BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Αυξημένες συλλήψεις καρπόκαψας στις μηλιές Κεντρικής Μακεδονίας

Αύξηση παρουσίασαν τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου οι συλλήψεις του εντόμου της καρπόκαψας στους μηλεώνες της Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα από το δίκτυο των φερομονικών παγίδων στις περισσότερες περιοχές.

Μεγάλοι οι παίκτες για τα μήλα της Ευρώπης

2
0

Γενικά, όπως αναφέρουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Θεσσαλονίκης, το έντομο συνεχίζει μια διαρκή δραστηριότητα όλη την καλλιεργητική περίοδο, εμφανίζοντας συγκεκριμένες κορυφές πτήσεων, αλληλεπικαλύπτοντας γενεές.

Με βάση τις θερμοκρασίες που καταγράφονται από τους μετεωρολογικούς σταθμούς της Βέροιας και της Νάουσας, υπολογίζεται ότι το χρονικό διάστημα 6-12 Σεπτεμβρίου θα υπάρχουν συνεχόμενες ωοτοκίες και αντίστοιχα το χρονικό διάστημα 12-18 Σεπτεμβρίου θα υπάρχουν συνεχόμενες εκκολάψεις των νεαρών προνυμφών.

Ενδεικτικός χρόνος επέμβασης, στην περίπτωση που κρίνεται σκόπιμη, ανάλογα με τον τρόπο δράσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων:

- 8-11 Σεπτεμβρίου για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα με εφαρμογή κατά την εναπόθεση των ωών.

-14-18 Σεπτεμβρίου για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που στοχεύουν στις νεαρές προνύμφες.

Προσοχή να δοθεί στον αριθμό ημερών αναμονής από την επέμβαση έως την συγκομιδή.

Οι καλλιεργητές μηλιάς καλούνται να συμβουλευτούν πότε έγινε η τελευταία επέμβαση, τη δραστική ουσία που χρησιμοποιήθηκε, καθώς και τη χρονική κάλυψη που δίνει αυτή.

Σημειωτέον ότι οι παραγωγοί, προκειμένου να πάρουν την απόφαση επέμβασης ή όχι και πότε, καλούνται να λαμβάνουν υπόψη τους τις δικές τους παρατηρήσεις και το ιστορικό του κάθε οπωρώνα.

Επειδή η πλειονότητα των αυγών αποτίθεται στα ψηλά κλαδιά, να ληφθεί μέριμνα ώστε να καλυφθούν με επιμελημένη εφαρμογή του ψεκασμού και οι κορυφές των δένδρων.

Προσοχή να δοθεί κατά την επιλογή των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης ανθεκτικότητας.

Η επέμβαση για την καρπόκαψα καταπολεμά και τις νάρκες (Phyllonorycter blancardella και Phyllonorycter corylifoliella, Lepidoptera: Gracillariidae).

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία