάλυψης. Ο συνδυασμός των μέτρων έχει τα καλύτερα αποτελέσματα.

Τα καλλιεργητικά μέτρα αφορούν το μάζεμα και την καταστροφή (με παράχωμα) των προσβεβλημένων καρπών που πέφτουν στο έδαφος. Είναι σημαντικό να εφαρμόζεται από όλους τους παραγωγούς μιας περιοχής. Η βιοτεχνολογική μέθοδος βασίζεται στην ανάρτηση παγίδων με ετοιμόχρηστο δόλωμα και εντομοκτόνο προκειμένου να θανατώσουν μαζικά το έντομο στόχο εκλεκτικά και χωρίς να επιβαρύνουν το προϊόν, το περιβάλλον και τον χρήστη.

Αναρτώνται 5-7 ή 8 παγίδες το στρέμμα, σε ύψος πάνω από 2m από το έδαφος και στην Νότια πλευρά της κόμης. Καλό είναι οι οπωρώνες στους οποίους εφαρμόζεται η μαζική παγίδευση να είναι διαδοχικοί ή εκτεταμένοι ή μεμονωμένοι.

Αν δεν εφαρμόζεται το μέτρο στους γειτονικούς οπωρώνες να ενισχύεται με παγίδες η περιφέρεια του κτήματος. Προκειμένου η μέθοδος να είναι αποτελεσματική πρέπει η ανάρτηση των παγίδων να γίνεται νωρίς.

Η ανάρτηση των παγίδων θα πρέπει να ξεκινήσει με τη λήψη του δελτίου για τους παραγωγούς που θα εφαρμόσουν την συγκεκριμένη μέθοδο.

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

31-01-2019 08:10ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΙΓΑΝΑΣ

Καλημερα σας.Εχω 32 πορτοκαλιες και 12 λεμονιες και τα φυλλα τους τρια χρονια ειναι μαυρα,γνωριζετε φαρμακο η συνδιασμο φαρμακων αντιμετωπισης.Ευχαριστω.ΚΕΡΚΥΡΑ

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία