BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Οι Ιταλοί κόβουν φέτος τη φόρα της τιμής στα ελληνικά ακτινίδια

∆ιορθωτικά αναµένεται να κινηθεί φέτος η ελληνική αγορά ακτινιδίου µετά την περσινή πολύ καλή χρονιά (µε τιµές ακόµα και στα 70 λεπτά το κιλό) που εκτός από την εγχώρια υπερπαραγωγή στηρίχθηκε και στην έλλειψη ιταλικών και νεοζηλανδέζικων προϊόντων. 

5_aktinidio_pinakas

Χρήστος Διαμαντόπουλος

23
0

Αν και τυπικά η συγκοµιδή έχει ξεκινήσει, ουσιαστικά οι κοπές - όπως αναφέρουν στην Agrenda παραγωγοί και άνθρωποι της αγοράς - θα αρχίσουν µετά τις 20 Οκτωβρίου που τα φρούτα πιάνουν τα σωστά brix. Τότε θα γίνουν και οι πρώτες εµπορικές πράξεις. Ωστόσο τα πρώτα δείγµατα που έρχονται από τον Πυργετό Λάρισας είναι ενθαρρυντικά.

Σύµφωνα µε τον πρόεδρο του Αγροτικού συνεταιρισµού Πυργετού Αθανάσιο Βλάχο, οι πρώτοι έµποροι που έχουν προσεγγίσει µέχρι σήµερα τον συνεταιρισµό και τα µέλη του, δίνουν τιµές στα 60-70 λεπτά  (για τα πολύ καλής ποιότητας προϊόντα). Επιπλέον, ο παραγωγός και συνεταιριστής κάνει λόγο για µείωση της φετινής παραγωγής  η οποία σχετίζεται µε τις αντίξοες καιρικές συνθήκες του προηγούµενου διαστήµατος (έντονες και άκαιρες βροχοπτώσεις).  Όσον αφορά τις εξαγωγές µας ενηµερώνει ότι η ζήτηση από χώρες όπως το Ισραήλ, την Αίγυπτο, και την Κίνα, είναι ικανοποιητική.

Πιο συγκρατηµένος εµφανίζεται από την πλευρά του ο Νίκος Πρωτοφανούσης, Πρόεδρο της εταιρείας «Φρούτα Πρωτοφανούσης ΑΕ».  σύµφωνα µε τον οποίο φέτος εν αντιθέσει µε πέρσι δεν συντρέχουν οι δύο βασικοί λόγοι που έδωσαν τις πολύ υψηλές τιµές. Όπως αναφέρει στην Agrenda το 2017 η Ιταλία είχε µια πολύ άσχηµη παραγωγική χρονιά ενώ το νότιο ηµισφαίριο επίσης είχε εξαιρετικά µε µειωµένη παραγωγή. Αυτό είχε σαν αποτέλεσµα οι έµποροι να στραφούν-και να πληρώσουν καλά-το ελληνικό ακτινίδιο που είχε υπερπαραγωγή.

«Η παραγωγή της Ιταλίας φέτος εκτιµάται στου 400.000-450.000 τόνους. ∆ηλαδή αυξηµένη από πέρυσι, που λόγω της κακής χρονιάς κυµάνθηκε περί τους 320.000 τόνους. Παρόλα αυτά πριν από µια πενταετία, η γειτονική χώρα-υπερδύναµη στην αγορά του ευρωπαϊκού ακτινιδίου έφτανε τους 500.000 τόνους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο  Νίκος Πρωτοφανούσης. Και συµπληρώνει: «η Ελλάδα πέρυσι είχε υπερπαραγωγή (200.000-220.000) ενώ φέτος θα είµαστε κανονικά. Το σίγουρο είναι ότι κάθε χρόνο οι ποσότητες αυξάνονται λόγω νέων φυτειών».

Σε σχέση µε τις εκτάσεις της καλλιέργειας, ο Νίκος Πρωτοφανούσης σηµειώνει ότι σύµφωνα µε τα τελευταία στοιχεία του ΟΣ∆Ε «στη χώρα µας καλλιεργούνται σήµερα περίπου 97.000 στρέµµατα ενώ πριν από λίγα χρόνια δεν περνούσαν τα 80.000. Αν υπολογίσουµε 3.000-3.500 κιλά ανά στρέµµα που είναι οι αποδόσεις τότε για τις επόµενες χρονιές θα πρέπει να αναµένουµε µια πανελλήνια παραγωγή που µπορεί και να ξεπερνάει τους 300.000-310.000 τόνους.

Και οι δύο  αναφέρθηκαν στη νέα νοµοθεσία για τη διακίνηση ακτινιδίων. Οι απόψεις τους συνέκλιναν στο γεγονός ότι η ηµεροµηνία έναρξης συγκοµιδής (10/10 για φέτος και 15/10 από του χρόνου) που θεσπίστηκε είναι λανθασµένη καθώς µέχρι τότε τα ελληνικά ακτινίδια δεν έχουν πιάσει τα κατάλληλα brix. Όσον αφορά τις συσκευασίες των 20 κιλών ο Ν. Πρωτοφανούσης τόνισε ότι αν εφαρµόζονταν η κοινοτική νοµοθεσία δεν θα χρειαζόντουσαν τέτοιες ελληνικές αποφάσεις.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στη εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί στα περίπτερα από το Σάββατο 20 Οκτωβρίου

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία